Gölbaşı’nda “Çocuk Gelinler” paneli düzenlendi

Çocuk yaşta evliliklerin yarattığı sorunların ele alındığı panelde, Gölbaşılı kadınlar alanında uzman profesör, gazeteci ve avukatlar tarafından bilgilendirildi.

Gölbaşı’nda “Çocuk Gelinler” paneli düzenlendi

Gölbaşı Belediyesi, ilçedeki kadınların sosyal hayatlarını ve yaşantılarındaki aktif rolü arttırmak amacıyla eğitim programlarına deam ediyor. Zübeyde Hanım Aile Yaşam Merkezi’ndeki son programın konusu “Çocuk gelinler” oldu. Gölbaşı Belediyesi ile Atatürk Toplum ve Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği panelde kadınlara, küçük yaşta evlendirilen kızların yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verildi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor Sevim Dinçer Cengiz, Avukat Meral Erdoğan, Sözcü Gazetesi köşe yazarı İlahiyatçı ve Gazeteci Ayşe Sucu’nun konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Profesör Selmin Tufan yaptı.

KADINLARIN EĞİTİLMESİ ŞART

İlginin yoğun olduğu panelde ilk olarak Prof. Dr. Sevim Dinçer konuştu. Dinçer, yaptığı konuşmada, çocuk yaşta evlenmenin nedenlerinden ve bu evliliklerin nasıl engellenebileceğinden bahsetti. Çocuk yaşta gerçekleşen evliliklerin önüne geçmek için eğitimin şart olduğunu belirten Dinçer, “Küçük yaşta gelin edilen kızlarımız, kimi zaman aile baskısı, kimi zaman töre, kimi zaman da bir ticaret aracı gibi kendisinden büyük adamlarla evlendiriliyor. Bu evliliklerin sonucunda ruhsal ve psikolojik hastalıkların yanı sıra ölüm vakalarıyla da karşılaşıyoruz. Bu evliliklerin önüne geçmek için toplumumuzun, özellikle de kadınlarımızın ve çocuklarımızın eğitilmesi şart” dedi.

“BU EVLİLİKLER AKILA ZİYAN...”

İlahiyatçı ve Gazeteci Ayşe Sucu ise konuşmasında “İslam, kadın, evlilik ve insan hakları”na değindi. Sucu, “21. Yüzyılda böyle şeyleri hala konuşuyor olmak akla ziyan bir şey” diyerek, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesine tepki gösterdi. Ayşe Sucu, “İslam, insan onuruna zarar veren her şeyi yasaklamıştır. Bu nasıl bir hayasızlıktır ki, insanlar küçücük yavrularını maddi çıkarlar uğruna kendilerinden büyük insanlarla evlendiriyor. Bu insan onurunu hiçe sayan davranış hiçbir örf ve töreye de sığmaz” şeklinde konuştu.

HÜKÜMETLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Panelin son konuşmacısı Avukat Meral Erdoğan da, katılımcıları çocuk evliliklerinin nelere yol açtığı ve bu evliliklerde taraflara ne gibi yaptırımlar uygulandığı konusunda bilgilendirdi. Uluslararası örgütlerin, çocukları bu tür evliliklerden korumak için çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Erdoğan, “Evlilik yaşının kesinlikle yükseltilmesi gerek” dedi. Çocuk yaşta evliliklerin suç olduğuna belirten Av. Meral Erdoğan, hükümetler tarafından bu tür evliliklerin suç olduğunun topluma yayılması ve yaptırımların daha sert olması gerektiğine dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2014, 20:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER