Bu kadarına da pes doğrusu

Kaçak elektrik yüzünden 500 bin kişiye ceza kesen Enerji Bakanlığı bürokratları abonelik bedeli ödememek için kendi lojmanlarında usulsüz tüketim yapmışlar

Bu kadarına da pes doğrusu
 Türkiye’de, son dokuz yılda kaçak elektrik kullandığı için yaklaşık 500 bin vatandaş hakkında suç duyurusunda bulunan enerji bürokratlarının kendi lojmanlarında kullandığı elektrik de usulsüz çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Ankara Gölbaşı’nda bulunan ve yaklaşık bin bakanlık personelinin ikamet ettiği Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Lojmanları’nda kullanılan elektriğin, ortak sayaç sistemi ile tüketildiği belirlendi.


Yani, enerji bürokratları, elektriği abone olmadan tüketiyorlar. Bu da 2007 yılında çıkarılan elektriğin abonelik sistemi ile tüketilmesini öngören yönetmeliğe aykırılık teşkil ediyor.

Enerji bürokratlarının “usulsüz elektrik” kullanımı hikâyesi şöyle:

KAÇAĞI SAYIŞTAY YAKALADI

TEİAŞ’ın hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı enerji kitlerinde görev yapan genel müdür, genel müdür yardımcısı ve daire başkanının ikamet ettiği Gölbaşı’ndaki lojmanlarında “elektrik aboneliği” bulunmadığını tespit etti. Bunun üzerine incelemelerini derinleştiren Sayıştay, yaklaşık bin kişinin ikamet ettiği lojmanlarda hak arasında şantiye elektriği olarak nitelendirilen “ortak sayaç” üzerinden elektrik kullanıldığını belirledi. Denetim elamanlarının incelemesine göre, lojmanlarda tek bir abone bulunuyor. Ve tüm lojmanlara ortak saat üzeriden veriliyor. Abonelerin elektrik bedelleri ise, halk arasında “süzme saat” olarak nitelendirilen sistem üzerinden yaklaşık olarak hesaplanıyor.

BİNALARIN İSKANI YOKMUŞ

Enerji bürokratlarının lojmanlarında kullanılan elektrik sistemi daha çok iskânı alınmamış binalarda mecburi olarak tercih ediliyor. Bu kapsamdaki binalarda, şantiye elektriği kullanılıyor. Vatandaşlar da, süzme saat olarak nitelendirilen sayaçlarla, tahmini elektrik tüketimini hesaplıyor.

Abonelik ücreti ödemekten kurtulmuşlar

Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemeye göre, lojmanlarında usulsüz olarak elektrik kullanan bürokratlar, elektrik aboneliği için gerekli olan mali yükümlülüklerden kurtuldu. Yani bürokratlar, elektrik aboneliği için ücret ödemek zorunda kalmadı. Ayrıca, yüksek miktarda tüketim söz konusu olduğu için bazı indirimlerden de faydalandılar.

YÖNETMELİĞE AYKIRI

Sayıştay Başkanlığı’na bağlı denetçilerin, TEİAŞ’ın hesaplarıyla ilgili hazırladığı raporda, enerji lojmanlarında kullanılan elektriğin, aynı bürokratlar tarafından çıkarılan yönetmeliklere aykırı olduğu vurgulandı. 2007 yılında çıkarılan elektrik piyasası yönetmeliğine göre, tüm abonelerin bireysel olarak abonelik işlemi tesis ettirmesi gerektiği vurgulanan raporda, dolaysıyla lojmanlarda kullanılan elektriğin mevzuata aykırı olduğu kaydedildi.


Kaynak: www.turktime.com/haber/Enerji-Bakanligi-Burokratlari-Kacak-Elektrik-Kullanmis/238854

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2013, 16:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER