Mecliste eleştiriler yarıştı

Gölbaşı Belediye Meclisi Nisan ayı II. Oturumu gerçekleşti. Mecliste 2011 yılı faaliyet raporu görüşüldü.

Gölbaşı Belediye Meclisi Nisan ayı II. Oturumu gerçekleşti. Mecliste 2011 yılı faaliyet raporu görüşüldü.
Belediye yasası gereği, faaliyet raporu görüşmelerini yönetmek için başkanlık koltuğuna meclis başkanı Yakup Odabaşı yerine meclis 1. Başkanvekili oturarak meclisi yönetti.
İLÇEMİZİ GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Faaliyet Raporu görüşmelerine geçilmeden önce Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı kürsüde yerini alarak, 3 yıl içerisinde yapmış olduğu çalışmalara değindi. Odabaşı, “Gölbaşı Belediyesi olarak mevcut kaynaklarla büyük projeler gerçekleştirmeye çalışıyor, ilçemizi her yönden geleceğe hazırlıyoruz. Sosyal belediyecilik alanındaki çalışmalarımızdan aldığımız verim ve ilçemizin kalkınmasına sağladığı katkıya dikkat edecek olursak şüphesiz geldiğimiz nokta Gölbaşı’nın geleceği için ümit verici durumdadır. Gölbaşı gerçekleştirdiğimiz yatırım ve hizmetlerimiz ile arzuladığımız hedefler doğrultusunda hızla büyümekte ve gelişmekte. 2011 yılı daha yeşil bir Gölbaşı hedefimizi slogandan gerçeğe dönüştürdüğümüz ve bu yolda uzun mesafeler kat ettiğimiz, verimli bir yıl olarak faaliyet dönemlerinden yerini alacaktır. 2011 yılına damgasını vuran projelerimiz 2012 yılı içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır. 2012 yılı bir taraftan temel atma yılı olurken, bir taraftan da açılışların yapıldığı bir yıl olacaktır” diyerek gerçekleştirmiş olduğu proje ve gelecekle ilgili hedeflerine dikkat çekti.
DOĞRUYA DOĞRU YANLIŞA YANLIŞ DERİZ
Odabaşı’nın konuşmasının ardından CHP grubu adına söz alan Yusuf Aksakal, Odabaşı’nın kanal projelerinden övgü ile bahsederken, kanal projesi üzerindeki eksiklikleri de bir bir sıraladı. CHP olarak doğruları takdir edip, yanlışları da eleştirdiklerini belirten Aksakal, “2011 yılında Gölbaşı Belediyesi birkaç tane ciddi çalışmalara imza attı. Bizimde muhalefet partileri olarak doğruya doğru yanlışa yanlış demek görevimizdir. 2011 yılında yapılan kanal çalışması çok güzel, yerinde proje ancak çok dikkatli yapılması lazım. Tartışılması konuşulması gerekir. Kanal projesi yolu üzerinde ki taklar hiç o projeye yakışıyor mu? Kent girişleriyle, caddeleriyle kentin güzelliği ortaya çıkar. Gölbaşı’nın güzelliği hepimizin güzelliğidir. O kanaların çalışması bitmeden önlem alınmalı düzeltilmeli.
VİRANCIK KÜLTÜR MERKEZİ ‘VİRAN’
Gölbaşı ve mahallelere yapılan kültür merkezlerinin yerinde kararlar olduğunu belirten Aksakal, “Kültür merkezleri çok iyi. Biz CHP olarak her şeye muhalefet değiliz, güzellikleri de takdir ederiz. Örenğin Virancık Kültür Merkezi. Virancık’a kültür merkezi yapılırken, dere yatağı hiç hesaplandı mı? Dere yatağının su ve sel baskınlarına yol açacağı düşünülmedi mi? Hâlbuki daha güzel alanlar var.
MAKAMLAR AĞLAMA YERİ DEĞİLDİR
Geçtiğimiz günlerde yoğun yağışların ardından Spor Salonu’nu su basmasını, suların üzerinde kayık yüzdürerek protesto eden Aksakal, “Geçtiğimiz günlerde Spor Salonu’nu su bastı bende çıktım kayık yüzdürdüm. Ulusal kanallar da yer aldı. Gölbaşı’nın güzelliklerini dünyaya duyurmamız gerekiyor. Ancak o spor salonunu yapanlar projeyi çizememiş, tartmamış olabilir. Bunu kim yaptı diye tartışmıyoruz. O yapmışsa sende kanalı yap. Belediyeler, makamlar ağlama yeri değildir. Başkan oturmuş ağlıyor; “Bu ne zor işmiş”…
TOTEMLER FOTOĞRAF SERGİLEME YERİ DEĞİLDİR
Kaynakları idareli kullanmak gerekir, çarçur etmemek gerekir diyoruz. Biliyorsunuz ki totemler yapıldı. Haşlak’ı en çok eleştirdiğim konu bu idi. Gölbaşı Belediyesi, başkanların fotoğraflarını sergileme yeri değildir, her sokakta caddede kocaman resimler, küçük Gölbaşı Belediyesi yazıları. Bu totemler tabelalar koyulurken söküleceği hiç hesaplanmadı mı? Bunlardan çıkan para kimin parası? O tabelalar totemler mesela Atatürk Sahil Parkı’nın girişinde kullanılabilir tanıtım amaçlı. Totemlere yatırılarak çöpe atılan paralar sahile yatırılamaz mıydı?  Dikkat etmemiz lazım, idareli olmamız lazım” diye konuştu.
TEPEYURT KÜLTÜR EVİ’DE ELEŞTİRİLDİ
Tepeyurt Mahallesi’ne yapılan kültür evinin yarım kaldığını dile getiren Aksakal, “Tepeyurt Kültür Merkezi’nin 2010 ve 2011 yılı taslağı şu an elimde. Kültür evi 2010 yılında yapılmış, 2011 sayısında ise çim ekilmiş, bu faaliyet raporu sayısına da onun resmini koymuşlar. 2012’de de tel örgü çekip onun resmini mi koyacaksınız? Projeyi doğru düzgün yapacaksınız.” diyerek eleştiri de bulundu.
2011 FELAKET YILI OLDU
Ayrıca Aksakal, “Faaliyet Raporu üzerinde imarla ilgili sayfalar doldurulmuş, çoğaltılmış. Ancak 2011 yılı Gölbaşı’nda inşaat açısından felaket yılı olmuştur. Gölbaşı memur ve işçi kentidir. İnşaat olmasa ekonomi durur.
Virancık imarı taslaklarda var. Virancık imarında hak kaybı oldu. Virancık imar değişikliğinde kotlar kaldırıldı. Vatandaş, %40’a çıkacağını beklerken, kotlar da ki daireler de ellerinden gitti. Büyük sıkıntı yaşandı.
74 PARSEL GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR
Aksakal eleştirilerinde 74 parsel sorununa da değinirken, “1 yıldır 74 parsel gündemde. Ama halen 74 parsel için biz meclis üyelerine düşünceleri sorulmadı, bizim de fikirlerimiz vardır. 50 yıldır orada oturan insanlar vardır. Hala gecekondudalar. Bir an önce sıkıntının çözülmesi gerekiyor.
Bir diğer konu 72 ada 5 parsel Taşpınar Mahallesi sanki yüz akı gibi faaliyet raporuna koyulmuş. Kamunun malı olan yer 1 milyon 300 bine satılmıştır. Mahkeme devam ediyor bizde yargıya gittik, en azından buraya koymayın bir şekilde birilerini rezil etmek için kullanılmasına bizler de hak vermeyelim. Tek Bahçeli’yi de ağzımıza yüzümüze bulaştırdık. 3-4 sefer geldi gitti meclise, büyükşehirden döndü. Bu da bir eksikliktir.
 2011 yılı performansına baktığımızda Atatürk evi, Kadın ve Çocuk Sığınma evi, Şahin tepesi projeleri var çok güzel projeler. Ama bakıldığında bu projelere dokunulmadı. 2011 yılında 3-5 sefer meclise gelen Konya Yolu cephe yenilemesi vardı. Projenin taslağı da var ama nedense 5-6 aydır hiçbir adım atılmadı.
HASVAK YETERLİ DEĞİL
Sağlık konusuna gelince belediye başkanımız anlattı. Ama sağlıkla ilgili bişiler yapmak için önce sağlık personelinizin olması lazım. Hemşireler çıkarıldı alınmadı. Sağlık ocaklarında hemşire, yardımcı eleman yok. HASVAK ise Gölbaşı’nı kaldırmıyor. Önceleri nüfus az iken yeterli geliyordu ancak, şimdi 102 bin nüfustayız. Yeni hastane ihtiyacı var. Hiçbir çözüm yok. Hastane yanındaki arsa için inatlaşılmasın yeni bir hastane için o arsa uygun.
BIRAKIN KÜRSÜYÜ KULLANALIM
Aksakal belediye meclis toplantılarında meclisi kullanmayan üyelere de gönderi de bulunurken, önergelerinin gündeme alınmadığından yakındı. İktidarın her önergesinin gündeme alındığını belirten Yusuf Aksakal, önergelerimiz gündeme alınsın dedi.
FAALİYET RAPORUNU İNCELERKEN ZORLANDIK
CHP grubunun ardından meclisi yöneten Ahmet Çelebi, Ak Parti grubu adına Fatih Duruay’a söz verirken, grup adına söz alan Fatih Duruay ise faaliyet raporu ile ilgili elle tutulur bir şey olmadığını söylerken, “Biz Ak Parti olarak faaliyet raporunu incelerken zorlandık. Neyin ne olduğunu anlayamadık. Gölbaşı gibi bir bütçesi olan bir belediye, yapılan hizmetlerle hiç orantılı değil. Yapılan hizmetler gelirlere göre çok düşük. Bundan önceki kitapçıklar gibi resimlerle doldurulmuş, kitap dağılıyor. Bu resimlerin bazıları 2010 yılında da yer alan resimler.
Bezirhane Mahallesi’nde bulunan imar evi milletvekilleri ile temeli atılmış, ancak öyle duruyor. Akıbetini merakla bekliyoruz. Ama asıl merak ettiğimiz konu seçim beyannamesinde Gölbaşı halkına vaat edilen hizmetler. Tapu ve Kentsel dönüşüm de bazı bentleri sizlere hatırlatmak isterim. Nerede siyaset sanayi turizm ile ilgili çalışma yaptınız, nerede dar gelirli vatandaş için konut alanı ayırdınız?
Ulaşımla ilgili beyannamenizde otoparklar oluşturulacağını belirttiniz, ama Gölbaşı’nın nerelerine otopark yapıldı? Sadece eski belediye binası alanını ücretlendirdiniz.
Göreve geldiğimizde tüm okul dersliklerini bilgisayarla donatacağınızı söylediniz. Peki, hangi okulda böyle bir sınıf yer alıyor. Bu örnekleri çoğaltmakta mümkün. Ama biz bunları yerine getirmenizi merakla bekliyoruz.
KURA ÇEKİMİ HOŞ OLMADI
Bundan önceki mecliste yapılan encümen seçimleri, kursa çekimi ile ilgili sizin güvenilirliğinize itimat ediyoruz. Ancak fotoğraf ve videoları yeniden inceleyerek, karar vermenizi bekliyorum. O fotoğraflar hiç hoş olmayan fotoğraflar” dedi.
YANIK ELEŞTİRİLERİ YANITLADI
Duruay’ın konuşmasının ardından söz alan Kadir Yanık, Ak Parti ve CHP grubunun eleştirilerine bir bir yanıt verirken, “Muhalefet alışkındır, rahat duramadı, muhalefet olmak adına konuştular. Söyleyecek bir şey olmadığı için demagoji ile siyasi şov yapıyorlar.”
Yusuf Aksakal kanal projesinin tanklarına taktı. Örencik Kültür Merkezi’ni eleştirdi. Örencik Kültür Merkezi’ni eleştirmek için vicdanlı olmak lazım. Su baskını ile ilgili kayık yüzdürdü, şov yaptı, tedbir alınmadı dedi. Yüzdürdüğünüz yer sizin eseriniz. Büz yapılmadığı için sıkıntı yaşandı.
Totemlerle ilgili Gölbaşı2na katkı sağlanacaksa diğer ilçelerde sayısı fazlayken, Gölbaşı’nda neden 20 tane deseydi, şov malzemesi yapmasaydı.
Virancık imarının nasıl ve neden bozulduğunu biliyoruz. Hatta yeni gelen ÖÇK’nın yarısının bittiğiniz, itirazlarında belediye adına nasıl itiraz edileceğini de yaşadık. Ama sizlere yaranamadık.
HERKES MEMNUN AKSAKAL DEĞİL
Hastane ve TOKİ eleştirilerini enteresan karşıladım. Bizim görevimiz olmadığı halde araçları biz verdik. Herkes memnun ancak Yusuf Aksakal memnun değil. Oy ayrımcılığı mı yapılıyor diyorsunuz El insaf. Engellilere yapılan hizmetler adına hiç alınmayanları biz yaptık. Alt geçite engelli asansörü de koyacağız. Peki ya 2 dönem belediye başkanlığı yapan CHP ne yaptı, sorarım size.
AK PARTİ KİTAP TAKINTILI
Fatih Duruay’ın eleştirilerine yanıt veren Yanık, “Fatih Duruay’da söyleyecek söz bulamadı kitabı eleştirdi. Bu renkli basılmış bir taslaktır. Bu kitap takıntısı bir türlü yenilemedi. Geçen sene de aynı sıkıntı yaşanmıştı. Tepeyurt Mahallesi’ne gelince mahalle binasının açılışı 2010’da yapıldı. 2011’de çevre düzenlemesi yapıldı. Siz beğenmeyeceksiniz diye kaldıramayız biz. İmarla ilgili Fatih Duruay imarla ilgili en son sözü bu yıl söylemeli. Bütün mahallelere gidilmiş, köylülere eksiklik ya da yanlışlar düzeltilmesi için görüşülmüştür.
ÇAMUR ATMANIN ANLAMI YOK
Otopark sıkıntısına baktığımızda ise, o alana yapacağımız projenin altında yeterince park yeri olacaktır. Kura seçiminde AKP ve CHP ittifak yaptı. Ama Allah’ın adaletini unuttular. Bahaneler arayıp, çamur atmanın anlamı yok. Eğer ittifak yapılacaksa gelin 3 yılı kıyaslayalım” diye konuştu.
Ercan Şimşek, Odabaşı yönetimini eleştirerek “Genel olarak faaliyet raporunu göz önüne aldığımızda içeriği konusunda bu rapora baktığımda faaliyet raporunun dolu bir içeriği olması gerekiyor. Ama ben burada bunu göremiyorum. Yüzlerce sayfayı sadece doldurmak amaçlanmış. Yapılan çalışmaları görmemek mümkün değil. Önümüzdeki yıllarda bu eleştirileri demagoji olarak almazsak Gölbaşı’na daha iyi hizmetlerde bulunuruz. Faaliyet Raporu Gölbaşı’na hayırlı olsun” dedi.
HİZMETLER KİTABIN DERİNLİKLERİNDE KAYBOLMUŞ
Şimşek’in ardından söz alan Necip Güler ise, “Faaliyet Raporu hepimize hayırlı olsun. Raporun dizaynı ayrıntısı, dizaynı, faaliyetlerin anlatım şekli, 2010 yılının çok daha gerisinde. Yapılan hizmetler kitabın derinliklerinde kaybolup gitmiş” diyerek raporu eleştirdi.
HAKAN HAN ÖZCAN FENA BOMBALADI
Faaliyet raporu ile ilgili görüşlerini belirten Hakan Han Özcan sözlerine başlarken, geçtiğimiz günlerde ölüm yıldönümünde anılan Alparslan Türkeş’i andı.
Özcan konuşmasında ,”İçerik hakkında 2010 yılından farksız, vasat. Başarı çıtasını geçmeyi bırakın çıtaya dahi 3 yıllık süre içinde ulaşamamış, Gölbaşı adına hayal kırıklığı sergilenmiştir.
Kısaca örneklendirsek faaliyet raporuna zaten baktığımızda, Ak Parti döneminde yapılmış, hizmete girmiş, devam eden tesisleri, sosyal donatı alanlarını kültür merkezlerini ve birçok hizmeti görmekteyiz. Üzerine ne koydunuz diye bakarsak, seçim beyannamesinde belirttiğiniz üzere halka daha iyi hizmet anlamında devam edecekti. Etti mi, ediyor mu, hayır. Konya Yolu kent konseyi kararları neticesinde çözecektiniz. Ne yaptınız, kent konseyinde karar almadan ilk toplantıda topu Büyükşehir’e attınız. 
 2011 yılına gireceğimiz günlerde basın toplantısı düzenleyerek projemiz var, yolu traşlayacağız dediler ne oldu hani nerede göremiyoruz. Yapacaktın neden yetkiyi vermedin, yetkiyi verdin niye proje yaptın sormazlarmı size.
2010 yılında ki raporda Yaşayan Köyler projesini görmüştük ama bu yıl bunu göremedik, neden. Rakamlara bakarsak, yapılan parklar 2011 yılı 18 bin 500 m2 tebrik ediyorum, ilk yıl 7 bin 237 m2 bayağı varmış. 2010yılında yapılan park miktarı 28 bin 082 m2 toplamda ise 53 bin 819 m2 park yapılmıştır. Ama 2008 yılında sadece 1 yılda 95 bin 177 m2 park inşa edilmiştir.
Asfalta baktığımızda 2011 yılında 46 bin431 ton asfalt dükmüşsünüz. Bu ne demek 10 m genişliğinde, 10 cm kalınlığında bir asfalt dökerseniz 19 km2dir. Eğer derseniz ki 10 değil 5 cm döküyoruz, o zaman da 38 km’dir. Teşekkür ederiz 2009 yılına baktığımızda 14 bin 819 ton 2010 yılında 16 bin 228 ton büyük bir gelişme var tabi. 3 yıllık toplamda 77 bin 478 ton asfalt dökmüşsünüz. Ancak 2008 yılında Ak Parti zamanında 1 yılda dökülen asfalt 199 bin 500 ton. 3 Yılda 77 bin nerede 1 yılda 179 bin 500 ton nerede işte halep orda arşın burada. Bu hizmet mantığı ile size göre iyi sonuçlar alınabilir ama bizlere sorarsanız bu gidiş, gidiş değildir. Kendinizi sorgulayın, ufkunuzu artırın. Her seferinde söylediğiniz Gölbaşı sevdalılığınızı somut kalıcı hizmetlerle ispatlayın. AB Projelerine yönelik gençlerin Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde o gençlerle tanışıp, projeler uygulayabilir.
Ayrıca, Gölbaşı’nı turizm kenti haline getireceğiz sözüne istinaden Leonardo da Vinci projeleri ile o ülkedeki tanıştıkları gençleri davet ederek, beraber projeleri ortaya koyarak, örf ve adetlerimizi anlatarak arkadaşlık kurabilirler.
Seçimlerden önce yerli yabancı kavgası, kutuplaşma ötekileştirme ile çıkan bu üzücü söylemler, Gölbaşı’nda yaşayan diğer illerimiz de yada sonradan Gölbaşı’na yerleşmiş insanlarımızı kırdığı gibi açık gönüllü Gölbaşı doğumlu inşamızı, köylülerimizi üzmüştür. İnsanlar arası kutuplaşmalar yarar sağlamaz, yerle bir eder. Gölbaşı’nı Gölbaşılılar yönetecek dediniz, ithal müdürler getirdiniz, sakınca yok ama siz bir kez daha çeliştiniz.  Yerliciliği, milliyetçiliği koyulaştırarak, mikroyerliciliği mikromilliyetçiliğe çevirdiniz, Sokağa çıkıp vatandaşa sorduğunuzda nasıl bir Tulumtaş tepkisi var görürsünüz. Bununla da kalmayıp Tulumtaş’ın içinde de işi akrabaya kadar indirip, belediyeyi akrabalarınızla şenlendirdiniz. Böyle devam ederse seçim zamanı vatandaşa hiçbir şeye anlatamazsınız. 2011 yılı faaliyet raporu ile alakalı ‘Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz’ sözü ile ret veriyor, sizlerin de bu faaliyet raporunu vicdanlarınızda da sorgulayıp, oylamanızı tavsiye ediyorum” diye konuştu.

ODABAŞI ELEŞTİRİLERİ YANITLADI
Konuşmaların ardından kürsüde söz alan Başkan Odabaşı eleştirileri yanıtlarken, hizmetlerin hiçe sayılmamasını belirtti. Odabaşı, “Muhalefet tabiki yapılır. Bazı işlerinde takdir-e şayan olduğu söylendi o meclis üyesi arkadaşlarıma da teşekkür ederim. Bazı eleştirileri hayretle karşıladım. Bazı eleştirileri hayretle karşıladım, eleştiri olur daha iyisini yapalım diye. Hakan bey Rakamlarla dedi 2008’de 199 ton dedi. 2010 faaliyet raporunda da bunu söylemişler. 2008 yılı belediye başkanı son faaliyet yılı. Dolayısıyla asfaltın daha çok atılacağı, hizmetin daha çok yapılacağı bir yıl. Gölbaşı Belediyesi’nin 2008 de aldığı asfalt toplamı 57 ton o zaman nasıl  99 olacaktı? 2007’de ise 14 bin ton. Kıyaslamayı zamanla yapacaksınız.
KİMSE ELİMİZE SU DÖKEMEZ
2011’de 46 bin küsür, Peki bizden önce ne kadar atılmış, takdir sizin. Parklarla ilgili konuşacak olursak, Büyükşehir’in parklarını dahil ederseniz, orada da artışlar görürsünüz. 2011 yılın da ciddi yeşil alan oluşturduk. Sadece 24 Kasım’da 11 bin ağaç diktik. Kimse bunu hiçe sayamaz. Kimse elimize su dökemez.
YAŞAYAN KÖYLER UZUN SOLUKLU
Yaşayan Köyler Projesi, Gölbaşı’nın gelecekte turizme katkı sağlamada önemli bir rol oynayacak bir projedir. Bazı projeler uzun solukludur. Gelecek yıllarda bu projeyi oluşturanlara dua edilecektir” dedi.
Konya Yolu esas itibari ile projenin rakamsal olarak yapılması ya Büyükşehir’in ya Karayolları’nın yapması gerekir. Ciddi finansmanla yapılması gerekiyorsa. Konya Yolu güzergah olarak önemli bir yol.
2010 yılında biz ne yapabiliriz dedik, projeler hazırladık. 2011 yılında yetkililerle görüştük. Belki bazı arkadaşlar bilgisiz olabilir. Konya Yolu Projesi’nin yok sayılamayacağını biliyoruz. Girişimlerimize katkı sağlanmalı, destek olunmalı.
BİZ RANTÇILARIN DEĞİL GERÇEK HAK SAHİPLERİNİN TEMSİLCİLERİYİZ
Herkes kitaba taktı, ancak ciddi faaliyetler yapılmış. Elinizi vicdanınıza koyun, Şeffaflık dedik, soruyorum. Gölbaşı kadar şeffaf olan bir belediye var mı? Vatandaşın ayağına gidiyoruz, tek tek görüşüyoruz, hakkın olanı verip hakkı değilse bunu onlarla görüşüyoruz. Biz rantçıların değil gerçek hak sahiplerinin temsilcileriyiz. Şeffaflık adına gizli kapaklı bir şeyimiz yok. Hepimizi Gölbaşı’nı korumak, savunmak için buradayız. İlla politika yağacağım derseniz, diyecek bir şeyim yok “ diye konuştu.

Emeğe saygı, kaynak göstermeden kullanmayınız...

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2012, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER