Anafartalar Caddesi yeniden canlanacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi, Başkent’in tarihi kent merkezi olan Ulus Anafartalar Caddesi’ni yeniden canlandıracak “Anafartalar Caddesi İyileştirme ve Kentsel Tasarım Proje”sini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Anafartalar Caddesi yeniden canlanacak

Kent geçmişine ışık tutan tarihi mekanları yeniden ayağa kaldırmak için projelerine aralıksız devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi şimdi de Anafartalar Caddesi İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projesi temasıyla gelecek nesillere Başkent tarihini aktarmayı hedefliyor.

     Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi iş birliğiyle hazırlanan proje için Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Ankara’nın Tarihi Kent Merkezi Ulus Anafartalar Caddesi Ortak Akılla Canlanıyor’ başlıklı değerlendirme toplantısına Başkent’in tüm paydaşları katılarak yoğun ilgi gösterdi.

     Ankara’nın tarihi kent merkezi olan “Anafartalar Caddesi”nin yeniden canlandırılması ve turizme kazandırılması amacıyla yapılacak ortak çalışmalar ve öneriler, ATO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

 

ATO’DAN BAŞKENT TURİZMİNİ CANLANDIRACAK PROJELERE TAM DESTEK

     Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ile Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç’un da katıldığı toplantıda kent tarihini ön plana çıkaracak projelere destek vermeyi sürdüreceklerini belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, şöyle konuştu:

“Ankara’nın kıymetli olduğunu ama bir o kadar da kıymetinin bilinmediğini ve Ankara’nın hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorum. Ortak aklı çok önemsiyorum. Büyükşehir Belediyemiz attığı her adımda ortak aklı önemsiyor. Turistlerin artık deniz turizminden çok tarih ve kültür turizmine yoğunlaştıklarını duyuyoruz. Kenti gezmeye gelen turistler tarihi mekanlarda vakit geçirdikçe oradaki tacirin de geliri artacaktır. Ulus ve civarı tarihi özellikleri ile çok sayıda turist çekebilecek potansiyele sahip. Bu proje ile birlikte Anafartalar Caddemize yeni can, yeni kan gelecek. Böylelikle de kentin ve ülkenin ekonomisine katkı sağlayacaktır. Elimizi taşın altına değil gövdemizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu söylemek isterim.”

    Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da Büyükşehir Belediyesinin ortak akılla tüm paydaşların görüş ve önerilerini dikkate aldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Büyükşehir Belediyesi katılımcı kültürle süreç yönetimine ilişkin adımlar atıyor ve kentteki tüm paydaşların fikrini alalım istiyor. Sadece Ulus bölgesinde Anafartalar ile ilgili 13 bin üyemiz var. Büyükşehir Belediyesinden gelen talep üzerine Anafartalar Caddesi’nde faaliyet gösteren üyelerin görüşü soruluyor. Katılımcı yönetimin bu uygulamalarını ticaret odası olarak da destekliyoruz. Kent Konseyi olarak bütün paydaşları bir araya toplamak için sorumluluk almaya çalışıyoruz.”

 

ANAFARTALAR CADDESİ ESKİ TARİHİ GÜNLERİNE KAVUŞACAK

     Toplantıya katılan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş de, bölge esnafı ve tüm paydaşlara Anafartalar Caddesi İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projesi hakkında bir sunum yaptı.

      Bu süreci Posta Caddesi için de başlattıklarını, hayata geçirecekleri nitelikli düzenlemelerle Anafartalar Caddesi ile Ulus’u da tekrar eski canlı günlerine kavuşturmak istediklerini söyleyen Ödemiş, proje detaylarını paylaştı:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak hazırlamış olduğumuz Anafartalar Caddesi İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projemizi bin 200 esnafımıza çağrı yaparak görüştük. Sayın Başkanımız Mansur Yavaş’ın vurguladığı gibi kenti birlikte yönetmek, katılımcılık ve ortak akıl anlayışımızın bir parçası bu. Posta Caddesi’nde de aynı şeyi vurgulamıştık. Aynı süreci Anafartalar Caddesi için başlattık. Alternatif projeler hazırladık. Bu projelerimizi esnafımızla tartışıyoruz. Hangi proje üzerinde karar kılarsak çalışmalarımıza başlayacağız. Burada başlayacağımız nitelikli düzenlemelerle Anafartalar Caddesi’ni ve Ulus’u tekrar eski canlı günlerine kavuşturmakla kalmayıp aynı zamanda Ankara’nın Frig döneminden beri kurucu merkezi olan ve bu zamana kadar buraya yerleşmiş tüm uygarlıkların izlerini taşıyan Ulus’umuzu Anadolu’nun tarihi ve kültür turizminin de önemli bir merkezi haline getireceğiz.” 

 

BÖLGE ESNAFINDAN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

    Anafartalar Caddesi’nde faaliyet gösteren işletmeciler de  Anafartalar Caddesi’nin yeniden canlandırılması için hazırlanan projeye ilişkin Büyükşehir Belediyesi ve destek veren tüm sivil toplum kuruluşlarına şu sözlerle teşekkür ettiler:

-Timuçin Sönmez: “Bu yapılan çalışmaların Ulus ve Anafartalar esnafı için çok iyi olacağını ve ticareti daha iyi bir noktaya getireceğini düşünüyorum. Ankara’nın diğer bölgelerindeki ticari hayata bile etkisi olacağını düşünüyorum ve çok başarılı bir çalışma görüyorum.”

-Yeşim Berberoğlu: “30 yıldır Anafartalar Caddesi’nde ticaret ile uğraşıyorum. Bu proje beni çok heyecanlandırdı. Turistlerin özellikle gelecek olması ticareti canlandıracak. Başarılı bir proje olacağını düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesinin bu projesini sonuna kadar destekliyorum ve başarılı olacağını düşünüyorum.”

-Selami Sağlık: “Giyim ve tekstil ile uğraşıyoruz. Meydan’da mağazalarımız ve kafelerimiz var. Ulus 20 senedir kaderine terk edilmiş bir bölge ve bunu hak etmiyor. Mansur başkana çok teşekkür ediyoruz, minnettarız. Başkanımız kenti sahiplendi, Ulus inşallah yeniden canlanacak ve eski haline gelecek.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER