Aktarların kış mesaisi

Soğukların etkisini artırmasıyla birlikte nezle, grip gibi hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. “Alternatif tıp” olarak da isimlendirilen şifalı bitkilere yönelen Gölbaşılılar aktar dükkânlarını dolduruyor.

Aktarların kış mesaisi
HABERİN GALERİSİ
Aktarların kış mesaisi

Aktarların kış mesaisi


HABER: MERVE ŞAHİN


Soğukların etkisini artırmasıyla birlikte nezle, grip gibi hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. “Alternatif tıp” olarak da isimlendirilen şifalı bitkilere yönelen Gölbaşılılar aktar dükkânlarını dolduruyor.

Aktarların en fazla satış yaptığı şifalı bitkilerin başında ıhlamur, zencefil, kuşburnu, adaçayı, zerdeçal, keçiboynuzu pekmezi, bal grupları gibi ürünler geliyor. “Alternatif tıp” olarak görülen aktarlar, vatandaşların ilgisinden oldukça memnun.

“YOĞUN TALEP VAR”

Aktarlar, havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu hastalıklarının baş gösterdiğini, bununda kendilerine olan talebi artırdığını belirtti. Özellikle tarçın, ıhlamur, adaçayı, zençefil gibi bitkilere yoğun bir talep bulunduğunu anlatan esnaf, boğaz enfeksiyonları ve bronşit tedavisine yönelik bitkilerin de tercih edildiğini bildirdi. Aktarlar şifalı bitkilerin fiyatlarının makul olması ve kilo haricinde istenildiği kadar ürünün alınabiliyor olmasının da vatandaşın ilgisini artırdığına değindi.

Bu dönemde grip, soğuk algınlığı, astım, nefes darlığı gibi şikâyetlerin yoğunlaşmaya başladığını vurgulayan esnaf, “Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler, bal grupları, soğuk algınlığı karışımları gibi ürünler veriyoruz. İlaç yerine şifalı bitkileri kullanmak isteyenler bize geliyor. Ürünlerimizde kış kampanyaları da düzenliyoruz” diye konuştu.

Aktarlar, kışla birlikte günlük müşteri sayısının katlandığını belirterek, gelecek günlerde de işlerinin iyi olmasını beklediklerini belirtti.

HER DERDE DEVA BİTKİLER

Aktar dükkânlarını dolduran şifalı bitkilerin sayılamayacak kadar çok faydası var. Soğukla birlikte vatandaşın yoğun talep gösterdiği bazı şifalı bitkiler ile faydaları şöyle:

Adaçayı: Mide, bağırsak gazlarını giderir. Antiseptik özelliğinden dolayı boğaz ve burun hastalıklarında kullanılır.

Ihlamur: Grip ve nezleye karşı en etkili silahlardan biridir. İdrar artırıcı, terletici, yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı etkisi vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşitte kullanılır.

Zencefil: Hazımsızlıklarda ve çeşitli mide hastalıklarında, diare(su kaybı ishal)'de ve mide bulantılarının tedavilerinde kullanılır.

Adaçayı: Vücudu güçlendiricidir. Hastalık sonrası güçsüzlük durumlarında yararlıdır. Antibakteriyel ve antiseptik etkisi vardır. Bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, aşırı terleme, farenjit, larenjit, hazımsızlık kullanım alanlarıdır.

Keçiboynuzu pekmezi: Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkân. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Ağrıkesici etkisi bulunur.

Kuşburnu: Bilinen en zengin C vitamini kaynağıdır. Vücut dokularının güçlenmesini sağlar. Yorgunluğa, halsizliğe, soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir.

Okaliptüs: Kabız, antiseptik ve balgam söktürücüdür.

Propolis: Bağışıklık sistemini, metabolizmayı güçlendirip, gripten korur.

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2012, 15:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER