"Telekulak" Operasyonunda 24 Kişi Gölbaşı Adliyesi'nde

Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili soruşturmada gözaltına alınan 24 şüpheli sağlık kontrollerinin ardından Gölbaşı Adliyesi’ne getirildi

  Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili soruşturmada gözaltına alınan 24 şüpheli sağlık kontrollerinin ardından Gölbaşı Adliyesi’ne getirildi. Soruşturmada ifade alma işlemi için görevlendirilen 5 savcı şüphelilere kriptolu telefonları nasıl dinlediklerini soracak.

24 KİŞİ ADLİYEDE…

Ankara merkezli 4 ilde ‘yasadışı dinleme’ ve ‘paralel yapı’ iddialarına yönelik operasyonda gözaltına alınan 24 şüpheliden sabah saatlerinde 14’ü, öğle saatlerinde de 10'u sorgulanmak üzere Gölbaşı Adliyesi’ne getirildi. Adliyeye getirilen şüphelileri başsavcılık tarafından görevlendirilen 5 savcı sorgulayacak. Savcılar şüphelileri çapraz sorguya alarak kriptolu telefonların dinlemelerini nasıl yaptıklarını soracak.

Operasyonda TİB'den (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) 22, TÜBİTAK'tan 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bu kişiler arasında TÜBİTAK'ın eski başkan yardımcısı Hasan Palaz, TİB eski başkanvekili Osman Nihat Şen, TİB Bilgi Sistemleri Dairesi'nin eski başkanı İlhan Elieyioğlu ve TİB Veri İşlemleri Koordinatörü İsmail Bekar adresinde bulunamadığı için gözaltına alınamadı. Dört şüpheli avukatları aracılıyla emniyete teslim olacaklarını bildirdi.

Gözaltı kararı çıkarılan kişiler casusluk, devletin birliğini bozmak, özel hayatın gizliliğini ihlalle suçlanıyor.

İFADELERİ ALINMAYA BAŞLANDI
Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Kontrol sonrasında Gölbaşı Adliyesi'ne getirilen 24 şüpheli, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Harun Ceylan ve Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık ile savcılıkta görevli cumhuriyet savcıları Selahattin Çataklı, Durdu Özer ve Ali Eker Yasan'a ifade vermeye başladı.
Şüphelilerin adliyeye sevki nedeniyle Gölbaşı Adliyesi'ndeki savcıların bulunduğu 2. kata giriş-çıkışlar emniyet kontrolüne alındı.
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında 28 kişi hakkında yakalama kararı verilmişti.  


Gözaltına alınanlardan biri sağlık sorunları nedeniyle savcıya görüntülü ifade olarak verdi. Geri kalan 3 kişinin ise öğleden sonra Gölbaşı Adliyesi'ne getirilmesi bekleniyor.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2015, 15:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER