Kayıp tarihin izinden

Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ulus’ta bir taraftan kayıp tarihin izin sürüyor, diğer taraftan da Ulus’u, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarındaki özgün haline dönüştürmek için proje çalışmalarını yürütüyor.

Kayıp tarihin izinden

 Altındağ ilçesinde Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel SİT Alanı” sınırları ile “Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı” çalışma alanının kalbinde hizmet veren Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi'nin Başkanı Akarpınar Üstün, birimin, 2014 yılında "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" olarak tescillenmiş yapılar ile SİT alanlarındaki işlemleri yürütmek amacıyla kurulduğunu bildirdi.

Daire Başkanlığı kurulmadan önce, bu alandaki hizmetlerin, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütüldüğünü belirten Üstün, Büyükşehir'in mücavir alan sınırları genişlediği için SİT alanlarındaki sorumluluk ve yetkinin artması nedeniyle, Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi'nin kurulduğunu  anlattı.

Daha önce projelerin bir başka daire başkanlığına gönderilip ihalesinin yapıldığını kaydeden Üstün, "Şimdi Dairemiz, projelerini kendi ihtisas alanı ve tecrübesiyle ihale edip, uygulamalarını da yapabiliyor. Daire Başkanlığı’nın kurulmasıyla, bürokrasi de azalmış oldu. Daire Başkanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında köprü görevini üstleniyor.  Bu, tarihi eserlerin korunması açısından önemli bir gelişmedir” diye konuştu.

Üstün, Daire Başkanlığı bünyesinde şehir plancısı, mimar, arkeolog, sanat tarihçisi, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, makine mühendisi, jeoloji mühendisi ve restoratörlerin çalıştığını belirterek, personelin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendi bünyesinde olan koruma kurulları tarafından 3 ay staja gönderildiğini ve bu stajda restorasyon eğitimleri verildiğini kaydetti.  

 

-"HACI BAYRAM PROJESİ BİTMEK ÜZERE"

            Daire'nin çalışmaları hakkında da bilgi veren Akarpınar Üstün,  öncelikli projeleri olan “Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi”nin, yaklaşık 160 bin metrekarelik bir alanı kapsadığını belirterek, şunları söyledi:

             “Etaplar halindeki her projenin, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan onaylı olması gerekiyor. Şu an ilk etabımız olan Hacı Bayram Projesi bitmek üzere. İkinci etabımız olan Ankara Kalesi de yüzde 50 tamamlanma seviyesine gelmek üzere. Üçüncü etapta, kısmi projesi yapılıp, uygulamalara başlanan yerlerimiz var. O da Hergelen Meydanı dediğimiz ve İtfaiye Meydanı ile Ulus Zafer Anıtı’ndan Opera Köprüsü’ne kadar uzanan kısımda yer alıyor. 4. Etabımızda henüz bir işlem başlatılmadı. Önemli olan, bu ilk üç etabımız.”

 

-ANTİK TİYATRO'DA, KAYIP TARİHİN İZİNDE ÇALIŞMALAR...

Ulus’ta Roma dönemine ait  Antik Tiyatro ile ilgili de bilgi veren Akarpınar Üstün, Roma Antik Tiyatrosu için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokolün projelendirildiğini, Koruma Kurulu’ndan da onaylatılarak, uygulamaya başlandığını ifade etti. Akarpınar Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyükşehir Belediyesi, Roma Tiyatrosu’nun ortaya çıkartılması için bir yol çizdi ve acele kamulaştırma yoluyla, buradaki uygunsuz yapıları ortadan kaldırdı. Bir süre önce son yapıyı yıktık ve 1. derecede arkeolojik SİT alanının tamamını temizlemiş olduk. Şimdi restorasyona başlanacak ve Antik Roma Tiyatrosu’nun varlığı, gün yüzüne çıkacak. Restorasyon, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı’nca yürütülecek.

Onun dışında Roma Hamamı’nda bir proje var, Anadolu Medeniyetleri Müzesi üzerinden yürütülecek. Tarihi camilerin restorasyonları, buradaki yok olmaya yüz tutmuş yapıların tamamen ayağa kaldırılması noktasında çalışmalarımız, Daire Başkanlığı kurulduktan sonra aşırı derecede yoğunlaşmış durumda.”

 

-“MELİH BAŞKANIMIZIN HAYALLERİ ADIM ADIM GERÇEKLEŞİYOR”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, Ankara Kalesi ve çevresi ile Hacı Bayram Camii ve çevresinde bundan yıllar önce çok büyük hayalleri olduğunu kaydeden Başkan Üstün, “Başkanımız, o hayalleri üzerinden adım adım, yavaş yavaş, sabırla bekleyerek, onun meyvesini görmeye çalışıyor” diye konuştu.

Ankara Kalesi’ndeki çalışmaların yüzde 50’ler seviyesine geldiğini belirten Üstün, Ulus’ta yapılacak meydan düzenlemesiyle ilgili de şu bilgileri verdi:

"Meydandaki yapıların tamamen kamulaştırılması, rızaen anlaşmalar ve takas işlemleri çözümlendi. Gümrük Bakanlığı, Anafartalar Çarşısı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün binalarıyla ilgili protokoller imzalandı ve Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Şimdi burayla ilgili çalışmaları yürütüyoruz, projelendirmeye başlayacağız.  100. Yıl Çarşısı zaten bize geçmişti, oraya da başlanacak. Heykelin çevresi,  1920’lerin görünümüne yeniden kavuşturulacak, güzel bir meydan olacak. Ankara’nın meydanıyla birlikte Zafer Heykeli’nin çevresi, eski tarihi dokusunu kazanacağı için de çok ciddi bir turist kazanımı olacak. Ulus, Ulus’un olacak...”

 

-“HERGELEN MEYDANI, TEKRAR ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI"

Ulus’ta eskiden şehrin merkezi noktası olan Hergelen Meydanı'nın, sonraki yıllarda çarpık yapılaşmayla ortadan kalktığına işaret eden Akarpınar Üstün, “Şimdi o meydan, tekrar ortaya çıkmaya başladı. Orada küçük ticari fonksiyonları olan kaçak yapılar kaldırıldı. TİKA binasının yıkım ihalesi yapıldı ve yıkılmaya başlandı.Tüm bu gerçekleşmelerin ardından, burası da gerçekten güzel bir meydan olacak" diye konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2016, 06:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER