Araştırma şirketlerinden Köşk seçimi yorumu

Partilerin adaylarını açıklamaları ile birlikte cumhurbaşkanlığı seçim süreci start aldı. Son durumu değerlendiren araştırma şirketlerinden de açıklama geldi.

Araştırma şirketlerinden Köşk seçimi yorumu
 10 Ağustos'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi için son günlere girildi. Bugün sürpriz bir aday daha çıkmazsa AK Parti'nin adayı Başbakan Erdoğan, çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP'nin tercihi Selahattin Demirtaş Köşk için yarışacak. Hangi isim Cumhurbaşkanlığına daha yakın, seçim turu tek seferde biter mi gibi soruları araştırma şirketleri Akşam gazetesine yanıtladı.

İşte o cevaplar:

''BAŞBAKAN'IN ADI AÇIKLANDIĞI AN SEÇİM ZATEN BİTTİ''

Genar Genel Müdürü Mustafa Şen; ''Başbakan Erdoğan’ın ismi açıklandığı an cumhurbaşkanlığı seçimi bitti. Diğer adayların hiçbir şansı yok. Seçim ilk turda biter. CHP İhsanoğlu’nu AK Parti’den oy alsın diye gösterdi ama görünen o ki Başbakan CHP’den de MHP’den de oy alacak. Tahminimiz Başbakan yüzde 55, İhsanoğlu yüzde 35-36, Demirtaş ise yüzde 9 civarında oy alacağı yönünde. Erdoğan diğer iki adayın toplamından fazla oy alıyor. Diğer adaylar seçimin ikinci turu için bile bir alternatif oluşturmuyor. Bir taraftan topladığı yüz binlerce kişiyle meydanları gümbür gümbür inleten Başbakan Erdoğan, diğer taraftan salon toplantılarıyla seçmene ulaşmaya çalışan İhsanoğlu. Dolayısıyla hiçbir şansı yok.''

''REAL MADRİD İLE ÇIRÇIRSPOR MÜCADELESİ GİBİ BİR ŞEY''

Anar Genel Müdürü İbrahim Uslu; Sıfır politik tecrübesi olan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun karşısında Başbakan gibi yüksek bir profil. AK Parti’nin propaganda konusundaki deneyimlerini de işin içine kattığımızda ikili arasındaki rekabet Real Madrid ile Çırçırspor mücadelesi gibi bir şey olacak. Ayrıca yaptığımız araştırmalara göre; CHP tabanının yüzde 20’si, MHP tabanının ise yüzde 40’ı ‘çatı aday’ fikrine karşı. MHP tabanının tamamının ortak adaya destek vereceği iddiası bir fantezi. Dolayısıyla ‘çatı aday’ iki partinin toplam oyuna bile ulaşamayacaktır. Selahattin Demirtaş’ın aday olmasının seçimlerde çok önemli bir etki yapacağına inanmıyorum. Başbakan ilk turda yüzde 53-55 arasında bir oyla seçimi kazanır.

''CHP SEÇMENİ SANDIĞA GİTMEZ''

ANDY-AR Genel Müdürü Faruk Acar; Adaylara baktığımızda Başbakan’ın çok rahat bir seçim dönemi geçireceğini söyleyebiliriz. Ne İhsanoğlu ne Demirtaş Başbakan’ı zorlar. Olağanüstü bir durum olmazsa Erdoğan Türkiye’nin halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olacak. Tahminlerimize göre; Başbakan, ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimini kazanır. Erdoğan, Köşk adaylığını açıkladığı an itibariyle Türkiye’de seçim bitti. Ayrıca İhsanoğlu isminden dolayı CHP seçmeninin önemli bir kısmının sandığa gitmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü CHP’nin gösterdiği aday, seçmenini tatilden sandığa çekebilecek bir aday değil.''

''MİTİNG YAPMAMASI DEZAVANTAJ''

OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir; Başbakan Erdoğan’ın ilk turda seçilme ihtimali çok fazla. Ekmeleddin İhsanoğlu ismini birçok kişi bilmiyor. Dolayısıyla seçilme şansı yok. Ayrıca İhsanoğlu isminden dolayı CHP tabanından da ciddi bir fire olacaktır. Seçimin yaz tatiline denk gelmesi de seçmenin motivasyonunu olumsuz etkileyecektir. Bana göre, İhsanoğlu’nun miting yapmama kararı da ciddi bir dezavantaj yaratacaktır. Kendisi meydanlardan kaçan biri konumuna düşecektir. Buna karşın Başbakan’ın meydanlardaki ustalığı ve topladığı kalabalık seçmen üzerinde önemli bir etki yaratacaktır. 

En Son Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2014, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER