Ankara'da 100 bini aşkın sokak hayvanı yaşıyor

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Veteriner Şube Müdürü Paşa Enver Baysa, Ankara’da 80-100 bin arasında sokak hayvanı bulunduğunu tahmin ettiklerini belirterek, son 20 ayda sokak hayvanlarına 272 bin veterinerlik hizmeti verildiğini bildirdi. Baysa, bu süre içinde uygulanan "kısırlaştır-aşılat- yaşat" programıyla sokak hayvanları için 13 milyon TL harcandığını belirtti.

Ankara'da 100 bini aşkın sokak hayvanı yaşıyor

 Şube Müdürü Baysa, Büyükşehir Belediyesi’nin, sokak hayvanlarının Avrupa Birliği standartları ve Türkiye’deki yasal mevzuata uygun şekilde yaşamaları için büyük gayret gösterdiğini söyledi.

Mevzuat çerçevesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, sokak hayvanlarının muayene, tedavi, kısırlaştırma ve aşılama işlemlerini yerine getirerek, sahipsiz hayvanların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini sağlamak için her türlü imkanı seferber ettiğine dikkat çeken Veteriner Şube Müdürü Paşa Enver Baysa, “Büyükşehir Belediyesi, son 20 ayda sokak hayvanlarına ücretsiz olarak 272 bin veterinerlik hizmeti sunarken,  hayvanlarının barındırılması, bakımı, beslenmesi, çip takılarak kayıt altına alınması gibi hizmetler de dahil olmak üzere toplam 13 milyon TL’yi bütçesinden harcadı” dedi.   

Baysa’nın verdiği bilgiye göre; Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nca son 20 ayda 9 bin 349 sokak hayvanı kısırlaştırıldı, 10 bin 349 hayvana kuduz aşısı yapıldı, 17 bin 414 hayvan muayene edildi, 9 bin 397 hayvana teşhis konabilmesi için ultrason, röntgen gibi görüntülenme işleminden geçirildi. 15 bin 781 hayvana iç ve dış parazit uygulaması ve uyuz tedavisi, 138 bin 372 hayvana enjeksiyon yapıldı, 63 bin 392 hayvana diğer değişik veterinerlik hizmetleri verilirken, 7 bin 946 hayvan kayıt altına alındı.

 

-KURTULUŞ VE SİNCAN BAKIM MERKEZLERİNDE SAĞLIK KONTROLÜ

 Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, 5199 Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sürdürdüğü çalışmalarda; sokaklarda yaşayan başıboş köpekleri, hayvan nakil araçları ile toplayarak Kurtuluş Parkı Evcil Hayvanlar Sağlık Merkezi ile Sincan Bakım Merkezi ve Geçici Barınağı’na veya Gölbaşı Barınağı’na götürüyor.   

Söz konusu merkezlerde sağlık kontrolünden geçirilen sokak hayvanları eğer sorunları varsa tedavi ediliyor, gerekli aşıları yapıldıktan sonra kısırlaştırılıyor, derilerinin altına yerleştirilen çipe hayvanla ilgili gerekli bilgiler yükleniyor. Hayvanlar, Avrupa Birliği normlarına uygun olarak, 5199 Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sağlıklı bir şekilde yaşam alanı olan sokaklara bırakılıyor.

 

-“HERKES, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”- 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, sokak hayvanlarını “Kısırlaştır-Aşıla -Yaşat” ilkesini benimseyerek çalışmalarını yürüttüğünü bildiren Paşa Enver Baysa, Türkiye’nin, hayvanların hakkını koruyan çok kapsamlı bir Hayvan Hakları Kanunu’na sahip olduğunu, ilçe belediyeleri,  kamu kurumları ve hayvan severlerle yapılacak işbirliğiyle, soruna daha etkin çözüm bulunacağını kaydederek, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.  

 

-“BAZI KİŞİLER, ÇALIŞMAMIZA ENGEL OLUYOR”

 Bazı kişilerin büyük fedakarlıklarla sürdürülen bu çalışmaya engel çıkardığına dikkat çeken Baysa, şunları söyledi:

  “Sokak hayvanlarını sağlık merkezlerimize götürerek muayene, tedavi, kısırlaştırma ve kayıt altına alma işlemlerini tamamlayarak, hayvanları sağlıklı bir şekilde yaşam alanlarına bırakmak amacıyla çalışan personelimize bazı kişiler engel oluyor, hayvan nakil araçlarımıza saldırıyorlar. Tüm hayvan severleri ve vatandaşları bu konudaki özverili çalışmalarımıza destek olmaya çağırıyorum. Sokak hayvanlarının tümünün barınaklarda beslenmesi hem yasal mevzuata hem de yaşamın gerçeklerine uygun değil. Maalesef insanlar bir anlık hevesle, süs eşyası gibi gördükleri hayvanları bir süre besledikten sonra sokağa terk ediyorlar."

 

-"ANKARA DIŞINDAN TOPLANAN KÖPEKLER GETİRİLİYOR"-

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner Şube Müdürü Paşa Enver Baysa, Ankara dışında, bazı il ve ilçelerde yerel yönetimlerinin, bölgelerindeki sokak hayvanlarını kısırlaştırarak, aşılayarak kayıt altına almakla yükümlü olmalarına rağmen, kentlerinde topladıkları köpekleri Ankara'ya getirerek sokaklara bıraktıklarını, vatandaşlardan gelen ihbarlar üzerine tespit ettiklerini de belirtti. Paşa, "Maalesef bu yerel yönetimler, aşılama ve kısırlaştırma belli bir maliyet taşıdığı için, en kolay yolu seçerek, kentlerinden topladıkları köpekleri, üzülerek belirtmek gerekir ki, özellikle geceleri Ankara sokaklarına salıyorlar" diye konuştu.

Ankaralıların, bu tür uygulamaları gördükleri takdirde, bunları cep telefonu kamerasıyla görüntüleyip, Büyükşehir Belediyesi’nin Alo 153 numaralı telefonuna ihbar etmesini isteyen Veteriner Şube Müdürü Baysa, "Bu büyük sorunun üstesinden, ancak halkımızın desteğiyle birlikte geliriz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2017, 14:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER