BEDAŞ 1 milyar dolara Cengiz-Kolin-Limak girişiminin

Türkiye'nin en büyük özelleştirme girişiminde sona gelindi..

BEDAŞ 1 milyar dolara Cengiz-Kolin-Limak girişiminin
 Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'nin (BEDAŞ) TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 960 milyon dolar ile Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu verdi.

ESKİ FİYATIN 1 MİLYAR DOLAR ALTINDA KALDI

Bugünkü ihalede en yüksek teklifi 1.96 milyar dolar ile Cengiz- Kolin- Limak OGG'nin verdiği BEDAş için ilk ihale 2010 yılında yapılmıştı. 2010'daki ihalede en yüksek teklifi Mehmet Karamehmet-Mehmet Kazancı tarafından kurulan MMEKA vermişti. Şirket, 2 milyar 990 milyon dolarlık bedelden önce, ödemesi gereken ek teminatı yatırmamış, bunun üzerine sıra ihalede en yüksek ikinci teklifi veren AKSA şirketine geçmişti. 2 milyar 750 milyon dolarla ihalede en yüksek 2. teklifi veren AKSA ve 2 milyar 496 milyon dolar ile en yüksek 3. teklifi veren Park Holding gereken teminatı yatırmamış ve ihale iptal edilmişti. Şirketlerin toplam 75 milyon dolarlık teminatı yanmıştı.

İHALEYE 7 FİRMA KATILDI

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda, Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 7 firma katıldı: İhaleye Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Park Holding AŞ Aksa Elektrik Perakende Satış AŞ, Cengiz-Kolin-LimakOrtak Girişim Grubu, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ VE IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ.

AÇIK ARTIRMA BAŞLADI TEKLİFLER 1.8 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Açık artırmaya üç şirket kaldı: Park Holding, Cengiz -Kolin- Limak Ortak Giriqşim Grubu ve Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu. İhalede teklifler 1.8 milyar doları geçti. Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu'nun çekiylmesiyle birlikte Park Holding ile engiz -Kolin- Limak Ortak Girişim Grubu arasında kıran kırana bir yarış başladı. Teklifler 1.86 milyar doları buldu. Onüçüncü turda Park Holding mola aldı. İhalenin devamında teklifler 1 milyar 960 milyon doları buldu. Park Holding onaltıncı turun sonunda çekildi. Böylece ihalede en yüksek teklifi Cengiz- Kolin-Limak OGG vermiş oldu.

"JEST YOK"

Komisyon Başkanı Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan Cengiz- Kolin-Limak OGG'den jest olarak tekliflerini yenilemeleri istedi. Yetkililerden 'Yok' yanıtı geldi.

İLK İHALE 2010'DA YAPILMIŞTI

Bugünkü ihalede en yüksek teklifi 1.96 milyar dolar ile Cengiz- Kolin- Limak OGG'nin verdiği BEDAŞ için ilk ihale 2010 yılında yapılmıştı. 2010'daki ihalede en yüksek teklifi Mehmet Karamehmet-Mehmet Kazancı tarafından kurulan MMEKA vermişti. Şirket, 2 milyar 990 milyon dolarlık bedelden önce, ödemesi gereken ek teminatı yatırmamış, bunun üzerine sıra ihalede en yüksek ikinci teklifi veren AKSA şirketine geçmişti. 2 milyar 750 milyon dolarla ihalede en yüksek 2. teklifi veren AKSA ve 2 milyar 496 milyon dolar ile en yüksek 3. teklifi veren Park Holding gereken teminatı yatırmamış ve ihale iptal edilmişti. Şirketlerin toplam 75 milyon dolarlık teminatı yanmıştı.

En Son Haber

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2012, 17:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER