Başkent'te coğrafi işaretli ürünler kitabı tanıtıldı

Ankara Kent Konseyi, Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen “Coğrafi İşaretli Ürünler Kitabı Tanıtım Toplantısı” na ev sahipliği yaptı.

Başkent'te coğrafi işaretli ürünler kitabı tanıtıldı

Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sercan Çığgın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Faruk Çınkı, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ülkü Karakuş, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda coğrafi işaretli ürünler görselleriyle birlikte tanıtıldı.

 

AMAÇ: YÖRESEL ÜRÜNLERİ DÜNYA’YA TANITMAK VE MARKALAŞMAK

   Türkiye’nin özellikle de Ankara’nın turizmine katkı sağlamak için yöresel zenginlikleri ve coğrafi işaretli ürünlerini dünyaya tanıtmak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen “Coğrafi İşaretli Ürünler Kitabı Tanıtım Toplantısı” birbirinden renkli görüntülere sahne oldu.

     Ankara Keçisi, Beypazarı Kurusu, Sevgi Çiçeği ve Ankara Taşı gibi birçok ürünün de yer aldığı tanıtım toplantısında; Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından tescil almış 7 ürünü olan Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Taşköprü Sarımsağı ve Bayramiç Beyazı özellikleriyle birlikte tek tek anlatıldı.

   Toplantıda konuşma yapan Ankara Valisi Vasip Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Coğrafi işaret son dönemin gelişen ve öne çıkan bir olgusu. Belki ekonomik kaygılarla yapılmış bir hareket ama çok kıymetli bir şey. Modernleşme ve sanayileşme ile birlikte insan hayatı çok hızlandı. İnsanlar sadece zenginleşmek değil ama aynı zamanda kaliteli beslenmek, iyi yaşamak ve orjinallerini görmek, duymak ve hissetmek olgusunun peşindeler. Emek sahiplerinin emeğinin hakkını vermek, doğru korumak önemli olan. Bu kitabın devamı gelecek. Bizim 17 ürünümüz henüz tescilli. Ankara için başlangıç olarak iyi bir rakam. Arkası çığ gibi gelecektir. Valilik olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız.”

    Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu da yaptığı konuşmada Türkiye başta olmak üzere Ankara’nın tanıtımında markalaşmanın önemine şu sözlerle dikkat çekti:

“Türkiye’nin üzerinde durup peşinden gitmesi gerektiği bir konu. Bizim yurt dışına baktığımız zaman marka olabilecek ürünümüz çok sayılı. Gittiğiniz zaman bir çok firmanın bayrağını görüyorsunuz. Bu coğrafi işaretlemeyle olacak bir şey değil. Bunu markalaştırdıktan sonra ticaretleştirmek lazım. Onun için daha farklı çalışmak gerekiyor. Dünya’da, Avrupa Birliği’nde 3 bin 600 civarında tescil edilmiş ürün var. Bizim henüz tescil edilmiş ürünümüz 5 ya da 7. Ankara’nın ise 17 tane patentlenmiş ürünü var. Hepsinin markalaşması lazım. Bizim Kars gravyer peyniri vardır, İsviçre’de başka peynirler var ama kimse ayrıntıyı bilmez o peynir her şeyden üstün. O değerli kaynağa katkıları olan herkes teşekkürü hak ediyor.”

 

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ARTIK KAPSAMLI OLARAK TEK BİR KİTAPTA

   Ankara’nın yöresel ürünlerinin tanıtıldığı showroomda ayrıca Kars Kaşarından Ankara Keçisi’ne, Beypazarı Kurusu’ndan Ankara Döneri’ne kadar bir çok yöresel ürün de yer aldı.

    Büyükşehir Belediyesi Kent Orkenstrası’nın birbirinden güzel eserlerle müzik ziyafeti sunduğu toplantıya katılan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da şunları söyledi:

“Coğrafi işaret size ait olan bir şeye sahip çıkmanızdır. Coğrafi işaretler konusu son derece önemli. Hepimizin yaşadığı şehrin ve yörenin değerlerine sahip çıkmak gibi bir görevi var. Ankara’nın çok değeri var. Tavası, var, döneri var, kedisi var, keçisi var. Ankara’nın bu kadar coğrafi değeri ve marka değeri var bunlardan birisi de Ankara Üniversitesi. Ankara’nın değerlerine sahip çıkmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”

    Amaçlarının coğrafi işaretli ürünlerle ilgili farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise, “İki konuyu Ankara Ticaret Odası olarak 5 yıldan bu tarafa çok önemsiyoruz. Birincisi marka ve markalaşmak diğeri ise coğrafi işaretli ürünler. Çünkü bu ülkenin her tarafında zenginlik var. Biz değerlendirememişiz bugüne kadar. Bununla ilgili farkındalık yaratmak bütün derdimiz. Bu ülkenin katma değerli ihracata ihtiyacı var. Köylümüzün ürettiği ürünleri ihraç etmemiz gerekiyor. 365 gün açık olmasını planladığımız Ankara’da coğrafi işaretli ürünler köyü projemiz var. Ülkemizdeki ürünler ekonomiye ve turizme katkı sağlasın istiyoruz. İnşallah bunu da en kısa zamanda sonuçlandıracağız” dedi.

 

TÜM PAYDAŞLAR İŞ BİRLİĞİ YAPTI

   Coğrafi İşaretli Ürünler Kitabı Tanıtım Toplantısında, kitabın hazırlanmasında emeği geçen kuruluş temsilcilerine plaket takdim edilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sercan Çığgın kitabın önemine işaret ederek, “Ankara’nın marka değerini artıracak ticari coğrafi işaretlerle Avrupa ile birlikte nasıl öne çıkarırızın bir arayışı içerisindeydik. Bu kitap onun için önemli. Ankara çok saygın bir başkent. Bölgesel ve coğrafi işaretlerin artarak, katlanarak devam etmesini diliyoruz” ifadelerine yer verdi. Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise Ankara’yı dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini şu sözlerle vurguladı:

“Ankara Ticaret Odası’nın Türkiye’de 700’den fazla tescilli olan coğrafi işaretli ürünlerinin dünyaya pazarlanmasını amaçlıyoruz. Ankara’ya özgü ürünler ile de bu kente yeni bir ekonomi kandırmak, işsizliği azaltmak, tarım ekonomisini güçlendirmek için çabalıyoruz. Başlattığımız Anadolu’dan Dünya’ya Açılan Kapı Ankara’yı tarım üzerinden dünyaya taşıma stratejimizin de bir parçası bu. Coğrafi İşaretli Ürünler kitabını akademisyenlerle beraber hazırladık. Büyükşehir Belediyesinin bu konuda büyük destekleri var, ATO da bu süreci yönetiyor. Kent’te topyekün Sayın Valimiz, Ankara Üniversitesi Rektörümüz, ATO başkanımız bir araya gelerek bir orkestra oluşturuyor ve buradan da bereket çıkıyor. Biz de bu kalkınma hareketine ev sahipliği yaptık.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER