Rahmetle yad ediyoruz

Gölbaşı Kafkas Birliği Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşa Ve Dayanışma Derneği 23 Şubat 1944 Çeçen İnguş Halkının Sürgün edilişlerinin yıldönümünde bir basın bildirisi yayınladı.

Rahmetle yad ediyoruz

Gölbaşı Kafkas Birliği Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşa Ve Dayanışma Derneği 23 Şubat 1944 Çeçen İnguş Halkının Sürgün edilişlerinin yıldönümünde bir basın bildirisi yayınladı;Göl-Kaf Başkanı Tolga Gençer yayınladığı mesajında “Allah bir daha Çeçen ve İnguş halkına ve tüm Kafkasya Halklarına bu ve bunun gibi acıları bir daha yaşatmasın” dedi.  Sürgünde hayatlarını kaybedenleri rahmetle yad ettiklerini ifade eden Gençer, mesajında şu ifadelere yer verdi:

1944 Şubat...

O yılın kışı işte, o yılın,
Sivri kama misali,
İnsanın bağrına saplanıp da yaşanan
Kışı işte o yılın!
O yılın hiç yazı olmadı ki...
Kanayan yüreğimin yarası kapanmadı ki hiç!
İçimi kavurarak süren o yılın kışı
On üç buzlu ayaza dönüştü
Ve daha bir başka soğudu
Tamı tamına on üç kez!
Sibirya’da dona dönmüş on üç yıl
Saplanır içime on üç anıt misali.
On üç yıldan uzun süren o tam on üç yaraya
Deva olmaz zaman denen sonsuzluk!

                                      Zelimhan Yandarbiyev

     1941 yılının Haziran ayında Sovyetler Birliği’ne karşı saldırıya geçen Almanlar, hızla ilerleyerek Kafkasya’ya doğru yöneldiler. 1941–42’de, Kafkasya’daki petrol üretim bölgelerine sahip olmayı amaçlayan Almanlar, Sovyetler Birliği’nin Azerbaycan’dan sonraki en zengin petrol rezervlerine sahip Çeçenistan’ın Grozni petrol bölgesini ele geçirmek için harekete geçtiler. Alman birlikleri, 1942 sonbaharında Çeçen-İnguş Cumhuriyeti’nin bazı bölgelerini işgal etmelerine rağmen Grozni’ye girmeyi başaramadılar ve Stalingrad yenilgisinden sonra Kuzey Kafkasya’dan çekildiler. Ancak, Almanların Kafkasya’dan çekilmesinin hemen ardından yerel nüfus büyük oranda Kızıl Ordu’ya bağlı kaldığı halde yerel Komünist Partisi saflarında ve devlet kurumlarında hızlı bir tasfiye hareketi başladı. Sovyet yönetimi, Almanların Sovyet topraklarındaki ilerleyişinden başta Çeçen ve İnguşlar olmak üzere Kalmıklar, Balkarlar, Karaçaylar, Mesket Türkleri, Kırım Tatarları ve Volga Almanlarını sorumlu tuttu ve onları ihanet içindeki halklar olarak topraklarından sürme kararı aldı. 7 Mart 1944’te ülkede yaşayan tüm Çeçen ve İnguşların sürgün edilmesi kararı yayımlandı ve Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin (ÖSSC) feshedilerek yerine Grozni Oblastı’nın kurulduğu açıklandı. Kararın gerekçesi ise şu şekilde ifade edildi: “Büyük Anavatan Savaşı’nda, özellikle Nazi Almanlarının Kafkasya operasyonları sırasında Çeçen ve İnguşların çoğunluğu anavatana ihanet ederek faşist işgalcilerin tarafına geçmiştir. Çeçen ve İnguşlar, Almanların talimatı üzerine Sovyet yönetimine ve güçlerine karşı savaşmışlar ve uzun zamandır komşu bölgelerdeki kolektif çiftliklere karşı haydutça saldırılar düzenleyerek Sovyet vatandaşlarını soymuşlar ve öldürmüşlerdir. Bundan dolayı Yüksek Şura Kurulu, Birinci Çeçen-İnguş ÖSSC’sine bağlı ve komşu bölgelerdeki Çeçen ve İnguşları SSCB’nin diğer bölgelerine göndermeye ve Çeçen-İnguş ÖSSC’sini lağvetmeye karar vermiştir.” Kararın ardından, 23 Şubat 1944’te Kızıl Ordu birlikleri Çeçen ve İnguşların yaşadıkları bölgeleri kontrol altına alıp sürgünü başlattılar.
     
      Bizler Gölbaşı’lı Kafkasyalılar Çeçen ve İnguş halklarının sürgün edilişlerinin 58. yıldönümünü acı ve kederle anıyor, Sürgünde hayatlarını kaybedenleri rahmetle yad ediyoruz. Allah bir daha Çeçen ve İnguş halkına ve tüm Kafkasya Halklarına bu ve bunun gibi acıları bir daha yaşatmasın.

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2012, 17:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER