Bakan Yıldız Gölbaşı'nda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) Gazi Üniversitesi Teknopark’ta yürüttüğü Ar-Ge faaliyetlerini inceledi.

Bakan Yıldız Gölbaşı'nda
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) Gazi Üniversitesi Teknopark’ta yürüttüğü Ar-Ge faaliyetlerini inceledi. Yıldız, yaptığı konuşmada, gelişen, büyüyen ilerleyen Türkiye’nin özellikle düşük kalorili, çok fazla hoşlanılmayan, bir kısım dezavantajlarına sahip olunan, yüksek nemli düşük kalorili kömürleri olduğunu söyledi.

“Bu Türkiye’nin bir gerçeği” diyen Yıldız, “Burada ne yapmamız lazım. Tabii ki oturup ağlayacak halimiz yok. Bununla ilgili Ar-Ge faaliyetlerini artırmamız lazım” şeklinde konuştu

AK Parti hükümetleri tarafından son 10 yıl içerisinde Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan ödeneğin tam üç katına çıkartılarak, 10 milyar TL düzeyine ulaştırıldığını, bunların gerekli ama henüz yeterli olmadığını anlatan Yıldız, “Yalnızca enerji sektöründe bir çok cari açığın azaltılmasıyla alakalı yoğun bir çalışma var. Bugün bunlardan birine daha şahit olmuş olacağız. Bizim, milli rüzgar projemizi geliştirmek üzere lisans almış yatırımcıların yerli kaynaklar tarafından üretilmesiyle alakalı projemiz devam ediyor. 52 milyon TL’lik bir Ar-Ge projemiz var” dedi.

“Bugün burada bu yerli kömürümüzle, kalorisi düşük olan kömürümüzle, laboratuvar çalışmalarına şahit olacağımız ve bizzat yerinde görmek üzere Gölbaşı tesislerine geldik ve Gazi Üniversitesi’nin Teknopark’ında bu çalışmaları yapıyoruz” diyen Yıldız, “Bu projelerde ön plana çıkan konular, öncelikle çevre faktörü olacak. Çevre, sanayi, savunma, enerji sektörlerinde Türkiye’nin özellikle bu yönlü laboratuvar çalışmalarını görmüş olacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, son derece somut bir projeden bahsedildiğini belirterek, bu projenin iki yıldan beri devam ettiğini ve bugün bunu acıkmayı uygun gördüklerini söyledi.

Yıldız, “İnşallah, pilot tesisimizi de başlayacağız” diyerek, belli bir yatırım miktarının TKİ’nin bütçesine koyduğunu ifade etti.

Yıldız, bir ton düşük kalorili kömürden temiz yakıt ve enerji sektöründe kullanmak üzere metan gazı elde edileceğini bildirdi. “Dolayısıyla biz 10 bin ton yıl kömür kapasiteli bir tesis kuracağız” diyen Yıldız, bu tesislerde belli miktarlarda, tarım sektöründen, savunma sanayiine kadar Türkiye’nin ihtiyacının belli bir oranda karşılanacağını söyledi.

Bunların her birisinin yerli kaynaklardan karşılanacağını belirten Yıldız, bu konuda çalışmada bulunanlara teşekkür etti. Termik karıncalardan elde edilen mikroorganizmalarla beraber metan gazı elde edildiğine dikkati çeken Yıldız, “Termik karıncaların bağırsaklarında 200 farklı türde bakteri bulunmakta. Bu bakterilerle beraber bunlar yakıta dönüşüyor. Burada ki bakteriler bir fabrika gibi çalışıyor” diye konuştu.

Yıldız, konuya ilişkin yapılan sunumun bitmesinin ardından yaptığı konuşmada, “Biz laboratuvar çalışmalarında şöyle bir sonuca vardık. Yirmi dolarlık bir kömürden yaklaşık 2 bin dolarlık bir katma değer oluşturuyoruz. Bütün yan çıktılarıyla beraber somut elde edilmiş, 5 ayrı sektörde kullanılan yanıyla beraber. İnşallah biz, 27-28 milyon dolarlık pilot bir tesis kuracağız. Bu laboratuvar çalışmalarında elde ettiğimiz başarılı sonuçlardan sonra. Bu ticari bir tesis olacak” dedi.

Bakan Yıldız, daha sonra ARTECK Türkiye Temsilcisi Sedat Susamlı’dan Teknopark’ın çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Susamlı, kömürün önce kaba kırma yöntemiyle öğütüldüğü belirterek, “Daha sonra eksi 75 mikron düzeyine kadar bakterinin yiyebileceği miktara kadar kırdırıyoruz” dedi

Yıldız, kömürden elde edilen gazı yakarak, “Bir ton kömürü bakteriler yedi ve ondan sonra farklı ürünler çıkarttılar” dedi

Amaçlarının bunu ticarileştirerek üretimine başlamak olduğunu söyleyen Yıldız, uygulamadaki tesisin pilot tesis olacağını ve ondan sonra diğer tesislerde çalışmalar yapılacağına işaret etti. Yıldız, ithal edilen gazın, az demeden çok demeden yerli kaynaklar haline gelmesinin bir parçası olduğunu anlatarak, buna benzer 15-20 tane çalışmanın olacağını ifade etti.

Susamlı, bakterilerin kömürün tamamını yiyemediğini belirterek, bakterilerin işlevleri hakkında bilgiler de verdi.

Yıldız, bir ton kömürün hiçbir atığının kalmadığını ve bu atıkların tesislerde değerlendirildiğini söyledi.

Yıldız, “Bir ton beğenmediğimiz düşük kalorili kömürün bir tozu dahi bir kenara bırakılmadan hepsi endüstriyel hammaddelere dönüştürülüyor. 6 temel ürün, savunma sanayii, tarım, çevre ile alakalı. Kömürle uğraşacağız çevreye zararımız olmayacak” dedi

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2012, 18:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER