Ankara'da elektrikli scooter dönemi başlıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), yeni nesil ulaşım araçlarından elektrikli scooter kullanımı, denetimi ve yetki esaslarına yönelik yeni kararlar aldı. Elektrikli scooter’lar için yetki belgesi alan firmaların geçtiğimiz aylarda yaptığı başvurular sonucunda, 8 ilçede toplam 5 bin 169 scooter’ın kullanımına izin verildi. Yaklaşık 2 hafta içinde scooter’lar 8 ilçede Başkentliler tarafından kullanılmaya başlanacak.

Ankara'da elektrikli scooter dönemi başlıyor

vrupa ülkelerinde kullanımı her geçen gün artan, motorlu taşıt kullanımı ile karbon salınımını azaltması nedeniyle tercih edilen yeni nesil ulaşım aracı elektrikli scooter Başkent’te de yaygınlaşıyor.

      Ankara Büyükşehir Belediyesi de 14 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ve 8 Eylül 2021 tarihinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı karar doğrultusunda kent genelinde elektrikli scooter kullanımını izne bağladı.

     Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına yetki belgesi ve dilekçeleri ile başvuruda bulunan firmalar arasından yapılan değerlendirme sonucu 8 ilçenin tamamında 5 firmaya 5 bin 169 scooter kullanma izni verildi.

 

BAŞKENTLİLER YAKLAŞIK 2 HAFTA İÇİNDE 8 İLÇEDE SCOOTER KULLANMAYA BAŞLAYABİLECEK

    “Elektrikli Scooter Yönetmeliği” kapsamında alınan karara göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yetki belgesi alan firmalar, ilçelerde kullanılacak scooter sayılarını Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına bildirdi.

      Firma listelerini ve sayılarını inceleyen Ulaşım Daire Başkanlığı, bazı ilçelerde scooter sayılarının fazla olma ihtimaline karşı oluşabilecek olumsuzlukları dikkate alarak ilçe ve scooter sayılarını belirledi. UKOME kararının yayınlanmasının ardından 45 günlük yasal süre sonunda scooterlar hizmet vermeye başlayacak. Başkentliler, yaklaşık 2 hafta içinde 8 ilçede 5 firmaya ait toplam 5 bin 169 scooter’ı Ankara sokaklarında ulaşım aracı olarak kullanabilecek.

      8 ilçede scooter dağılımı şöyle:

-Altındağ: 332

-Çankaya: 1540

-Etimesgut: 396

-Gölbaşı: 47

-Keçiören: 1082

-Mamak: 646

-Sincan: 283

-Yenimahalle: 843

 

15 YAŞINDAN KÜÇÜKLER KULLANAMAYACAK

    15 yaşından küçüklerin kullanamayacağı ve azami hızın 20 kilometre olacağı Başkent’te sadece Ankara Büyükşehir Belediyesinin izin verdiği alanlara park edilebilecek.

    Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlenecek olan scooter kullanımı konusunda ilçe sınırlarının dışına scooter ile çıkılamayacak. Elektrikli scooter otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında kullanılmayacak.

    Rahat kullanımı ile dikkat çeken ve çevreci özelliğe sahip elektrikli scooter’lar bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa buralarda yoksa taşıt yolunda kullanılabilecek. Scooter’lar kaldırımlarda ise kullanılmayacak.

      İşleticiler, oluşabilecek zararlar ile üçüncü kişilere verilebilecek zararlara karşı, kullanıcılara Ferdi Kaza ve 3. Şahıs Kaza Sigortası yaptıracak. Yolculuk sonunda kullanıcıya, kullanım süresi, kullanım tutarı ile saat ve tarihi yazan fatura kesilmesi zorunlu olacak.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2021, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER