Meclis'te isim krizi

Gölbaşı Belediye Meclisi’nin onayına sunulan Ahmet Yesevi ismi mecliste tartışmalara neden oldu.

Meclis'te isim krizi
 Gölbaşı Belediyesi tarafından Şafak Mahallesi’nde yapımına başlanan isminin ne olacağı konusunda birçok defa tartışmalara neden olan kitap gibi Kültür Evi’nin ismi netleşti. 

Daha önce İsimlendirme Komisyonu’nda görüşülen ve CHP’li Ercan Şimşek tarafından Neşet Ertaş isminin önerildiği AK Partili Dilaver Şaşmaz’ın da destek verdiği Kültür Evi’nin ismi Ahmet Yesevi Kültür Merkezi olarak belirlendi. 

Gölbaşı Belediye Meclisi’nin onayına sunulan Ahmet Yesevi ismi mecliste tartışmalara neden oldu.

 

AĞLA SAZIM AĞLANACAK ZAMANDIR

Gündem maddesi hakkında görüşünü bildiren AK Parti Meclis Üyesi Necip Güler, ‘Neşet Ertaş’ı ağlattınız’ diyerek sitemlerini dile getirirken, Komisyon’dan çıkan karara da yine Neşet Ertaş’ın sözleri ile cevap verdi.

Kültür Evi’ne Neşet Ertaş’ın isminin konulmamasının isabetli bir karar olmadığına değinen Güler, bu karara Ertaş’ın ‘Ağla sazım ağlanacak tam zamandır’ sözleriyle cevap verirken, ‘İdeolojik davranarak Neşet Ertaş ve sevenlerini ağlattınız” dedi.

Bu kararın bir dayatma olduğunun ve barışçıl bir tutum olmadığının altını çizen Necip Güler, ‘Bunu 3 hilalde de yaptınız. Şehit isimlerinde ve siyasi isimler de bunu sürekli dayatma çalışıyorsunuz” şeklide konuştu ve bu tür dayatmalardan dolayı komisyon raporuna muhalif olduklarını dile getirerek Ahmet Yesevi ismine karşı olmadıklarını ifade etti.

 

KALBİNİZİN SESİNİ DİNLEYİN

İsimlendirme Komisyonunda Neşet Ertaş’ın ismini öneren CHP’li Ercan Şimşek ise yaptığı konuşmada Ahmet Yesevi’den bahsederek büyük bir âlim olduğunu ve bu isme son derece saygı duyduklarını kaydetti. ‘Halkı yapılan kültür evlerine çekmek istiyorsak isim de önemli bir faktördür’ diyen Şimşek, küçük bir anket yaptığını ve 17 kişiye Ahmet Yesevi’nin kim olduğunu sorduğunu söyleyerek, “17 kişiden sadece 4’ü Ahmet Yesevi’yi tanıyor. Ama 17 kişi de Neşet Ertaş’ı şarkıları ile birlikte biliyor. İkisi de politik bir isim değil. İkisinin de insanlar için yaptığı hizmetleri tartışacak durumda değiliz. Ama ben sizlerden kalbinizin gösterdiği doğrultu da karar vermenizi istiyorum” dedi.

 

BİR KONUŞTU PİR KONUŞTU…

BİZDE İLERİ VİTES VARDIR, GERİ VİTES YOKTUR

Ak Partili Meclis üyesi ve isimlendirme komisyonu üyesi Dilaver Şaşmaz ise tepkilerinin Ahmet Yesevi ismine olmadıklarını kaydederek, komisyondan çıkan kararda bir çelişki olmasından dolayı tepkili olduklarını söyledi. Şaşmaz, Kırşehirliler Dernek Başkanı ile Neşet Ertaş ismi üzerinde görüşmeler yaptığını ve bu ismin olabileceği görüşüne vardıklarını belirterek, “Ercan arkadaşımızda komisyonda Neşet Ertaş isminin olmasını istedi ben de destekledim. Oylama yapıldı ve 2’ye 1 oyla Neşet Ertaş ismi komisyonda konuldu. Ama komisyon raporunu imzalayacağımız zaman bir baktık ki konuştuğumuz gibi olmamış. İsmin konulması bir ay ertelendi. Neden ertelensin. Komisyondan geçti. Bitmiştir. İlk toplantıda Neşet Ertaş ismi vardı o zaman Ahmet Yesevi ismini de önermiş olsalardı şahsım adına Ahmet Yesevi derdim. Ama sen 1. komisyonda Ahmet Yesevi ismini gündeme getirmemişsin biz Neşet Ertaş ismi olsun demişiz. 1 ay sonraki komisyonda bizim önümüze Ahmet Yesev’i olarak getirdiniz. Bu konuyu sizin vicdanınıza bırakıyoruz. Biz Ahmet Yesev’i’ye karşı bir insan değiliz. Ben bu rapora red vereceğim. Benim siyasetimde de ticaretim de ileri vites vardır, ama geri vites yoktur” dedi.

 

 

 

ÜSTADIN KEMİKLERİ SIZLIYOR

MHP’li Kadir Yanık ise yapılan eleştirilere kürsüye çıkarak cevap verdi. Yanık, Gölbaşı Belediyesi’nin Neşet Ertaş’a saygısını gösterdiğini ve anma gecesi düzenlediğini belirterek, “Üstadın kemikleri sızlıyor. Buradaki muhalefetin kendisini siyasi malzeme olarak kullandıkları için inanın üstadın kemikleri sızlıyordur. Sizden rica ediyorum böyle değerli isimlerin siyasi rant uğruna kemiklerini sızlatmayalım.” dedi.

 

DİYALOG EKSİKLİĞİ VAR

AK Parti Meclis Üyesi Fatih Duruay da yaptığı konuşmasında bu isimleri siyasi malzeme olarak kullanmadıklarını belirterek, “Bizim amacımız komisyonda yapılan yanlışlığı dile getirmekten ibarettir. Eğer Ahmet Yesevi ismi daha önce gelmiş olsaydı bu ismi burada kabul ederdik. Karşıda gelmezdik. MHP gurubunda diyalog eksikliği vardır.

 

GEÇMİŞİMİZİ UNUTMUŞUZ…

Başkan Odabaşı ise farklı görüş ve düşüncelerin olmasının normal olduğuna vurgu yaparak, “Neşet Ertaş’ın sevgisi hepimizin yüreğinde. Ahmet Yesevi ismi sadece Türk dünyası değil İslam dünyası için de önemli bir şahsiyet. Bazı kesimler bu ismi bilebilir bazı kesimler bilmeyebilir. Ercan beyin yaptığı anketten anlıyoruz ki bu önemli şahsiyet unutulmaya yüz tutmuş. İnşallah orada Ahmet Yesevi yi gelecek nesillere tanıtacağız. Bundan sonra onu tanıtacak eserlerini de oraya koyarız. Bir daha anket yaptığımız da çok daha fazla gencimiz bu ismi öğrenir. Demek ki biz geçmişimizi yeterince hatırlamıyoruz. Bunda hepimizin kusuru var. O zaman bize düşen bu şahsiyetleri yaşatmak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak” şeklinde konuştu.

 

AHMET YESEVİ İSMİ KABUL EDİLDİ

Yapılan oylamada MHP’li üyeler ve Ak Partili Hakan Han Özcan Ahmet Yesevi ismine onay verirken, CHP ve diğer Ak Partili üyeler red oyu kullandı.

 

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2013, 01:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER