Songül Karlı Youtube'de en çok izlenenler arasında

Türkiye'de son bir yıla damgasını vuran videolar..

Songül Karlı Youtube'de en çok izlenenler arasında

Radikal'den Alpbuğra Bahadır Gültekin'in haberine göre, Youtube'ye her dakika 50 saatlik video eklenimi yapılıyor, gün içinde eklenen videoları izlemek sekiz yılı alıyor. Bir 15 Şubat akşamı üç kafadarın gayretiyle yayın hayatına başlayan, haftada 250 binden fazla görüntünün eklendiği internet fenomeni Youtube bugün yedinci yaş gününü kutluyor. Peki, son bir yıl içinde en çok hangi videolar izleniyor, Türk halkı en çok neleri takip ediyor? Değeri her gün katlanan Youtube'da neler zihinlerde yer ediyor?

İşte aldığı tıklarla göze çarpan videolar:

Tüm zamanların en çok izlenenleri

Youtube'de tüm zamanların en çok izlenen videoları tabii ki birbirinden ünlü yıldızların klipleri. İlk sırada 704 milyonluk hitiyle neredeyse Türkiye nüfusunu 10'a katlayan Justin Bieber'dan 'Baby' otururken, ikinci sırada 491 milyon tık ile Jennifer Loper ve Pitbull düeti 'On the Floor', üçüncü sırada ise 447 milyonluk izleyicisiyle Lady Gaga'nın 'Bad Romance' klibi yer alıyor. Türkiye'den en çok izlenen video unvanını ise Tuğba Özay'ın bir arkadaşlık sitesinin 250 bininci üyesine verdiği motosiklet videosu ve 'Ben aptal değilim, makine mühendisiyim' sözleriyle dimağlara kazınan Ajdar'ın 'Çikita Muz' klibi paylaşıyor: 25 ve 24 milyon...

Geçen sene neler izledik?

Klipler ve komik videolar listeyi bütün yüküyle omuzlarken, geçen yılın en fazla izlenenleri arasında ilk sırada sonraları Youtube'nin kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle silinen 120 milyonluk Rebecca Black – 'Friday' şarkısı bulunuyor. Klipleri dâhil etmediğimizde ise karşımıza çıkan tablo şöyle:

1) Ultimate Dog Tease :

Youtube'nin 'Black' klibini kaldırması üzerine son bir senenin en çok izlenen video sıralamasında birinci sıraya konuşan bir köpek oturdu. Replikleri montajlanan bu oyuncu köpek, yemeğinin 'sağa sola, ona buna' verildiği gerçeğini tahmin edildiği gibi büyük bir olgunlukla karşılayamıyor. Video'nun aldığı tık ise yüz milyon barajını neredeyse aşmak üzere: 93,9 milyon.

2) Talking Twin Babies :

Listede 64 milyonu aşkın izlenme oranıyla ikinci sırada yer alan video bir buçuk yaşına henüz basmış ikiz biraderlerin muhabbetinden bir kesit sunuyor. Birbirlerine bir şeyler anlatmaya çalışan bu sarı kafalar, "dadada dadada" tabirlerinden başka sözler sarf etmeyerek kendilerini sonu gelmez bir tartışmanın ortasında buluyor. Bu arada ikizlerin fenomen olduğunu belirtmek şart, zira ailesi çocukların büyüyüşünü gün be gün yayımlıyor.

3) Nyan Cat:

İzleyenleri hipnotize eden muamma videolardan birisi. Muamma çünkü kimse görüntüde yer alan kedi karakterinin ne dediğini, klipte verilmek istenen mesajı veya daha önemlisi neden bu kadar çok izlendiğini bilmiyor. Bilmediği gibi video insanı izledikçe ekrana bağlıyor. Yüzlerce kez tekrar tekrar 'Nyan Nyan' diyen Japon işi bir kedinin şarkısı inceden inceye ağızlara dolanıyor. Hit sayısı ise 63.5 milyon!

Son bir yıla damgasını vuran Türk videoları

Dünyada hal böyle iken Türkiye'de son bir yıla damgasını vuran videolar nispeten sıradışı... Klipleri kapsam dışı bıraktığımızda altın ve bronz madalyayı çizgi film kahramanı Pepee kaparken, ikinci sırada ise sunucu Songül Karlı ipi göğüslüyor.

1) Pepee' nin 'İki Ekmek Aldım' Şarkısı

Türkiye'nin fenomen çizgi dizi karakteri Pepee'nin 'İki Ekmek Aldım'ı neşeyle seslendirdiği video'su rekor kırıyor. Yaklaşık yedi ay önce yüklenen klibin 4.8 milyon kişi tarafından izlendiği görülürken, Pepee'nin üç tekerlekli bisikletini gökkuşağı üzerinde kontrolsüzce kullandığı sırada söylediği sözler küçük büyük herkesin ağzına takılıyor.

2) Songül Karlı Sutyensiz

Türk internet kullanıcısı hakkında derin bir sosyolojik analizin yapılacağı bir video. Adından da anlaşılacağı üzere izdivaç programı Su Gibi'den kesitlerin yer aldığı görüntüyü mühim kılan bir diğer özellik ise buranın 'Arif'in Manchester'a attığı golü' arayanların buluşma noktası oluşu... Üzülerek belirtmeli ki, izleyici sayısı: 3.8 milyon!

3) Pepee'nin Annem Şarkısı

Pepee smokin giymiş bir şekilde annesine serenatlar yaparken, annesi de evladının bu jestine duygu yüklü bakışlarla cevap veriyor. İhtimal dâhilinde olan bir diğer konu ise klibin, altına yazılan olumsuz cümleler üzerine video yorumlarına kapalı olması... Belirtmekte de fayda var, toplam hit sayısı 3.7 milyon.

FENOMENLEŞEN DİĞER VİDEOLAR

* Bu kapsamda yapılacak değerlendirmelerin ucu bir hayli açık. Sınırlama yaptığımız vakit ise akıllara ilk gelen internetin en büyük 'kekleme' videosu 'Rickrolling' oluyor. Avustralyalı pop şarkıcısı Rick Astley'in 'Never Gonna Give You Up' şarkısıyla dönen geyikle ilgili bilgi almak için kısa bir Google araması yapmak şart diyelim, kalanı sürpriz olsun.

* Listede akıllarda kalan bir diğer video ise Origami Box. Onu özel kılan şey ise 478 saatlik uzunluğu ile akıllara ziyan olması. Aralıksız izlemesi 20 gün süren videoda binlerce, onbinlerce origami yapılıyor. Tabii sonraları 595 saatlik video ile rekor kırıldı ama biz "iz bırakanlar unutulmaz" diyelim.

* Youtube'de olmazsa olmaz videolar arasında yer alan ise 'Charlie Bit My Finger' isimli iki bebeğin diyaloğu. Bebeklerden büyük olanı yanındaki Charlie'nin ağzına soktuğu parmakları kurtarmaya çalışırken, Charlie'nin sanki yaptığının farkındaymış gibi pis pis gülmesi işi daha da ilginç kılıyor.

SAYILARLA BİLİNMEYENLERLE YOUTUBE

* Youtube 15 Şubat 2005 akşamında kuruldu

* Kurucuları Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim, Paypal'in üç eski çalışanı

* Ekonomik sıkıntılar nedeniyle 23 Nisan'a kadar video yüklenemedi

* Siteye ilk eklenen dosya Jawed Karim'in "Me at the zoo" videosu

* Siteye yapılan ilk yorum ise 'bixlord' isimli kullanıcıya ait: "Yaii!"

* Site 2006 yılında 1.65 milyar dolara Google'a satıldı

* Siteye her dakika 60 saatlik video eklenimi yapılıyor

* Bir günde dört milyara yakın video gösteriliyor

* Bir günde eklenen videoları izlemek sekiz yılı alıyor

* Haftada 250 binden fazla görüntü yükleniyor

* En çok izlenenlerde ilk üç sırayı video klipler paylaşıyor

* Youtube, kurulduğundan bu güne kadar Türkiye, Libya, Pakistan, Fas ve Tayland tarafından erişime engellendi

* An itibariyle Çin'den Youtube'ye erişim yasak

* Youtube'nin en çok karşılaştığı hukuki sorun telif problemi

* SOPA yasası geçtiği takdirde Youtube'nin büyük bir darbe alacağı konuşuluyor

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2012, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER