DURUAY “Söz verdiğimiz gibi“

Gölbaşı’nı Daha yaşanabilir hale getirme ve Kültürel mirası koruma Projesi Protokolü İmzalandı.

 Gölbaşı’nı Daha yaşanabilir Hale getirme ve Kültürel mirası koruma Projesi Protokolü İmzalandı. İmzalan protokol ile Mogan gölü dip çamuru temizliği, gölü besleyen derelerin ıslahı, göl çevre düzenlemesi işleri ile mogan ve eymir gölleri havzasında kirliliğin önlenmesi ve rehabilitasyonu yapılacak.

Mogan gölü dip çamuru temizliği, gölü besleyen derelerin ıslahı, göl çevre düzenlemesi işleri ile mogan ve eymir gölleri havzasında kirliliğin önlenmesi ve rehabilitasyon işlerinin yapılmasına ilişkin işbirliği protokolu Gölbaşı’nda  Ankara Büyükşehir Belediyesi Mogan Park Sosyal tesislerinde düzenlenen protokol ile imzalandı. Düzenlenen imza protokolüne TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Aski Genel Müdürü İrfan Kaya ve birçok bakanlıklardan  yetkililer katıldı. Düzenlenen Protokol Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve  Gölbaşı Belediye Başkanlığı arasında gerçekleşti.

Başkan Duruay ‘Gölbaşı’mızı Ankara’nın en prestijli ilçesi haline getireceğiz’

Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay protokolda yaptığı konuşmada  ; ‘ Bu protokolun imzalanmasında emeği geçen tüm devlet büyüklerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Mogan gölü’nün temizlenmesi ile birlikte Moga’nın sadece Gölbaşı’nda değil, Türkiye’nin en prestijli bölgesi olacağına inanıyorum. Senelerdir gölümüzün temizlenmesi için uğraşıldı, sempozyumlar yapıldı ama maalesef yıllardır sonuç alınamadı. Mogan gölünün temizlenmesi için defa bu kadar can alıcı ve gerçekci bir şekilde adım atılması bizleri oldukça memnun etti. Ama ben özellikle sayın TBMM Başkanımız Cemil Çiçek Beye bu konuya çok hassasiyet gösterdiği  ve ilgilendiği için özellikle teşekkür ediyorum. Kendisine Gölbaşı halkı adına minnetlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin’ dedi. Ayrıca Başkan Duruay Gölbaşı halkına vermiş olduğumuz sözlerimizi bir bir yerine getireceğiz. Bu projeler Gölbaşı’mızın değişim projesidir. Gölbaşı’mızı Ankara’nın prestijli ilçesi haline getireceğiz’ Dedi.

Düzenlenen  protokol; Mogan Gölü tabanında yer alan, gölü içten kirleten bir kaynak olan, çamur tabakasının ortamdan alınması ile göl tabanında yer alan içsel kirletici kaynağın ortadan kaldırılarak gölün kirlilik düzeyinin en aza inmesi, göldeki sığlaşmanın önlenmesi, gölün su derinliği ve su hacminin artarak göldeki mevcut sucul ekosistemin eski doğal konumuna dönmesi, gölü besleyen derelerin ıslahı ve göl çevresinin bütüncül bir planlama anlayışıyla düzenlenmesi maksadıyla yapılacak.Gölbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Mogan gölü dip çamuru temizliği, gölü besleyen derelerin ıslahı ve göl çevre düzenlemesi işlerinin işbirliği içerisinde yapılmasıdır.

Programda Konuşma Yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek; Bugün hem Ankaramız için hem Gölbaşımız için önemli bir karara imza atacağız. Yıllardır hep konuşulan ve realize edemediğimiz Gölbaşı’nı bugünkü durumundan kurtarmak ve Hem Gölbaşı için Hemde Ankara’mız için prestijli bir bölge haline getirebilmek için ortak bir çalışma yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Orman ve Su İşleri Bakanlığı,Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Gölbaşı Belediyesi kendilerine düşen görevleri karara bağladık. Herkes ne yapacağını biliyor. Burası gerçekten Ankara’nın göz bebeği konumunda olan bir yerimiz. Bu göl Ankara’ya bir nimettir ve bir lütuftur, onu korumak lazım, onu kendi kaderine terk ettiğimiz süre içersinde burada göl var mıy dı yok muydu kendimiz bile teretü te düşeceğiz. Bu gölümüzü gelecek nesillere koruyarak, geliştirerek bırakmak hepimizin ortak sorumluluğundadır. Bu sorumluluk duygusu içersinde zikrettiğim kuruluşlar ve belediyelerimiz ortak bir çalışma yaparak bugün bir protokole bağlamış bulunuyorlar. Herkes ne yapacağını biliyor, inşallah kış aylarında proje çalışmaları bitecek ve mart ayı ile birlikte çalışmalar başlayacak. Ben buradan bakanlarımıza belediye başkanlarımıza iş birliği içersinde olan tüm kurumlarımıza gayretleri ve iş bilikleri için teşekkür ediyorum. Tüm Ankara’lılar ve Gölbaşılılar için bu çalışma hayırlı uğurlu olsun’ Dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yaptığı konuşmada ; Gölbaşı Ankara’nın en önemli hayat noktalarından birisi. Bugün bunun için çok önemli kararlar alındı.Ama bu kararların alınmasında bize gerçekten öncülük eden TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek’e ben tüm Ankara’lılar adına teşekkür ediyorum. Alınmış olan kararlar ile herkes kendi görevini aldı ve bu protole bağlandı. Dolaysılıyla herkes kendi görevini yapacak ve inşallah 2 sene içersinde temizlenmiş bir gölü birlikte göreceğiz. Bu Ankara için büyük bir kazanç olacak. Hayırlı uğurlu olsun’dedi.

İmzalanan protoldan sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Tabiat varlıklarını koruma Genel Müdürü Osman İyi Maya ve Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay proje alanının uygulanacağı yerlerde incelemelerde bulundular.

İmzalana Protokol  ile Yetkili kurumlar aşağıdaki görevleri yapacaklar.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

-Mogan gölü ve çevresinde yapılan bilimsel çalışma ve izleme çalışmalarına ilişkin veriler ile fiziki planları sağlayacaktır.

-Dip çamurunun ortamdan alınması amacıyla yapılacak fizibilite ve uygulama projeleri çalışmaları için finansal kaynak sağlayacaktır.

-Gölün dip çamurunun temizlenmesi, susuzlaştırılması ve depolanması işlerini yapacaktır.

-Mogan Gölünü besleyen dere ağızlarındaki sazlıkların güçlendirilmesini sağlayacaktır.

-Sukesen Deresine deşarj yapan tesislerin kontrolünün yapacaktır.

-İyi Tarım Uygulamalarının teşvik edilmesini sağlayacaktır.

-Dolgu planlarına dair taleplerin değerlendirilmesi yapılacaktır.

-Ankara Büyükşehir Belediyesinin yapacağı arıtma tesisi için uygun alanın belirlenmesi çalışmalarını yapacaktır.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI

-Gölü besleyen 13 dereden faal olanların (Su Kesen Deresi, Çöl Ovası Deresi vb.) ıslahını yapacaktır.

-Mogan gölü çıkış noktasında bulunan kapak ve regülatörünün ıslahını yapacaktır.

-Çölovası Deresi üzerinde, rusubat barajını (Sel Kapanını) yapacaktır.

-Mogan Gölü’nü besleyen derelerden rusubat taşınmasını engelleyecek tersip bentlerinin yapılacağı yerlerin tespitini yapacaktır.

-Mogan Gölü’nü besleyen derelerde biriken rusubatın temizlenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını sağlayacaktır.

-Mogan Gölü su bütçesini belirleyecektir.

-Erozyonun önlenmesi maksadıyla, göl çevresinin ağaçlandırılması ve rehabilitasyonu ile havza ıslahı çalışmalarını yapacaktır.

-Mogan ve Eymir Gölleri arasındaki kanalı rehabilite edecektir. (ASKİ Genel Müdürlüğü iş makinası desteği sağlayacaktır.)

-Mogan Gölü Havza Koruma Eylem planındaki faaliyetler kapsamında uygulamaların takibini sağlayacaktır.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

-Protokolde belirtilen temizleme işi bittikten sonra göl çevresi yürüyüş yollarını yapacaktır.

-Peyzaj düzenlemesi ve rekreasyon alanlarının yapılmasını temin edecektir.

-Göl su seviyesinin beslenmesi, göl çevresi planlarının (Merkez 74 parsel ve çevresi, Karaoğlan Doğu Etabı ve Hacılar Batı Etabı) hazırlanması sonucunda oluşan tüm yolları ve altyapı çalışmalarını yapacaktır.

-Protokolde belirtilen işlemin yapılabilmesi için mevcut olan yolların iyileştirilmesi, yeni yolların ve altyapı çalışmalarının yapılması,

-Göl besleme havzası içinde kalan altyapısı eksik ya da altyapısı olmayan yerleşim alanlarının alt yapılarının (atık su şebekesi) yapılmasını sağlayacaktır.

-Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün havza alanı içerisinde uygun göreceği alana arıtma yapılması çalışmalarını yapacaktır.

GÖLBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI

-Protokol konusu işlerle ilgili yerel halkın bilgilendirme çalışmalarını yapacaktır.

-Göl çevresinin tamamının düzenlenebilmesi amacıyla çevre düzeni planları doğrultusunda uygulama imar planlarının hazırlayarak, onay için Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne sunacaktır.

-Mogan gölü çevresine yapılmakta olan plan etaplarından Merkez 74 parsel ve çevresi, Karaoğlan Doğu Etabı ve Hacılar Batı Etabı olarak yürütülmekte olan üç etabın imar uygulama planlarının ve parselasyon planlarının bitirilmesini sağlayacaktır.

-Göl çevre temizliği çalışmalarını yapacaktır.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2014, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER