Ankar İtfaiyesi'nin gözbebeği

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nin, 5 aylık yoğun bir eğitim programında yetiştirdiği Boomer isimli Belçika kurt köpeği, Ankara Üniversitesi'nde katıldığı uygulamalı sınavda başarılı olarak, "ceset arama köpeği" unvanı aldı.

Ankar İtfaiyesi'nin gözbebeği

 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı bahçesinde, Prof. Dr. Hamit Hancı’nın gözetiminde yapılan uygulamalı sınava katılan,  2 yaşındaki Belçika Kurdu Boomer, beze, toprağa ve ağaçlara bulaşmış kanların kokusunu alıp, yerini tespit etti.

Prof. Dr. Hancı, bu görev köpeklerinin, öldürüldükten sonra cesedi  taşınmış kişilerin olay mahallindeki izlerini, ceset parçası veya kemik olmasa dahi bulabileceklerini belirtti. Hancı, bu köpeklerin, beton altına gömülmüş cesetleri bile bulabileceklerini söyledi.

İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde K- 9 arama kurtarma köpeklerini yetiştiren ekibi yöneten Eğitmen Dinçer Gülbağ, Boomer'ın yanı sıra sınava katılan, Ankara Emniyeti Köpek Eğitim Merkezi’nin (KEM) yetiştirdiği 3, Samsun AFAD’ın yetiştirdiği 1 ve Nevşehir Jandarma Köpek Eğitim Merkezi’nin (JAKEM) yetiştirdiği 1 ceset arama köpeğinin de bu alanda ilk örnekler olduğunu, kendilerinin de Türkiye’de yeni başlayan bir uygulamaya öncülük ettiklerini belirtti.

         Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu eğitimle, ceset arama köpeklerinin, adli tıp vakalarında, olayların aydınlanmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten Gülbağ, Boomer'ı, boğulma olaylarında su altı arama kurtarma ekiplerine yardımcı olarak, cesetlerin daha kolay bulunması konusunda eğitmeyi de planladıklarını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2017, 02:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER