Ankara'nın yeni Suriye paketi hazır

Türkiye'nin Paris'te toplanacak Suriye'nin Dostları Konferansı'nda sunacağı yeni plan hazır.

Ankara'nın yeni Suriye paketi hazır

Suriye'nin Annan Planı'nı kabul etmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın '10 Nisan'a kadar bekleriz' sözlerinin ayrıntıları belli oldu. Ankara, Esad'ın vaat ettiği ateşkes sözünü tutmaması takdirde bu ay içerisinde Paris'te üçüncüsü gerçekleşecek Suriye Halkının Dostları Konferansı için 5 maddelik bir yaptırım paketi hazırladı.

SUK'UN ELİ GÜÇLENİYOR

Akşam'da yer alan habere göre, Konferans kapsamında bir araya gelecek olan 'Yaptırımlar Komitesi'nde açıklanacak paketle Ankara Suriye Ulusal Konseyi'nin elini güçlendirmeyi amaçlıyor. Pakette yer alan en dikkat çekici maddelerden biri SUK'a yönelik her türlü dış yardımın serbest bırakılması. Zira, İstanbul'daki toplantıda Konsey temsilcileri Özgür Suriye Ordusu'nu maaşa bağlayacaklarını açıklamış Körfez ülkelerinden diplomatik kaynaklar da 'Katar ve Suudi Arabistan'ın SUK'a aktarılmak üzere yüz milyonlarca dolarlık bir para havuzu oluşturmaya hazırlandığını' iddia etmişti. Yaptırımlar Komitesi'nin bu öneriyi kabul etmesi durumunda, Suriye muhalefetinin silahlandırılması da gündeme gelecek. Türkiye'nin oylamaya sunacağı paketteki bir diğer maddeyse Konsey'in Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanınması. İstanbul'da bu konuda net bir karara varılamamış, 'Konsey Suriyelilerin meşru 'bir' temsilcisi ve muhalif yapıların tek çatı örgütü' olarak kabul edilmişti. Diplomatik kaynaklar Ankara'nın önerilerinin kabul görmesi durumunda, Esad yönetiminin tamamen köşeye sıkışacağını ve Rusya ile Çin'in de desteklerini yavaş yavaş çekmeye başlayacağını vurguladı.

ŞAM: MUHALİFLER DE SÖZ VERSİN

Suriye Dışişleri Bakanlığı, 'BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın henüz, silahlı grupların her türlü şiddetin sona erdiğini kabul ettiğine ilişkin yazılı güvence sunmadığı'nı belirtirken böyle bir açıklama olmadan ateşkesin sağlanmayacağı belirtildi. Ancak isyancıların kurduğu Özgür Suriye Ordusu Komutanı Riyad el Esad, yazılı garanti talebini reddetti. Annan Planı'nın başarısız olacağını kaydeden Esad 'Şam, planı uyguladığı takdirde biz de uygulayacağımıza dair söz verdik. Bizler dürüst insanlarız' dedi.

Suriye yönetimi bazı kentlerden çekilmenin başladığını duyurmuştu.

İŞTE O MADDELER

  • Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK), Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi.

  • SUK'a yönelik her türlü dış yardımın serbest bırakılması.

  • Esad'ın yurtdışındaki mal varlığının dondurularak, SUK'un kullanımına sunulması.

  • Suriye'ye tüm uluslararası uçuşların durdurulması.

  • Dost ülkelerin, diplomatik seviyelerini düşürmesi ya da büyükelçiliklerini kapatması.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2012, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER