Aşıkların Atışması Gölbaşı'nı Salladı

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü genç öğrencilerin kültürlerini öğrenmeleri için seferberlik başlattı.

Aşıkların Atışması Gölbaşı'nı Salladı
 Aşık'lık kültürünün tanınması ve yeni nesil tarafından benimsenmesi için ilk adım Şerafettin Tombuloğlu Lisesi'nde atıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit Karabulut'un öncülüğünü yaptığı projede "Aşık" ve "Aşıklık" konuları en ince ayrıntısına kadar işlendi.

Programın açılışını yapan ve "güneşin olduğu yerde yıldızların hükmü yoktur" söylemi ile sözü Gazi Üniversitesi Türk Halk Edebiyatı Öğretim Üyesi Oğuzhan Aydın'a bırakan Ümit Karabulut, 35 sene önce Erzurum'un Oltu ilçesinde tanıştığı Aşık'ın programda yer aldığını aktararak anısını gençlerle paylaştı.

Oğuzhan Aydın ise Aşıklık Kültürü'nün 5000 yıllık bir geçmişinin olduğunu ifade ederek, Aşıklığın bir önceki safhasının Ozanlık olduğuna vurgu yaptı. Malazgirt Savaşı'ndan önce Aşıklar ile gönüllerin fethedildiğini de dile getiren Aydın, "Aşık'ın Aşık olması ieçin saz çalması gerekmez. Hacı Bayram Veli'de manevi mihramları ile Ankara'nın Aşığıdır" dedi.

Haber: Yusuf ÇETİN

Aşıkların atışmalarını yön ve ayak vermek için sahnedeki yerini koruyan Oğuzhan Aydın, konuşmasını "kültür miraslarımıza ne kadar sahip çıkarsak geleceğimize de o kadar sahip çıkarız" mesajı ile tamamladı.

Gençlerin Aşık'lık ne demektir öğrenmeleri için organize edilen programda Aşık Kul Nuri, Aşık Nuri Çıragıl, Aşık İhsan Yavuzer ve Aşık Rahim Sağlam ikişer türkü söyledikten sonra atışmalara geçtiler. Program Aşıkların koçaklaması ile sona erdi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit Karabulut, programa katılan Aşıklara plaket vererek Gölbaşı'nı unutmamalarını sağladı.

Gölbaşı Son Gaste

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2013, 18:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER