Uzmanlar Mogan'ı Anlattı

Odabaşı “Mogan da Haliç gibi kurtarılmalı”

Uzmanlar Mogan'ı Anlattı


Gölbaşı Belediyesi, “Mogan Gölü”ndeki kirliliği düzenlediği bir panel ile yeniden gündeme taşıdı.

Gölbaşı Belediyesi, “Mogan Gölü”ndeki kirliliği düzenlediği bir panel ile yeniden gündeme taşıdı. Mogan ile ilgili araştırmalarıyla tanınan uzmanların katıldığı panelde konuşan Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, “Mogan Gölü de Haliç gibi temizlenerek kurtarılmalıdır” dedi.

Gölbaşı Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedat V. Yerli, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Altındağ, Prof. Dr. Nilsun Demir ve Doç. Dr. Akasya Topçu ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü uzmanlarından Sücaattin Baran konuşmacı olarak katıldı. 

“MOGAN VE EYMİR VAZGEÇİLMEZİMİZ”

Gölbaşı'nın turizme ve sosyal hayatında vazgeçilmezleri olan Mogan ve Eymir Gölünün çok önemli olduğunu ifade eden Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, panelin bu nedenle çok önemli olduğuna dikkat çekti.

“14 kilometrelik bir alanı kapsayan 5.5 kilometre uzunluğundaki Mogan Gölü'nün en büyük sorunu ne yazık ki kirlilik. Göldeki 200'ün üzerindeki kuş çeşidinin yanı sıra balık türleri de ne yazık ki bu kirlilikten etkileniyor. Bu paneli bir gündem oluşturma adına düzenledik. Gölbaşı Belediyesi olarak biz her türlü katkıya hazırız. Ama Mogan’ın temizlenerek bir İstanbul örneğinde olduğu gibi Haliç olması için artık tüm resmi kurumlar bir araya gelmelidir. Haliç’i temizleyen firmamız Gölbaşı’mızda ama Mogan gölümüz ne yazık ki kirli. Mogan Gölü, Haliç gibi temizlenmeli ve biran önce eski günlerine kavuşmalıdır. Göllerimize herkes sahip çıkmalıdır”

UZMANLAR, MOĞAN’I ANLATTI

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedat V. Yerli, her şeye rağmen Mogan’ın sağlıklı olduğunu belirterek “Göl çevresindeki tehdit unsurlarının musluğunun kapatılması şart. Kirlilik nedeni Sukesen deresi için acil önlem gerekiyor” dedi. İkinci panelist Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Altındağ ise, Elmadağ’dan inen derelerin sürüklediği kum, çakıl ve taşların Mogan’ı tehdit ettiğini bildirdi. Altındağ, çocuklardan başlayarak vatandaşların bilinçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Mogan’ın bir eğitim ve araştırma alanı özelliğiyle model göl olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nilsun Demir, birçok üniversitenin Mogan ile ilgili araştırması bulunduğuna dikkat çekerek “Bu kadar çalışma yapıldığına göre Mogan’ı kurtarmak adına elimizde veriler var demektir” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Akasya Topçu, göllerin yaşlandıkça su derinliğinin azaldığını, bu nedenle kirliliğin kaynağına varmadan Mogan’ın kurtarılmasını istedi.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü uzmanlarından Jeoloji Yüksek Mühendisi Sücaattin Baran, atıkların göle ulaşmasının önlenmesi gerektiğini ifade etti. Baran, koruma kullanma esaslarının belirlenmesi sağlayacak bir eylem planının ivedilikle hazırlanması gerektiğine de dikkat çekti.

Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, panel sonunda panelistlere kumlama sanatından yapılmış sevgi çiçeği tablosu hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2013, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER