Büyükşehir'den iki dev proje

kara’nın çehresini yeniden şekillendirecek, bölgesel farklıkları ortadan kaldırarak, kentin değerine değer katacak iki dev prestij proje, Başkent’in kuzeyinden güneyine doğru esen bir rüzgar gibi yükseliyor

Büyükşehir'den iki dev proje
 Ankara’nın çehresini yeniden şekillendirecek, bölgesel farklıkları ortadan kaldırarak, kentin değerine değer katacak iki dev prestij proje, Başkent’in kuzeyinden güneyine doğru esen bir rüzgar gibi yükseliyor.

Kentin kuzey aksında dünyaya açılan kapısı Esenboğa Yolu üzerindeki Kuzey Ankara Girişi Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi ve güney aksındaki Güneypark Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi’yle, Başkent’in bir ucundan diğer bir ucuna imarıyla, mimarisiyle, çevresiyle, yeşiliyle, sosyal ve kültürel alanlarıyla kentsel kalitesi yüksek, vatandaşları kucaklayan yemyeşil ve ışıl ışıl muhteşem yeni yaşam merkezleri inşa ediliyor.

Projeler tamamlandığında Başkent’in Kuzeyinde yapılacak 18 bin konutta 70 bin vatandaş, Güney’inde üretilecek 8 bine yakın konutta ise 30 bin vatandaşın yaşaması planlanıyor. İçerisinde yer alacak eğitim kurumları, ibadethaneler, sağlık ocakları, güvenlik merkezleri ile sosyal ve kültürel mekanlarda çalışacak kişilerle birlikte her iki bölgede barınacak nüfus toplamı, birçok ilden daha fazla olacak.

 

-ESENBOĞA YOLU’NUN YAPIMIYLA BAŞLADI-      

Başkent’in kuzeyinde,  “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi”ne paralel olarak başlatılan değişim çalışmaları kapsamında, öncelikli olarak buradaki yoğun araç trafiğini rahatlatmak için 15 kilometre uzunluğundaki Esenboğa Protokol Yolu,  4 şeritten 8 şeride çıkarıldı. Türkiye’nin dışa açılan kapısı, yerli ve yabancı konukların sıklıkla kullandığı Esenboğa Havalimanı Yolu, modern bir görünüme kavuşturulurken, köprülü kavşakları, alt üst geçitleri, bağlantı ve servis yollarıyla çok daha güvenli ve konforlu bir hale getirildi. Modern aydınlatma direkleri, sağlı sollu dikilen uzun boylu ağaçları, farklı peyzaj çalışmalarıyla da prestij bir yol halini aldı. 

 

-KUZEYDEKİ DEĞİŞİM GÖZ KAMAŞTIRIYOR-

Proje kapsamında Esenboğa Yolu üzerindeki sağlı sollu, 21. yüzyıl Ankara’sına uymayan çarpık, imarsız bir şekilde yapılmış 6 bin gecekondu yıkılarak bölgede çağdaş bir yaşam alanı inşa ediliyor.  

TBMM’den çıkan özel kanunla TOKİ ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında yapımı sürmekte olan “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Gelişim Projesi” bulunduğu yer ve konum itibariyle Ankara’nın en önemli prestij projelerinden biri olarak hayata geçiriliyor.   

Proje, uygulamaya konulduğu andan itibaren yalnızca Türkiye’de değil Dünya’da da büyük bir ilgiyle takip edilmeye başlandı. Özellikle bölgesel farklılığı ortadan kaldırmaya yönelik niteliği, kapsamı, büyüklüğü, sağlıklı konutları, oksijen deposu rekreasyon alanları, sosyal donatı bölgeleri, bilim merkezleri, ışık ve fıskiye görüntüleriyle getirdiği yenilikler açısından da benzeri binlerce uygulama arasından uluslararası alanda “En İyi Uygulama ve Şehircilik ve Bölge Planlama” dalında birincilik ödüllerine layık görüldü.   

 

-KUZEY ANKARALILAR EVLERİNE KAVUŞUYOR-

4 milyon metrekarelik bir alanda yapım çalışmaları gerçekleştirilen projede, 8 bin 100 hak sahibi bulunurken, toplamda 18 bin konut yapılarak yepyeni bir şehir ve yaşam alanı oluşturuluyor. Proje başladığında bölgede bulunan 6 binin üzerindeki gecekondunun tespiti, tahliyesi ve yıkımları hiçbir sorun çıkmadan sağlanırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu örnek çalışması diğer belediyelere yol göstererek ilham kaynağı oldu. 

Bölgede bir yandan vatandaşların barınmaları başta olmak üzere her türlü sorunları ile tek tek ilgilenilirken, bir yandan da yaşayacakları alanlardaki alt yapıdan, üst yapıya, çevre düzenlemesinden konutların yapımına kadar tüm çalışmalara aralıksız olarak devam ediliyor. Yapılan çalışmalar kapsamında inşaatları tamamlanan ve oturulacak duruma getirilen 8 bin 100 hak sahibi konutunun yer belirleme kuraları da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Büyükşehir belediye Başkanı Melih Gökçek’in katıldığı bir törenle çekildi.

Böylece Başkent’in Kuzeyinde ilk aşamada yepyeni ve sağlıklı 3 bin 500 hak sahibi konutu sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Evlerini teslim alan hak sahipleri istedikleri andan itibaren modern ve çağdaş konutlarında yaşamaya başlayacaklar. Yapımı devam etmekte olan 4 bin 600 hak sahibi konutunun ise inşaat seviyesi yüzde 90 dolayına ulaştı. Geri kalan ticari konutların yapımına ise en kısa zamanda başlanacak.  Proje tamamlandığında bölgede 70 bin vatandaşın yaşacağı muhteşem bir şehir oluşturulmuş olacak.

-ÇANKAYA’DA DÜNYAYA ÖRNEK BİR YAŞAM

ALANI GÜNEYPARK-

Avrupa Başkent’i olan Ankara’nın, yeniden oluşturulan kent kimliği içinde, tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak, çarpık kentleşmenin önüne geçilirken, Başkent’in kuzeyinin ardından güney bölgesi Çankaya’yı da gecekondulardan arındıracak bir diğer önemli projenin yapımı için start verildi.  

Büyükşehir Belediyesi, modern ve çağdaş konutların arasında çarpık ve sağlıksız gecekonduların bulunduğu alanlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan Çankayalılar için geliştirdiği Güneypark Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi ile günümüz standartlarına uygun, yaşam kalitesi yüksek, vatandaşlarını kucaklayan dünyaya örnek bir projeyi hayata geçiriyor.         

Başkent’in güneyinde TRT Genel Müdürlüğü ile komşu Turan Güneş Bulvarı ve İmrahor Vadisi’ne cepheli Mogan ve Eymir Gölü manzaralı proje, 184 hektar alanı (1 milyon 850 bin metrekare)  kapsıyor.

Kamuoyunda Mühye 902 Parsel olarak bilinen Güneypark Projesi’nde, hak sahipleriyle sözleşmelerin imzalanması ve konut ihalelerin  tamamlanmasının ardından, inşaat çalışmaları başlandı. Proje kapsamında bölgede yaklaşık 8 bin konut üretilirken, bunların 2 bin 226 adedi ise gecekondu sahiplerinin olacak. 

Güneypark’ta peyzaj ve çevre özellikleriyle de çok büyük ve nitelikli bir kentsel yeşil alan oluşturulurken,  farklı konseptiyle proje, yalnızca bir konut projesi olmakla kalmayacak aynı zamanda Başkent’te yeni bir yaşam tarzını da beraberinde getirecek. Projede devam eden çalışmalar çerçevesinde bir yandan hak sahibi binaları yükselirken, bir yandan da çevre ve peyzaj uygulamaları için ağaçlar dikilmeye başladı.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2013, 01:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER