Mogan'ın İmdat Çığlıkları

Mogan Gölü’nün kirliliği ulusal medyada gündem oldu. Haber Türk Gazetesinin Ankara ekinde manşetten verilen haberde Gerede ve Sukesen Derelerinin taş ocaklarının atıklarını taşıyarak Mogan Gölü’nü kirlettiği vurgulandı.

Mogan'ın İmdat Çığlıkları
 Mogan Gölü’nün kirliliği ulusal medyada gündem oldu. Haber Türk Gazetesinin Ankara ekinde manşetten verilen haberde Gerede ve Sukesen Derelerinin taş ocaklarının atıklarını taşıyarak Mogan Gölü’nü kirlettiği vurgulandı.

HT Ankara gazetesinin de yer alan haberin detayları ise şu şekilde;

Hafta sonu nefes aldığımız doğal alanlardan Mogan can çekişiyor. Tay ocaklarından gelen atıkları gölü mahvediyor.

GÖL, MAVİDEN GRİYE DÖNÜŞTÜ

Mogan’da mavinin tonlarından eser kalmadı. Griye boyanan göl, içindeki canlıların sağlığını tehdit ediyor. Gölde dün çekilen fotoğraflar, Meksika Körfezi’nde petrol sızıntısına kurban giden kuşları akıllara getiriyor. Karabatak kuş türünün de azaldığına dikkat çeken vatandaşlar yetkilileri ‘duyarsızlık’la suçladı. Karnını gölden gölden tuttuğu balıklarla doyuran yöre halkı da ortaya çıkan tablodan fazlasıyla şikayetçi.

İKİ DERE DE ISLAH EDİLMİYOR

Mogan Gölü’nün dünü ve bugününü bilenler, gölü besleyen iki derenin acilen ıslah edilmesini gerektiğini vurguluyor. “Islah edilmesi gereken dere, bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edildi” diyen Gölbaşı sakinleri, yetkililere, “yarın çok geç olabilir” uyarısı yapıyor. Alana akan pis suyun branda ile kapatılmaya çalıştığını söyleyen vatandaşlar, “dereneden akan pis suyu kapatmak için her yolu deniyorlar” diye isyan ediyor.

Ankara’nın en büyük ve önemli yaşam alanlarından birisi olan Mogan Gölü son günlerde kirlilikle boğuşuyor. Gölbaşı’ndaki taş ocaklarından akan kum ve pislik gölü kirleterek suyu griye boyadı, göldeki canlı yaşamı tehdit altında.

Ankara’ya can veren doğal alanların başında gelen Mogan Gölü her geçen gün daha da fazla kirleniyor. Gölbaşı’ndaki tay ocaklarından gelen kirli su göle karışıyor. Göl yok olma tehlikesi yaşarken, gölde yaşayan canlıların can çekişmesi Mogan’ın ziyaretçilerinin yüreklerini sızlatıyor.

Uzun zamandır göle kirli suyun aktığını belirten Gölbaşı sakinleri, belediye yetkililerinin çevre katliamına seyirci kaldığını ileri sürdü. Taş ocaklarının atıklarının Mogan Gölü’nü besleyen Gerede Deresi ile Sukesen Deresi’ne aktığını anlatan Gölbaşılılar, “burası 6-7 aydır böyle, kimsenin kılı bile kıpırdamıyor. Göz göre göre doğa harikası yok ediliyor” dedi. Mogan Gölü’ne akan iki derenin ıslah edilmesi gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, “Mogan’ın kirlenmesine neden olan en büyük etken katı atık ve çamurlu su akıtan Sukesen Deresi ve Gerede Deresi, ıslah edilmesi gereken dereler, bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edildi. Elmadağ eteklerinden gelen su ile Mogan Gölü’nü besleyen Sukesen Deresi, evsel katı atıklar ve özellikle de taş ocaklarının atıkları ile kirlenirken, dere için de tehlike çanları çalmaya başladı” dedi.

BALIĞIN TADI KAÇTI

Dereden akan kum nedeniyle griye dönen gölde canlılar yaşam mücadelesi veriyor. Gölbaşı sakinleri alanda canlı sayısının her geçen gün azaldığını söylüyor. Gölden tuttukları balıkları kötü kokması nedeniyle yiyemediklerini söyleyen bir vatandaş, “buradan avlanan balıkları yemek imkansız. Balıklar çok kötü kokuyor” dedi. Özellikle Karabatak tukş türünün de azaldığına dikkat çeken vatandaşlar yetkilileri ‘duyarsız’ kalmakla suçladı.

‘PİSLİĞİN ÜSTÜNÜ BRANDAYLA ÖRTTÜLER’

Alana akan pis suyun branda ile kapatılmaya çalışıldığını söyleyen vatandaşlar, “dereden akan pis suyu kapatmak için her yolu deniyorlar. Çadır ile kötü görüntüyü saklamaya çalışıyorlar. Ama dere ile gölün birleştiği noktada kirlilik gözle görülüyor” serzenişlerinde bulundu. Taş ocaklarına belediye tarafından göstermelik cezaların verildiğini söyleyen bir Gölbaşı sakini, “burası Ankara’nın simgesi durumunda olan güzel bir mekan, ama maalesef  korunamıyor. Belediye yetkilileri göstermelik önlemler alıyorlar. Mogan için kesin bir çözüm gerekiyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2013, 19:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER