ASKİ'den Türkiye'de bir ilk: Suda kayıp kaçağa anında müdahale

ASKİ Genel Müdürlüğü, “çağın en büyük sorunu” olarak nitelendirilen kuraklık tehlikesine karşı Başkent’in içme suyunu güven altına almak amacıyla kayıp ve kaçakla mücadelesinden taviz vermiyor.

ASKİ'den Türkiye'de bir ilk: Suda kayıp kaçağa anında müdahale

 Altyapı yenileme çalışmalarından çeşitli su tasarruf yöntemlerine ve su kayıplarının tespitine kadar pek çok yöntemle etkin mücadelesini sürdüren ASKİ Genel Müdürlüğü, teknolojik yenilikleri de yakından takip ediyor. ASKİ, Türkiye’de ilk kez “Sızıntı Yönetim Danışmanlığı ve Teknoloji Araştırma Projesi” ile kayıp ve kaçakla mücadeleye anlık müdahale imkânı sağlayan yeni bir uygulama başlattı.

 

“NESNELERİN İNTERNETİ” İLE ANINDA MÜDAHALE

     Proje kapsamında içme suyu hatlarında meydana gelebilecek herhangi bir sızıntı durumunun oluşması, yerinin tespiti ve en kısa sürede müdahalesine imkân tanıyan NB-IoT (Narrow Band Internet of Things) adı verilen ve “nesnelerin interneti” özelliğine sahip gürültü kaydedici cihazların entegrasyon çalışmalarına başlandı.

     Türkiye’de bir ilk olan ve son teknolojiye sahip akustik sensör, basınç sensörü ve debimetre ölçüm cihazları kullanılarak yürütülen çalışma Ankara genelinde yaygınlaştırılarak şehir şebeke suyundaki fiziki kayıpların minimuma indirilmesi planlanıyor.

 

NOKTA ATIŞLI İLK UYGULAMA SİNCAN’DA

     Pilot bölge olarak Sincan Ertuğrulgazi Mahallesi’nde başlanan uygulamayı yerinde inceleyen ve yetkililerden bilgi alan ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Ankara içme suyu şebekesinde önemli bir kurulum gerçekleştiriyoruz. Şebeke üzerindeki vanalara yerleştirdiğimiz gürültü kaydediciler ile su sızıntılarını merkezden denetleyebilecek ve çok daha hızlı müdahale edebileceğiz” dedi.

     Bu sistemin çok yeni bir teknoloji olduğunu ve “nesnelerin interneti” özelliğine sahip cihazların kullanımının da Türkiye’de ilk kez Ankara’da kullanılmaya başladığına dikkat çeken Öztürk, şu bilgileri verdi:

“Bu cihazların kullanımı ülkemizde ilk kez Başkentimizde gerçekleşmiş oluyor. Buradan edindiğimiz deneyim doğrultusunda Ankara içme suyu sisteminin geri kalanında benzer uygulamalarımız olacak. Bu sayede içme suyu şebekemizdeki fiziki kaçakları kısa sürede tespit edip yine nokta atışıyla anında müdahale etme olanağı yakalamış olacağız.”

    Ertuğrulgazi Mahallesi’nde belirlenen 10 ayrı noktaya yerleştirilen cihazlar sayesinde 2 ayrı noktada meydana gelen sızıntının tespit edildiğini ve müdahalenin gerçekleştirildiğini de anlatan Öztürk, “Pilot uygulamada bile 2 ayrı sızıntının yerini noktasal olarak tespit ederek müdahale ettik” değerlendirmesinde bulundu.

 

AKILLI CİHAZLA ÖNCE SIZINTI TESPİTİ SONRA MERKEZE BİLDİRİM

    Yaklaşık 25 bin kilometrekarelik Başkent Ankara genelinde yerin altında oluşan bir sızıntının yerinin tespiti ve anında müdahalesine imkân tanıyan yöntem sayesinde kentte su tasarrufu sağlanarak kaçağın engellenmesinin de önüne geçilecek.

     Pilot bölge olarak belirlenen Sincan ilçesi Ertuğrulgazi Mahallesi’nde alt bölge olarak belirlenen 10 noktaya yerleştirilen cihazlarla yapılan çalışmanın sonucunda 6 ayrı arızanın tespit edildiğini ifade eden ASKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Yılmaz Şengül de “Gürültünün geldiği tespit edilen 6 noktada arızanın olduğu belirlendi ve derhal müdahale edildi. Müdahaleyi gerçekleştiren bölge müdürlüğümüz, arızanın yerinin noktasal olarak tespit edilmesi sonucu daha hızlı ve yerinde müdahaleyi yapmış oldu” sözleriyle projeyle başarılı sonuç aldıklarını söyledi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER