ASKİ tüm sayaçları aylık okuyacak

ABB Meclisi, ASKİ’nin uzak mahalle ve köylerdeki su sayaçlarını iki-üç ayda bir okuması nedeniyle faturaların yüksek gelmesi üzerine ‘Ankara genelinde sayaç okuma süresinin bir ay içerisinde yapılması’nı kararlaştırdı. Karar MHP’nin teklifi üzerine alınır

ASKİ tüm sayaçları aylık okuyacak

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi (ABB) önceki günkü oturumunda ‘Ankara genelinde ASKİ sayaç okuma süresinin bir ay içerisinde yapılmasına ilişkin Halkla İlişkiler Komisyonu Raporu’nu da görüşerek oy birliğiyle kabul etti. MHP Gölbaşı Meclis Üyesi Kürşat Koçak’ın verdiği önerge üzerine hazırlanan raporda, “İlimiz genelinde ASKİ sayaç okuma süresinin uzak mahalle ve köylerde iki ay gibi bir süre olduğu için tutarların yüksek olduğu, abonelerin mağduriyetinin giderilmesi için sayaç okumalarının bir ay içerisinde yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür” denildi. Önerge sahibi Kürşat Koçak, iki-üç aylık okuma nedeniyle yüksek gelen bazı fatura örneklerini göstererek özetle şunları söyledi:

ASKİ tüm sayaçları aylık okuyacak

 MHP’DEN ÜÇ AYLIK FATURA SORULARI

“Gölbaşı, Akyurt, Nallıhan gibi farklı ilçelerden elimizde faturalar var. ASKİ’nin su faturalarının okumasını yaparken üç aylık okumuş olduğu görülüyor. Vatandaşın cebinden bir anda yüksek meblağ çıkmış oluyor. Maaşla çalışanlar aylık ödeyeceği rakamı üç ay sonra toplu ödeyeceği için sıkıntı yaşıyor. Üç aylık okunan faturaları birinci, ikinci, üçüncü kademeden mi yazdınız? Öğrenmek istiyoruz. Burada görünen birinci kademe ama birinci kademenin dilimleri yazmıyor. TÜFE oranı hangi aya göre hesaplanıyor. Birinci, ikinci, üçüncü aya göre mi? Birçok ilçemizde böyle bir sorun var. Bir aylık dönemlerde okunup vatandaştan da o ayın ücretinin alınmasını talep etmiştik. Önergemiz olumlu cevap yazılmış. ASKİ’nin de çalışmayı bundan sonra yapmasını talep ediyoruz.”

ASKİ tüm sayaçları aylık okuyacak

ASKİ BAKIN NASIL ZORLAŞTIRMIŞ

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan ise şöyle konuştu: “Belediyede hâlâ personel eksikliğinden şikâyet edilmesi ilginç. Nallıhan’da bir faturada örneğin ilk okuma altıncı ay ikinci okuma dokuzuncu ay. 3 bin 972 lira fatura gelmiş. Herkes kendi maaşına göre aylık bir su ödeme takvimini ayarlıyor. O zaman üç ayda okuyorsanız bu faturayı üç aylık da taksit yaparsınız. Bir ayda ödeyeceği parayı üçe dörde katladınız üçüncü ayın sonuna getirdiniz. O zaman vatandaşa böyle bir kolaylık getirilmesi lazım. ASKİ gibi kurumlar vatandaşın hayatını kolaylaştırması gerekirken bakın nasıl zorlaştırmış. 4 bin lira faturayı adam birden nasıl ödeyecek? O zaman ellerinde böyle bir yetki var bunu kullanarak işlem yapıyorlarsa taksitlendirsinler vatandaşa ödeme kolaylığı getirsinler.”

ASKİ tüm sayaçları aylık okuyacak

CHP: ÇALIŞMA YAPILIYOR

ASKİ’nin iki-üç ayda bir sayaç okuması nedeniyle faturaların yüksek gelmesi olayının doğru olduğunu ifade eden CHP Grubu Sözcüsü Haydar Demir ise şu yanıtı verdi: “Olay gerçekten doğru. ASKİ Yönetmeliği’nde bununla ilgili bir yetki var. Kırsal bölgelerde fatura ödemeleri 2-3 aylık olabiliyor. Bunların birinci veya ikinci kademeden mi olacağıyla ilgili ise hepsi birinci kademeden oluyor. Bu konuyla ilgili ASKİ bir çalışma yapıyor şu anda. Personel gerekliliği var, daha fazla altyapı çalışması var. Denildiği gibi 2-3 aylık faturanın toptan gelmiş olması insanları mağdur edebilir. Bu uygulama yeni bir uygulama değil. Biz vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak için elimizden gelen şeyleri yapıyoruz. Şu an gerçekleştirilen çalışmalar uygulanıp aylık ödemelere geçtiğimiz zaman söylenen problem ortadan kalkmış olacaktır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER