Büyükşehir'den akülü tekerlekli araçlara şarj imkanı

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, akülü tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşlar için metro istasyonlarında “akülü tekerlekli sandalye şarj” üniteleri oluşturdu.

Büyükşehir'den akülü tekerlekli araçlara şarj imkanı

  Metro ve Ankaray raylı sistemlerinde 5 farklı istasyonda kurulan 6 şarj ünitesinde, akülü tekerlekli sandalye sahibi engelliler araçlarını şarj edebiliyorlar.    

          EGO Genel Müdürü Balamir Gündoğdu, Kent içi toplu taşımacılık hizmetini verirken amaçlarının engelli-engelsiz tüm vatandaşların ulaşımdan eşit şekilde yararlanmalarını sağlanmak olduğunu ifade ederek, “görme, işitme engelli vatandaşlarımız ile ortopedik engellilere, yaşlılarımıza, çocuklarımıza ve hamile vatandaşlarımıza uygun bir ulaşım sistemi oluşturmaya çalışıyoruz” dedi. .  

         

-“DEZAVANTAJLI GRUPLAR İÇİN ULAŞIM KOLAYLIKLARI”  

          Dezavantajlı olarak görülen grupların bir yerden bir yere erişebilirliklerini kolaylaştırmak için, çağın gerektirdiği tüm teknolojik yenilikleri uygulamaya koyduklarını belirten Genel Müdür Gündoğdu,  EGO olarak toplu taşıma hizmetleri verirken, otobüsler başta olmak üzere, metro hatları ile istasyonlar ve durakların dezavantajlı gruplar göz önünde bulundurularak hem mimari olarak hem de teknik olarak düzenlemeler yapıldığını kaydetti.            

             Bu kapsamda son olarak da raylı sistem istasyonlarında ortopedik engelli kişilerin kullandığı akülü tekerlekli sandalye araçları için şarj ünitelerini devre soktuklarını kaydeden Genel Müdür Gündoğdu, şunları söyledi:

         “Ortopedik engelli yolcularımız, akülü araçlarını kullanarak, tek olarak seyahat edebiliyorlar. Artık engelli vatandaşlar ‘aracımın aküsü biterde yolda kalırım’ endişesi taşımadan seyahat edebilecekler. Akülü tekerlekli araçlarını gün içinde enerji sıkıntısı yaşamadan kullanabilmeleri için Ankaray’ın AŞTİ istasyonunda bir adet, Metro ortak istasyonu 15 Temmuz Kızılay Milli İrade İstasyonu'nda 2 adet, Ulus İstasyonu’nda 1 adet, Hastane İstasyonu’nda 1 adet, Harikalar Diyarı İstasyonu’nda da 1 adet olmak üzere toplamda 5 istasyonda, 6 şarj ünitesi hizmet vermeye başladı.”

 

-“EGO’DAN GÜVENLİ HIZLI  VE KONFORLU ULAŞIM

              EGO’nun otobüs, metro, Ankaray ve teleferik sistemleriyle güvenli, hızlı ve konforlu kent içi toplu taşıma hizmeti verdiğini vurgulayan Genel Müdür Gündoğdu, tüm bu ulaşım hizmetlerini verirken engelli vatandaşlar için de tüm fiziksel engelleri ortadan kaldırarak, vatandaşlara eşit ulaşım hizmetini sunduklarını kaydetti.

 

        -“KORKUSUZCA SEYAHAT EDİYORUZ”

          Metro istasyonlarına konulan şarj ünitelerinde akülü sandalyelerini şarj eden vatandaşlar, bu uygulama sayesinde “Ya aracımın aküsü biter de yolda kalırsam” duygusu yaşamadan seyahat ettiklerini belirtiyorlar.

          Akülü tekerlekli sandalyesini Kızılay Metro İstasyonu’nda şarj ederken sorularımızı yanıtlayan TPOA’dan malulen emekli, 3 üniversite mezunu, 35 yaşındaki Mustafa Kemal Gökbudak, 5 yıl önce geçirdiği trafik kazasında zedelenen omuriliği yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu ifade etti. Gökbudak, “Sincan’da oturuyorum. Kent içi yolculuklarımda genellikle toplu taşıma araçlarını tercih ediyorum. Kullandığım araç akülü olduğu için ya enerjisi biterde yolda kalırsam diye tedirgin oluyordum. Artık bu şarj üniteleri sayesinde endişe duymadan daha özgür bir şekilde seyahat edebileceğim. Bu hizmet için herkese çok teşekkür ederim” dedi.

          55 yaşındaki Osman Bolat da 2 yaşında yapılan çocuk felci aşısı sonrasında engelli olduğunu söyledi. “10 yıl öncesine kadar engelliler bırakın toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmesini, evden dahi dışarı çıkamazdı” diye serzenişte bulunan Bolat, “Toplumda varlığımızın kabul edilmesiyle birlikte, bizim de hayatımızı kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmaya başlandı. Bunlardan en önemlisi de tek başımıza seyahat etme özgürlüğümüzdü. Akülü sandalyeler için yapılan bu şarj üniteleri de bizim daha rahat seyahat etmemize imkan sağlayacak. Ben bu şarj ünitelerinin Gençlik Parkı ve diğer parklara da koyulmasını rica ediyorum” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2016, 14:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER