Ertuğrul 1980'e tam not

Japon sularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul ile 1985'te 215 Japon vatandaşının İran-Irak savaşından kurtarılmasının öyküsünü kurgusal bir senaryoyla anlatan Japonya-Türkiye ortak yapımı "Ertuğrul 1890" adlı film, Gölbaşı Belediyesi tarafından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde gösterildi.

Ertuğrul 1980'e tam not
 Japon sularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul ile 1985'te 215 Japon vatandaşının İran-Irak savaşından kurtarılmasının öyküsünü kurgusal bir senaryoyla anlatan Japonya-Türkiye ortak yapımı "Ertuğrul 1890" adlı film, Gölbaşı Belediyesi tarafından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde gösterildi.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde gösterilen "Ertuğrul 1890" adlı film Türkiye milli marşı ve Japonya milli marşın okunması ile başladı. Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Takahiko Katsumata, Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Takahiko Katsumata”Fark ettiğiniz gibi biyolojik olarak % 100 Japon’um. Fakat Türkiye artık benim ikinci memlekettim olduğundan dolayı kendimi % 50 Türk gibi hissediyorum. 33 yıl önce Türkiye’ye ilk defa geldiğim günden beri Türkiye’de Japonlara gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı rahatça yaşıyorum. Buna karşılık Japonlarda Türklere hep iyilikte ve nezakette bulunuyor” dedi.

 

Dünya’nın Türk,  Japon ulusların dostluğu ile iftihar etmesi gerektiğini ifade eden Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Takahiko Katsumata   “Bu iki ulusun dostluğunda sizlerin ünlü sanatçınız, daha doğrusu bizlerin büyük kahramanı  Barış Manco ya da Japonya ve Güney Kore’de yapılmış 2002 dünya kupasında milli takımınızın en yakışıklı oyuncusu İlhan Mansız’ın katkısı büyüktür. Aslında bu güzel ilişkilerimiz daha derine ve daha eskiye 125 yıl önce meydana gelen Ertuğrul Firkateyni kazasına dayanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ertuğrul 1890 filminin iki ülke arasında ki ilişkileri pekiştirdiğini vurgulayan Takahiko Katsumata “İzlenecek olan Japon –Türk ortak yapımı Ertuğrul 1890 sine filmi kesintisiz süren Türk- Japon bağlarımızı anlatır. İyi dost kara günde belli olur. Atasözünde olduğu gibi biz karşılaştığımız zorluklarla birbirimize hep yardım ederek dostluğumuzu pekiştirmişiz. Ertuğrul 1890 filmi dünyada başka örneğinin bulunması zor özel ilişkilerimizi anlatmaktadır” şeklinde konuştu.

 

Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay gösterim öncesi yaptığı konuşmada, filmin anlamlı bir dostluk hikayesi olduğunu ifade etti.

Duruay “sevgi dolu bir gemimizin Japonya’da batması 609 tane mürettebattan sağ kalan 69 tanesinin Japon halkının, o iyi kalpli insanlar tarafından onlara yapılan iyilikler, tedaviler, misafir perverliklerini beyaz perdeye aksedilen bir filmimiz. Film iki ülke arasında ki ticaret, siyaset ve dostluğun pekiştiği bir film oldu. İki ülke arasında ki dostluğu pekişmesi için bizde gölbaşı olarak azda olsa bir katkı sağlamak istedik. Herkese iyi seyirler dilerim” dedi.

Konuşmaların ardından Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Takahiko Katsumata’ya fincan takımı ve çiçek taktım etti. Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Takahiko Katsumata’da Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’a  Türk Japon ilişkilerin simgesi olan rozeti taktı.

10 gün boyunca ücretsiz izlenebilecek

Ertuğrul 1890’ 15-22 Şubat tarihleri arasında gündüz ortaokul ve lise öğrencilerine üç seans ve her akşam saat 19:30 da izleyebilecekler Film girişleri ücretsiz olacak ve filmi izlemek isteyen vatandaşlar 0312 485 55 10 – 485 55 13 numaralı telefonlardan rezervasyon yaptıracaklar.

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2016, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER