SEVGİ ÇİÇEĞİ ERKEN AÇTI

Dünyada yalnızca Gölbaşı’na bağlı Hacı Hasan köyü civarında yetişen Sevgi çiçeği bu yıl açtı.

SEVGİ ÇİÇEĞİ ERKEN AÇTI

Dünyada yalnızca Gölbaşı’na bağlı Hacı Hasan köyü civarında yetişen Sevgi çiçeği bu yıl açtı.
Bu peygamber çiçeğinin mahalli adı Yanardöner olup bölgede sevgi çiçeği olarak anılmaktadır. Çok güzel ve çarpıcı mor-kırmızı çiçeklerinden dolayı bu isim verilmiştir. Gölbaşı çevrelerindeki tarlalarda yaygın olmakla birlikte son yıllarda oldukça seyrelmişti. Şu anda en bol yetiştiği yer, Gölbaşındaki Süleyman Demirel Ormanı sahası ve çevresidir.
Mayıs ve Haziran ayları çiçek açma dönemi olan sevgi çiçeği bu yıl nisan aylarının sonlarına doğru açtı.

 Sevgi Çiçeğinin Hikayesi

   Mogan gölünün iki yakasında hacılar köyü Hüseyin avlusu mekiği ile Karaoğlan köyü sızak mevkii iki çoban sevgili koyunlarını otlatır, birbirlerine aşk şarkıları söyler, kaval çalar, sevgilerini dillendirir. Mogan’ın iki yakasında rüzgârın meltemiyle gönülleri ateşini söndürürlermiş. Aşkları bütün gölbaşında dillenmiş, herkes bu aşktan konuşur olmuş.
   Gel gelelim yağız delikanlının ağa babası bu aşkın önünde büyük engelmiş. “ben oğluma ağa kızı alırım” deyip fakir çoban kızı aşağılarmış. Aşkları yüreklerinde, şarkıları dillerinde, kaval ellerinde Mogan kıyısında dertli şarkılarla birbirleriyle dertleşen gençler ince hastalığa vereme yakalanırlar. İki kıyıda dertli şarkılarını birbirlerine söylerken yüreklerinden gelen kanlar etrafa yayılıp kan rengi açan çiçekler peygamberimizi seversiniz sevenleri ayırmayın fısıltısıyla ilahiler söylerlermiş.

   Mogan’ın iki yakasında sevgilerine haykıra haykıra birbirine kavuşamadan ölen gençlerin taze körpe bedenleri gölün iki yakasına defnedilir. Mayıs, haziran ayları geldiğinde kan kırmızısı açan bu çiçekleri toplamaya gelen âşıklar iki sevgilinin mezarlarına türbeye çevirmişlerdir. Bugün halk arasında kara donlu türbesi diye anılan bölgede yetişen çiçeklere peygamber, çiçeği türbe çiçeğinde denilmektedir.

 

Gölbaşı Net Haber Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2013, 17:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER