ABB “OSB’LERDE YANGIN ÖNLEME VE MÜDAHALE ÇALIŞTAYI” na ev sahipliği yaptı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkenti daha güvenli bir kent hâline getirmek için paydaşları ile iş birliği yapmaya ve afet bilinci oluşturmaya devam ediyor.

ABB “OSB’LERDE YANGIN ÖNLEME VE MÜDAHALE ÇALIŞTAYI” na ev sahipliği yaptı

Başkent Araştırmaları Merkezi, ABB ve Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) temsilcilerinin katılımıyla “OSB’lerde Yangın Önleme ve Müdahale Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştayda yangın riskinin en fazla olduğu Organize Sanayi Bölgeleri’nde olası yangın risklerini öngörmek, riskleri azaltmak ve zararı önlemek konuları farklı boyutlarıyla masaya yatırıldı.

 

SANAYİNİN KALBİ OSB’LER İÇİN İŞ BİRLİĞİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda oluşturulan Önlem Masası ile Kriz Anı ve Müdahale Masası’nda, çalışanların hem mal hem de can güvenliğinin korunması gibi pek çok konu uzmanlar tarafından enine boyuna tartışıldı.

2 gün süren çalıştaya İtfaiye Daire Başkanlığı, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı bürokratları ile iş güvenliği uzmanları ve OSB’lerin temsilcileri, Başkent Araştırmaları Merkezi yetkilileri katıldı.

Genel ve özel oturumların gerçekleştirildiği çalıştayın açılış konuşmasını yapan ABB Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu sanayi geliştikçe sanayiden kaynaklanan risklerin de artmaya başladığını ve önlemlerin artırılarak oluşabilecek riskleri en aza indirmek için çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Çokakoğlu, şu bilgileri verdi:

“Sanayi geliştikçe sanayiden kaynaklanan riskler de artmaya başladı. En önemli risklerden bir tanesi de yangın olayıydı. Görevde bulunduğumuz 3 yıllık dönem içerisinde Ankara'da sanayi bölgelerinde birçok yangına şahit olduk ve bu yangınların gerek sebepleri gerek yangın anında alınan tedbirler ve gerekse yangın sonrası alınan önlemler konusunda zaman içerisinde kurumsal kapasitemizi artırmaya çalışmakla birlikte bir şey fark ettik; temel sorunların tespitinde bazı eksiklikler gördük. Yani evet yangına müdahale ediyorduk ama hem ekipman açısından hem de kadro açısından personel açısından bazı eksikliklerimiz olduğunu gördük. Aynı zamanda OSB’lerin de kendi görev ve sorumlulukları alanında birtakım sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını, kurumsal kapasitelerini tam olarak kullanamadıklarını gördük. Biz de özellikle OSB’lerde meydana gelen aksaklıkların tam bir tespitini yapabilmek amacıyla bütün paydaşların bir araya geldiği bir çalıştayla bu sıkıntıları yani özellikle yapısal sıkıntıları hem donanım anlamında, teknik anlamda hem de yönetmelik kanun ve diğer hususlarda tespit edelim istedik.”

Çokakoğlu çalıştayın yürüttükleri çalışmalara katkı sağlayacağını söyleyerek, “Bu çalıştayla eksiklikleri gözden geçirip bunlara ilişkin yapılabilecek her türlü öneri ve sistemleri geliştirelim istiyoruz. Özellikle Ankara'nın yangına müdahale etme yangın öncesi hazırlığı ve yangına hazırlıklı olmak konusundaki kurumsal kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

 

ÇALIŞTAYIN HEDEFİ BAŞKENT İÇİN ORTAK EYLEM PLANINI OLUŞTURMAK

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen OSB’lerde Yangın Önleme ve Müdahale Çalıştayı’nda hedeflerinin Başkent için ortak eylem planı oluşturmak olduğunu belirten Anket AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özkan da “Birçok olası kazalar önceden yapılan çalışmalar ve alınan tedbirlerle önlenebilir. Bu çerçevede OSB’ler kendilerine ait sınırları ve altyapısı olan alan olarak gözünüze çarpmaktadır. Bu alanlarda faaliyet gösteren işletmeler, çeşitlilik göstermekle birlikte büyük bir kısmı endüstriyel yanıcı bizim o malum yangın üçgeninin içinde yer almaktadır. Yangın riski taşıyan bu işletmelerin nispeten dar sayılabilecek bir alan içerisinde kümelenmeleri yangın ihtimalini artırmakta ve olası tehdidin çapını da büyütmektedir. Bu nedenle hem yasal hem de teknik olarak OSB’lerin yangından korunması için ilave tedbirlerin alınması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu amaçla bugün Başkent Araştırmaları Merkezi ve İtfaiye Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde düzenlenen OSB’lerde yangın Önleme ve Müdahale Çalıştayı’nda bir araya geldik. Afet süreçlerini farklı boyutlarıyla ele alacağımız çalıştayımızın ışığında Başkentimiz için ortak eylem planını oluşturmak ilk hedefimizdir. Daha sonrasında bu ortak eylem planı çerçevesinde yapılacak iş birliklerini hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”

 

ÜNSAL: “BAŞARILI ŞEKİLDE GEÇTİ”

Çalıştayın tamamlanmasının ardından açıklamada bulunan Başkent Araştırmaları Merkezi Genel Koordinatörü Mustafa Ünsal ise çalıştayın başarılı ve verimli bir şekilde tamamlandığını belirterek, “ABB’nin paydaş yönetimi ve ortak akılla Ankara’yı yönetim felsefesinin bir örneğiydi ve başarılı bir şekilde geçtiğini düşünüyoruz. 2 gün boyunca mevcut sorunlarımızı konuştuk. Biz bu çalıştay raporunu en kısa sürede hazırlayacağız. Yangının telafisi yok, hem can kaybı hem mal kaybı ve milli servetin yok olması. Bu çalışmamızın çok değerli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Üretimin ve sanayinin en önemli merkezleri olan OSB’ler için bir araya gelen paydaşların çözüm masalarında şu başlıklar ön plana çıktı;

-OSB’lerde olası yangınların önüne geçilebilmesi için mevcut tehlikelerin tespit edilmesi konusunda çalışmaların yürütülmesi

-İtfaiye tarafından yerinde tatbikat ve uygulama eğitiminin verilerek farkındalığın artırılmasının sağlanması

-İtfaiye Bilgi Sistemi uygulamasının hayata geçirilmesi

- ‘OSB’lerde itfaiye gönüllüleri’ yetiştirilmesi hakkında bir çalışma planlanması ve

-Yangın anında OSB’ler ile İtfaiye arasında doğru bilgi aktarımını sağlayacak bir koordinasyon biriminin kurulması.

 

OSB TEMSİLCİLERİNDEN ABB’YE TEŞEKKÜR

Başkent Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen çalıştaya katılan OSB temsilcileri memnuniyetlerini şu sözlerle dile getirdi:

-Uğur Türe: “Misafirperverliklerinden dolayı ABB’ye ve Başkent Araştırmaları Merkezi’ne teşekkür ederiz. En azından birlikte bir ortamda tartışma platformu oluştuğu için bizde birbirimizi tanıdık. Bize de fikirlerimizi söyleme şansı tanıdılar bundan sonrada birlikte çalışamaya devam edeceğiz. Konuşulan konular farkındalık oluştururken herkes daha çok bilgiye sahip oldu.”

Mehmet Can Talay: “Çok faydalı bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Kendi görüşlerimizi öne sürdük. Diğer OSB’ler iş birliği ortamı oluştu ve tanışmadığımız insanlarla da tanıştık. Bu çalışmaların devamının gelmesi çok mantıklı olur.”

Meltem Atagül: “İki gün boyunca çok güzel paylaşımlar oldu. Özellikle OSB’lerden ve ABB İtfaiyesi’nden koordineli olarak çok güzel görüşler geldi. Bunun sonucunda çoğu OSB’de kendi bünyesinde itfaiyenin olmaması bir eksiklik olarak görüldü. Tabii maddi imkânlar doğrultusunda bunun her OSB’de bulunması gerektiği düşünüldü.”

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER