Kaymakam Aslan; Önemli dersleri bırakıp sinemaya gidemezler

Gölbaşı Belediyesi tarafından belli bir meblağ karşılığında Gölbaşı’nda gösterime giren “Ertuğrul 1890” filminin birçok hazırlık yapılmasının ardından ‘ders saatleri dışında öğrencilere izletilsin’

Kaymakam Aslan; Önemli dersleri bırakıp sinemaya gidemezler
 

Gölbaşı Belediyesi tarafından belli bir meblağ karşılığında Gölbaşı’nda gösterime giren “Ertuğrul 1890” filminin birçok hazırlık yapılmasının ardından ‘ders saatleri dışında öğrencilere izletilsin’

Gölbaşı Belediyesi tarafından belli bir meblağ karşılığında Gölbaşı’nda gösterime giren “Ertuğrul 1890” filminin birçok hazırlık yapılmasının ardından ‘ders saatleri dışında öğrencilere izletilsin’ gerekçesiyle Kaymakam Şahin Aslan tarafından iptal edilmesi ve yeniden saatlerin düzenlenmesi için talimat vermesinin ardından Gölbaşı Kaymakamlığı veGölbaşı Belediyesi arasında kriz yaşandı.

Kaymakam Şahin Aslan'ın onay verdiği izin belgesi

Başkan Fatih Duruay Kaymakamın aldığı kararın iyi niyetli olmadığını ifade ederek, göstermiş olduğu gerekçeyle kendini aklayamaz” dedi.

Ders saatleri içinde film izlenmesin

Konuyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan ise “Gölbaşı Kaymakamı olarak ve bireysel olarak da Gölbaşı Belediyesi ve Belediye Başkanı ile herhangi bir krizim ve problemim yok” diyerek öğrencilerin ders saatleri içerisinde film izlemesinin doğru bulmadığını ve bu yüzden yeniden gösterim saatlerinin ayarlanması gerektiği konusunda talimat verdiğini açıkladı.

Belediye ile bir problemim yok

Açıklamasında  “Gölbaşı Kaymakamı ve bireysel olarak da Gölbaşı Belediyesi ve Belediye Başkanı ile herhangi bir krizim ve problemim yok” diyen Aslan, “ Burada yanlış anlaşılma olabilir veya bu konuda ki ortaya koyduğum iradeden rahatsızlık duyulabilir. Onun dışında algıladığımız bir kriz yok” dedi.

Eğitim saatleri ile çakışmayacak

Gösterimden önce Kaymakamlıktan alınan ilk karar doğrultusunda etkinliğin düzenlendiği ve sonrasında imzanın neden geri çektiğinin sorulması üzerine, Kaymakam Aslan, “ Bu konuyla ilgili evet bir olur alınmış. Ben sonradan filmi kendim gidip izlediğimde öğrencilerinde orada olduğunu görünce ders saatleri ile çakıştığını fark ettim. Benim Milli Eğitim Müdürü’ne verdiğim talimat, ders saatleri ile çakışmayacak, eğitim ve öğretimi engellemeyecek şekilde bu filmin izlettirilmesi. Burada bazı öğrenciler ikili eğitim yapıyor, öğleden sonra geliyor, onlar öğleden önce izlesin. Öğleden önce gelenler, öğleden sonra izlesin, boş derslerinde izlesinler ve ya okullar bittikten sonra izlesinler. Zaten bu 15 günlük uzun bir zaman diliminde.  Ben sınavlar yaklaşmışken, öğrencilerin sınava yönelik katkı sağlayacak, matematik, fizik, kimyayı, Türkçeyi bırakıp film izlememesi” dedi.

Filmin izletilmesinde bir problem yok

Filmi ben de izledim. Beğendim. Filmde herhangi bir belediyenin etkinliği ile ilgili bir problemimiz yok. Neticede bu belediyenin halk yararına sunduğu bir film. Öğrencilerde istifade ediyor. Daha önce sinemada da vizyona girdi, şuanda internette de olan,  ulaşılabilir konumda olan bir film. Bunun izletilmesinde bir problem yok.

Talimatımın arkasındayım

Ama ben kamu yararı ve eğitim odaklı olarak, Milli Eğitim Bakanlığının da yönetmeliği de budur, sosyal etkinlikler eğitim, öğretimi aksatmayacak şekilde yapılsın diye. Bu talimatımın da arkasındayım.

İmzayı attım. Ama saatleri fark edemedim

“Filmin gösterim saatlerini ben belirlemedim, Milli Eğitim belirlemiş” diyen Aslan, olur yazısında saatlerin belli olduğu ve buna imza attığının hatırlatılması üzerine, “İmzayı atmışım, bunu fark edememişim” dedi.

Kamu yararı amaçlı bir karardır

Daha önce Milli Eğitime genel olarak verdiği talimat doğrultusunda saatlerin ona göre belirlendiğini düşünerek olura imza attığını kaydeden Aslan, “ Benim Milli Eğitime verdiğim net talimat, hiçbir sosyal ve sportif etkinlik çocukların asli eğitim ve öğretim faaliyetini engellemeyecek şekilde yapılacak. Eğitim ve öğretimin ana faaliyeti daha önemlidir. Fikrim budur. Kamu yararı amaçlı olarak yaptığım bir işlemdir. Kararımın arkasında duruyorum” dedi.

Seansların yeniden ayarlanmasını istedim

Aldığı kararın belediyenin faaliyetini sabote etmeyle bir alakası olmadığını kaydeden Aslan,  filmin gösterimi için Kaymakamlıktan izin alındığının ve belediyenin de bu izin doğrultusunda bir planlama yaparak film için belli bir meblağ ödediğinin, harcanan paranın bu karar ile birlikte boşa gideceğinin hatırlatılması üzerine “Bu izin öğrencilerin faaliyete katılabilmesi ile ilgili bir izin. Milli Eğitimin de yaptığı bir planlama. Benim sadece Milli Eğitime verdiğim talimat, seansların mümkün olduğunca boş saatlere, fiilen eğitim ve öğretimi aksatmayacak saatlere göre planlanmasıdır. Ben bunun kar ve zarar analizinde değilim. Ben bu talimata göre yeniden seansların ayarlanmasını istedim” dedi.

İzlemek istiyorsa gider izler

Bazı okullarda ders saatlerinin geç bitmesinin bu nedenle de öğrencilerin sinemaya gidemeyeceğinin söylenmesi üzerine Kaymakam Aslan, “Faydalı bir şeyse neden gelmesinler. Zoraki olarak mı izletiyoruz. Öğrenci izlemek istiyorsa, gelir izler.

Sorun olmasına gerek yok

Dostluk ve yardımseverliğin anlatıldığı Ertuğrul 1890 filmini Gölbaşı’nda ki çocuklara izlettirilerek bu manevi duyguların öğrencilere aktarılmasının amaçlandığını ifade eden gazetecilere yanıt veren Aslan, “Bu duygusal anı yaşabileceğiniz birçok film var. Bu iş bitmez de bir film ile. Bolca film izletilebilir. Faaliyetler yenilenebilir. Sıkıntı yok. Yani bir seferlik yaptık öğrenci izleyemedi diye bunun sorun olmasına gerek yok” dedi.

Okullarda sinemaya gitmek için hazırlanan öğrencilerin sinemanın iptal olduğunu öğrenmelerinin ardından üzüntü yaşadıklarının hatırlatılması üzerine ise Kaymakam Aslan, “Uygun saatte gider izlerler” dedi.

Turnuvada da aynı talimatı verdim

 ‘Kaymakamın eğitime engel olmayacak saatlerde film izletilsin’ gerekçesine karşılık,  Başkan Fatih Duruay’ın daha önce futbol turnuvasının ders saatleri içerisinde yapıldığını ve o zaman bu turnuva eğitime engel olmuyor da film mi engel oluyor” serzenişine de yanıt veren Kaymakam Aslan, Futbol turnuvasında da yine aynı talimatı verdiğini kaydederek, “Ders saati olan hiçbir öğretmen, dersini bırakıp turnuvaya katılmayacak şekilde talimat verdim. Bu genel ilke. Milli Eğitim Müdürü’nün bunu hiç ıskalamaması lazım” dedi.

Film eğitimin bir parçası değil

Gazetecilerin “Belediyenin düzenlediği etkinlikte bir eğitim değil mi?” sorusuna ‘değil” cevabını veren Kaymakam Aslan, “Bu bir sosyal etkinlik. Benim için fen, matematik ve Türkçe dersinden daha önemli olarak algılanması mümkün değil” dedi.

Ben Belediyenin şuana kadar hangi faaliyetini sabote etmişim. Bu hizmetin verilebilir dünya kadar saati var. İlla eğitim öğretim saatleri içerisinde verilmesi şart değil. Önce eğitim ve öğretim. Bunun bu kadar krize dönüştürülmesini gerektirecek bir şey yok.  Ben doğru inandığım şeylerde keskin duruşumu sergilerim. Bunu kutsal bir ibadet gibi bir duruma getirmeye gerek yok. ” dedi.

“Beden dersinde, müzik dersinde izleyebilir bu bir etkinliğin parçası ama matematik ve fizik dersini bırakıp gidip film izlememeli” diyen Kaymakam Aslan, “Önemli bir ders saatini sinema saatine harcanmamasını istiyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2016, 15:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER