Mahalli İdareler Seçimleri sürecinde Kamuoyunda genellikle hep belediye başkanlığına aday olanlar tartışılır, karşılaştırılır, vaatlerinin neler olduğuna ve gerçekçiliğine bakılır.
Demokratik sistemin ana parçası ve belediye yönetiminin temel taşı olan belediye meclis üyesi adayları yukarıda bahsettiğim tartışmalarda hemen hemen hiç yer almazlar ve yok sayılırlar. Meclis üyelerinin tamamına yakınını ne halk tanır, ne de merak ederler.
Belediyelerde alınan kararlarda ve gerçekleşen icraatlarda belediye meclis üyelerinin nitelikleri son derece önemlidir.
Şehrin geleceğine ve gelişmesine etki eden çok önemli kararlar bu meclislerce alınır. Belediye başkanı, yasayla kendisine tanınan bazı görevlerin dışında çoğunlukla meclisin aldığı kararları uygulamakla yükümlüdür.
Yerel demokrasi açısından ciddi bir sorumluluk gerektiren belediye meclis üyelerinin belirlenmesi bu noktada çok ama çok önemlidir.
Siyasi partiler meclis üyelerini belirlerken hangi ölçüleri dikkate alıyorlar? Siyasi partiler nezdinde belediye meclis üyeliği ne anlama gelmektedir?
Parti teşkilatlarında çeşitli görevlerde bulunmuş olmak, etnik, hemşehrilik ya da cemaat ilişkileri ile belli bir oy tabanına sahip olmak, vb. özellikler belediye meclis üyeliği için geçerli nitelikler olabilir mi?
Elbette, siyasi partilerin içinde hizmet vermiş olmak önemlidir, ancak bunun yanında meclis üyeliği için daha farklı niteliklerin de bulunması gerekmez mi?
Yukarıda da belirttiğim gibi yerel demokrasi açısından ciddi bir sorumluluk gerektiren belediye meclis üyelerinin belirlenmesi seçimlerde dikkate alınmayan önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor.
Belediye meclis üyeleri belirlenirken az önce de dikkat çektiğim kriterler göz önünde bulundurularak etnik hemşehrilik ya da cemaat ilişkileri çerçevesinde getirecekleri oy oranına göre sıralamaya tabi tutuluyorlar. Bu da ne kadar doğru bir yaklaşım takdiri kamuoyuna bırakıyorum!
Seçimler sonrası belediye meclis üyelerine işlevlik kazandırıp, şehrin sağlıklı gelişimine katkı yapacak sorumluluklar yüklemek yerine, komik görevler verilerek oturum başına alacakları huzur hakkı için sözde mecliste çalıştırılıyorlar.
Oysa unutulan bir gerçek var o da yazımın başında ısrarla belirttiğim, ”Belediyelerde alınan kararlarda ve gerçekleşen icraatlarda belediye meclis üyelerinin niteliklerinin son derece önem arz” etmesi.
Yönettikleri ya da yönetmeye talip oldukları şehir adına önemli kararlar alacak belediye meclis üyelerinin belirlenmesinde belediye başkan adayında aranan nitelikler aranmalı.
Belediye meclis üyelerinin de semt ve mahallelere göre seçim bölgeleri var ve deyim yerindeyse yerel milletvekili sayılırlar.
Bu göreve talip olanlar; Sağlıktan, eğitime, ekonomiden, modern şehirleşmeye, halkla ilişkilerden, spora, tarımdan, kültürel gelişmeye, hukuktan, asayişe kadar birçok bilgi-birikim ve donanıma sahip olan mesleki tecrübe edinmiş kişiler arasında belirlenmeli.
Kolay değil bir şehrin geleceğine etki edecek göreve ve millet adına karar vermeye talip oluyorsunuz. Bunun vebali tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük ve ağır.
Belediye meclis üyesi seçilmek; beş yıllık görev süreniz içinde birkaç kez yurt dışına çıkıp zengin menülü sofralarda fotoğraf çektirip sosyal paylaşım sitelerinde yayınlamak, gittiğiniz ülkelerin tarihi ve turistik yerlerini gezip, fırsat buldukça belediye başkanı ile aynı fotoğraf karesine girip basında görüntülenmek demek değildir!
Belediye meclis üyesi seçilmek; Seçmenizle hemhal olup, seçmenlerinizin sorunlarıyla yakından ilgilenmek, seçim bölgelerinize gitmesi gereken belediye hizmetlerini yakından takip edip, hizmetin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve çabuklaşması adına girişimde bulunmak. Yol, su, elektrik, sağlık, eğitim gibi temel hizmetlerin modern çağa uygun hale getirilmesi için çalışmaktır.
Belediye meclis üyesi seçilmek; gittiğiniz yabancı ülkelerde yemek-içmek ve gezmek dışında modern şehirleşme adına yapılan güzel hizmetleri örnekleyip, yönettiğiniz şehirde uygulamaktır.
Belediye meclis üyesi seçilmek; şeffaf ve denetlenebilir yönetim anlayışı ile yapılan, yapılacak olan ve planlanan çalışmayı halkıyla paylaşıp halkı da yönetime katmak demektir.
Belediye meclis üyesi seçilmek; seçildikten sonra parti rozetini gerçek anlamda kapıda bırakıp, tarafsızca, partizanlık yapmadan halkın meclis üyesi olabilmek adına , ’Halka hizmet, Hakka hizmettir’ sözüne layık olabilme gerçeği ile paralel hareket edebilmektir.
Önümüzde 2014 Mart ayında Mahalli İdareler Seçimleri var. İnşallah bu seçimler öncesi siyasi parti yetkilileri tıpkı belediye başkan adaylarını belirlerken dikkat ettikleri kriterlere meclis üyelerini belirlerken de dikkat ederler de çağın gerektirdiği modern şehirleşmenin en güzel örneğini bizlere yaşatırlar. Samimiyetle temennimiz bu yönde.
Bir Şehrin Geleceğine Etki Edeceksiniz...
Ziya Özkan Yazıyor...
Belediye meclis üyelerini belirlemenin ölçüsü nedir?
YORUM EKLE
YORUMLAR
bir bilen - 11 yıl Önce
ayrılmayan diyor peki sevgili vatandaşlar müslüman
kardeşler seçimler geldiğinde neden allah ın emirleri unutuluyor adaylar sizden oy istemeye geldiğinde
listelerinde kimlerin olduğunu sorguluyormusunuz hatta ve hatta adayın kendisinin bu işe layik olup olmadığını sorgulıyacaksınız işi bilmeyene neden
hatır gönül için oy vereceksiniz eğer verirseniz
zaten vebal altında kalırsınız bir sorun bakalım
hele hele basın mensupları adaylar öncelikle eski
150 yenisi 5393 sayılı belediye kanununu 3294 sayılı imar kanunun 2464 sayılı belediye gelirleri kanununu,2942 sayılı istimlak kanunun,775 sayıl5ı gece kondu kanununu,2981/3290 sayılı imar affı kanunlarını biliyorlarmı velhasıl vatandaşı rahatlatacak makamına geldiğinde müdüre memura
esir etmeyecek bilgiye sahip olup olmadıklarını bir
imtihan edin bakalım mesele senin benim adamım veya
partimin adayı deyil milletin tümünün yararını ve
sorfunlarını çözecek bir adayın olmasımı arzu edile
cektir.kısacası emanet ehline verilmelidi
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:50
GÜNEŞ
07:15
ÖĞLE
12:37
İKİNDİ
15:23
AKŞAM
17:49
YATSI
19:09
1
Gölbaşı O'nlara çok alışmıştı
2
Gölbaşı Şenliği için el ele
3
GÖLBAŞI MOGAN VE EYMİR'DEN İBARET DEĞİL
4
İş AK Parti'nin oy oranı
5
Gölbaşı'nda kalıyorlar
6
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK
7
Başkan Odabaşı’ndan mahalle turu
8
MHP Genel Merkezi'ne saldırı
9
Dünya Yerel Zirvesi Ankara'da başlıyor
10
2 maçta 14 gol...
ANKETTüm Anketler
ziya bey kardeşim çok güzel bir konuya deyinmişsin şimdi vatandaş pazara gider bir kilo domates alacaktır
bakar çürüğü eziği varmı diye mağazadan bir giyecek alacaktır bakar pırava yapar bir arızası varmı diye her tarafına bakar ama mesele memleket meselesine gelince çocuklarının geleceğini emanet ettiği yerel
idarecilerin seçimine gelince bananeci davranır veya eş dost hatır gönül ver oyunu gitsin memleket
ne olursa olsun ey mubarek müslüman hastalanınca iyi doktor arıyorsun iyi terzi,iyi usta,iyi komşu
iyi ev vesaire her şeyin iyisini arıyorsun da iş
yöneticelerin neden iyisini aramıyorsun bak seni bis bir sudan şekilden şekile getirerek yaratan rabbin mubarek kitabında nisa suresi 58 nci ayetinde emaneti ehline verin adaletten ayrılmayın
demiyormu nisa 135 ayetindede söyliyeceklerin ananın babanın kardeşinin karının çocuğunun hatta
sevcenin aleyhine bile olsa adaletten ayrılma dos
doğru ol ister zengin ister fakir sakın ağzını eyip
bükme doğru ve adaletten sakın ayrılm