Pepee'nin annesi merak edilenleri yanıtladı

Pepee’nin annesi Ayşe Şule Bilgiç akıllara gelen her şeyi anlattı

Pepee'nin annesi merak edilenleri yanıtladı

Yerli animasyon kahraman Pepe'nin yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç, Pepee hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

İşte Habertürk'ten Pınar Erbaş'ın o röportajı;

"Pepee" 10 Haziran'da Turkcell Kuruçeşme Arena'da sahne alacak. Konser öncesi karakteri yaratan Ayşe Şule Bilgiç Pepee'yi anlattı, "kopya" iddialarını da yanıtladı.

"ANNELERE NEFES ALDIRIYOR"

Obizimilk "milli" çizgi filmkahramanımız. Türkü söylüyor, karşılama oynuyor. Şimdi de ilk konserini verecek. Repertuvarında "Çişimiz tuvalete, kakamız tuvalete'' ya da "Pepee'nin dizi acıdı, keşke düşmeden yavaşlasaydı'' gibi çizgi filmden aşina olduğumuz parçaların yanında,müziği duyar duymaz Pepee'nin en yakın arkadaşı Şila'yla halaya durdukları türküler de olacak. Kabul; ilk duyduğunda insana bir "Nasıl ya?" dedirtiyor ama çocukların izlerken başka hiçbir şeyle ilgilenmemesini fırsat bilen annelere 2 dakika nefes aldıran, 50'nin üstünde lisanslı ürünü olan, dergisi 150 bin satan, 2010'larda çocuk olmak nostaljisi yapıldığında herkesin ortak belleğine kazınmış bir çizgi filmolarak karşımıza çıkacak bir fenomenden bahsediyoruz.

İşte bu başarının sahibi nam-ı diğer Pepee'nin annesi Ayşe Şule Bilgiç konser vesilesiyle Pepee'yi anlattı, eleştirileri ve iddiaları yanıtladı.

- Pepee neden bu kadar çok sevildi?

Çünkü ideal bir çocuk portresi çizmiyor. En büyük farkı da bu. O olması gereken anlamda ideal çocuk, yani sevgi dolu, soran, sorgulayan,merak eden ama aynı zamanda hata da yapabilen...

- Bugüne kadar neden böyle başka bir karakter çıkmamış?

Yetişmiş işgücü yok, altyapı, donanım, teşvik yok. Çizgi film yaptın diyelim, para verip yayınlayacak kanal yok. Nasıl yapacaksın? Deli olman lazım.

- Delimisiniz peki?

Galiba öyleyiz. Bu iş benim çocukluk hayalimdi. Yola "Kimse izlemezse kızım izler" diye çıktım. Ailem ekibim oldu. YeğenimYağız Alp Şimşek Pepee'nin seslendirmesini yaptı. Bebe'nin sesiyse kızım Iraz Elif. Bir avuç insanla başladık, şimdi 60 kişiyiz.

- Pepee, Şila, Şuşu ne demek?

Çizgi filmTürk, isimler neden Türkçe değil?" diyenler için soruyorum. Pepee öz Türkçe pepemeden geliyor. İlk konseptimizde Pepee konuşma zorluğu çeken bir çocuktu ve dış ses yardımıyla daha iyi konuşmayı öğreniyordu. Buna uygun bir isimolsun istedim. Diğerlerini de yaş grubuna sıcak gelecek, kolay söylenecek ve çağrışımı olmayan hecelerden seçtim.

- Pepee'nin İspanyol çizgi filmi Pocoyo'dan esinlendiği, söylendi.

İçinde başka birmarka geçen sorulara cevap vermiyoruz. Adını Pepee'yle yan yana getirerek duyurma çabalarına cevabımız bu.

- Ama bu suçlamalar sürüp gidecek.

Bambaşka söylemler de çıkacaktır. Başarı akabinde bu tip şeyleri de getiriyor. Pepee'yle ilgili tümeleştirilere gereken cevabı Türk halkı verdi. Pepee bu vatanın evladıdır ve sahibi bu vatanın halkıdır. Pepee'yle büyüyen nesil okuduğu habere körü körüne inanacak kadar yüzeysel olmayacak. Bizimçocuklarımız muhakeme yeteneği olan, iftirayı gerçekten ayırt edebilecek, o iftiranın altındaki kapitalist oyunları fark edebilecek zekâda olacaklar. Pepee'ci neslin sırtı yere gelmeyecek.

- Anneler "Çocuğuma tuvalet alışkanlığı kazandıramıyorum, yardımcı olun'' diyorlarmış...

Emzik bırakma, sebze yeme, diş fırçalama gibi pek çok içerik önerileri de annelerimizden geldi. Türkiye'de ilk defa suya sabuna dokunur bir çizgi film yapıyoruz. Çorbada tüm annelerimizin de tuzu olsun.

- Bebe, Pepee'den daha olgun ve akıllı gibi. Bir de yaşı çok küçük ve doğru düzgün yürüyememesine rağmen konuşabiliyor...

Ben de, ablamda 9 aylıkken konuşmaya başlamışız. Annem "Seninle yalnız kaldığımda korkardım,minnacık bir bebektin ama bayabayağı konuşuyordun. Çok garip bir görüntüydü" diye anlatır. Bebe'de bunun esinlenmeleri var. Standart bir çocuk değil.

- Hedef kitlesi olmamalarına rağmen Pepee'yi izleyip "saçma ve sıkıcı" bulan "Çocuğum olsa izletmem" diyenler var.

Pepee'nin yaş grubu 3-6. Onların algı, ilgi ve beklentisine göre yapılıyor. Dışında kalan grubun "Sıkıcı" gibi olumsuz yorumları kesinlikle doğru bir iş yaptığımızı gösterir. Ekibime bile çocukların dünyasının bambaşka olduğunu 5 yılda ancak anlatabildim. Ekibin sıkıcı bulduğu bölümler izlenme rekorları kırınca bana hak verdiler.

- "Keşke başkaları da bu işe kalkışsa, zorluğu anlaşılsa" diyormusunuz?

Alıştım galiba. Kıraç'ın popülerliği yüzünden her sözünün bazıları tarafından kendi kafalarına göre yorumlanıp sürekli eleştirildiğine de çok kere şahit olmuştum. Yıkıcı, sadece eleştirmiş olmak için yapılan yorumları kulak arkası edebiliyorum.

'PEPEE'YLE ÖZÜMÜZE SAHİP ÇIKTIK'

- Pepee'nin Türklüğüne yaptığınız vurgu, jenerikteki Türk bayrağı aşırı milliyetçilik olarak eleştiriliyor.

Elin Amerikalı'sı her filminde Amerikan bayrağını heybetle gösterince aşırı milliyetçi olmuyor. Biz işimizi dünya standartlarında yaptığımız için kimse Türk yapımı olduğuna inanmıyor diye gururla jeneriğe bayrağımızı koyunca eleştiriliyoruz. Türkiye'de ilk kez yapılan bir işte bayrağımın dalgalanmasından çok mutluyum. Kimne derse desin, dozundamilliyetçilik bu topraklarda yaşayan herkesin kanında var. Biz Pepee'yle ilk kez özümüze sahip çıktık.

- Bu işe bayağı birmisyon yüklemişsiniz...

Kesinlikle öyle. Düşyeri Çizgi FilmStüdyosu olarak amacımız kendi kültürünü, değerlerini bilen, seven, sahip çıkan, dünya değerlerinin de farkında olan bir nesli desteklemek. Diğerlerini kötülemeden tabii..

- Youtube'da 2011'in en çok izlenen videoları arasında Pepee'nin şarkıları var. Bu hit parçalar nasıl çıkıyor?

Mırıldanarak besteliyorum ve cep telefonuma kaydediyorum. Kıraç aranjelerini yapıyor. Üzerine stüdyoda vokallerini söylüyoruz.

- Pepee'nin söylediği şarkılardan "Hüdayda''da oturak alemlerinde parasını yemiş bir adamın hikâyesi anlatılıyor. Pepee söyleyince kulağa çok tatlı geliyor ama çizgi filmle bir tezat oluşturmuyor mu?

Türküyü melodik yapısından dolayı seçtik. Pedagoglarımız sözlerin yaş grubunda bir sorun doğurmayacağını onayladılar. Hatta danışmanımız türkünün çok temiz bir aşkı anlattığını, melodik yapısından dolayı sonradan oturak âlemlerinde çalındığını söyledi.

Pepee namaz kılmayacak

TRT'nin Diyanet Tv için Pepee'nin namaz kılan versiyonlarını çekeceğine dair haberler çıktı. Böyle bir şey var mı?

Diyanet TV'nin protokol imzasında İbrahim Bey "Diyanet TV'de Pepee gibi bir karakter yaratıp çocuklarımıza dinimizi anlatacağız" demiş. Ama başlık "Pepee namaz kılacak" diye çıkınca, haberin sadece başlığını okuyanlar bizzat Pepee o projede yer alacak sandılar. Yapılacak yeni karakteri hiç bilmiyorum ve alakam da yok.

Ve Pepee cevaplıyor!

- Keşke düşmeden yavaşlasaydın Pepee...

Evet evet bunu öğrendim artık. Aynı hatayı iki kere yapmayı hiç sevmem.

- En çok anneni mi babanı mı seviyorsun?

Benim yaşımdaki bir çocuğa asla sorulmaması gereken bir soru bu. Duymamış olsam üzülür müsünüz?

- Peki büyüyünce ne olacaksın?

Baba olacağım.

- Seni neden herkes bu kadar çok seviyor?

Ben de onları çok sevdiğim için.

- Çok büyük bir sahnede binlerce seyircinin önünde konser vereceğin için heyecanlı mısın?

Hem de çok. Ama sahnede yalnız olmayacağım. Şuşu ve Şila da benimle. Bir de tüm Pepeeciler orada olacaklar.

En Son Haber

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2012, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER