Öcalan eylemi bitirin dedi PKK saldırdı: 5 şehit

Şemdinli'de 5 asker şehit oldu. Öcalan'ın "açlık grevini bitirin" talimatı sonrası saldırının gelmesi ise dikkat çekti.

Öcalan eylemi bitirin dedi PKK saldırdı: 5 şehit
 ENSONHABER.COM/ÖZEL HABER Cezaevlerindeki açlık grevi eylemi dün gece İmralı'dan gelen talimat sonrası sona erdi. Sabah saatlerinden itibaren Türkiye'de açlık grevi yapılan tüm cezaevlerinde açlık grevlerine son verildi. 68. gününde son bulan açlık grevlerinin sabahında Hakkari Şemdinli'den acı bir haber geldi.

SALDIRININ ZAMANLAMASI TESADÜF MÜ

PKK'lılarla çıkan çatışmada 5 asker şehit olurken 1 asker de şehit oldu. İmralı'da bulunan ağabeyi Abdullah Öcalan'la görüşen Mehmet Öcalan'ın açıklamalarının ertesi gününde gelen saldırı kafaları karıştırdı. PKK'yı en iyi bilen isimler Taraf yazarı Emre Uslu ve Aydınlık yazarı Mehmet Faraç, son PKK saldırısı ve Öcalan'ın 'eylemi bitirin' talimatını Ensonhaber'e değerlendirdi.

EMRE USLU: AMAÇ PKK VURUYOR AKP TAVİZ VERİYOR ALGISI

Emre Uslu: PKK'nın son Şemdinli saldırısındaki asıl amacı şu: "PKK vurdukça AK Parti taviz veriyor" algısını Kürtler'in zihinlerine yerleştirmek... Bir taraftan gererek bir taraftan da taviz koparmaya çalışıyorlar. Öcalan'ın İmralı'dan açlık grevlerini bitirin talimatını göndermesinden sonra yine birileri çıktı "barış umudu yeşerdi" minvalinde görüşler ortaya attı. Bu süreçten barış falan çıkmaz.

Öcalan, PKK'lıları Türkiye dışına çıkarmadıkça barış müzakereleri yürütülemez.Kandil savaş istiyor ve Abdullah Öcalan da Silvan saldırısı sonrası gündeme uymak zorunda kaldı. Öcalan, PKK üzerindeki hakimiyetini güçlendirmek istiyor ve Uludere saldırısından sonra bir tecih yaptı. PKK'nın şahin kanadından yana bir tercih kullandı. Şemdinli'deki son PKK saldırısı Öcalan'a rağmen yapılan bir saldırı değil. PKK 'askeri' alanda bir kazanım elde etme derdindeyken Öcalan da siyasi alanda bir takım kazanımlar elde etmek istiyor.

Açlık grevleri siyasal bir hamleydi ve PKK networku iki kazanım elde etti. Bir yerel yönetim yasasıyla Mardin ve Van'ı AKP'nin elinden alacak. Artık haritadaki farklı iki nokta BDP rengine bürünecek. PKK saldırdığı için Kürtçe savunma konusunda yasal adımlar atıldı.

MEHMET FARAÇ: HANGİ PKK SORUSU CEVAP BULMADAN BU SORUN ÇÖZÜLMEZ

Türkiye'de Kürt sorununu tartışanlar olayın merkezinde hangi PKK'nın olduğunu sorgulamalı. Kandil mi, İran mı, Suriye mi? Ne zaman barış adına bir adım atılsa böyle bir saldırı gerçekleşiyor. PKK'nın içinde bir grup bu adımlar atıldığında hemen harekete geçiyor. Öcalan'ın örgüt üzerindeki hakimiyetinden rahatsız olanlar var.

Ne zaman bir adım atılsa kontrolsüz bir grup saldırı düzenliyor. Bu KCK operasyonları öncesinde TAK'tı. Sağda solda bombalar patlatıyorlardı. Şu anda örgüt içinde Suriyeli gurupla, İranlı gurup ve Türkiye'deki gurup arasında büyük bir çekişme var. Evet hepsinin Öcalan'a bir saygısı var ama eğer örgüt devletin karşısına müzakere için çıkmak istiyorsa hangi PKK sorusuna cevap vermelidir. Bu sorun çözülmeden Kürt sorunu çözülemez. Polise, askere sıkılan her kurşun müzakere sürecine, çözüm isteyen Öcalan'a sıkılmış oluyor aslında.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2012, 01:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER