Davutoğlu Kamuda Şeffaflık Paketi'ni açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kamuda Şeffaflık Paketi'nin detaylarını tek tek açıkladı.

Davutoğlu Kamuda Şeffaflık Paketi'ni açıkladı
 Başbakan Davutoğlu, Kamu Yönetiminde Şeffaflık toplantısında konuştu. Davutoğlu, toplantıda ayrıntılı olarak gözden geçirilen Kamuda Şeffaflık Paketi'ni açıkladı.

Davutoğlu'nun açıkladığı paketin ana başlıklarından"Mal bildirimlerinin şeffaf olacağı" maddesi ile imar planlarında yapılacak değişiklikler dikkat çekti.

KAMUDA ŞEFFAFLIK PAKETİ

1- Siyasi partilerin milletvekili ve belediye başkanlarına yapılacak yardımlar kendi hesaplarına yatırılacak. Parti yöneticileri mal beyanını şeffaf bir şekilde edecek.

2- Elektronik ortamda herkes bunu görebilecek.

3- Siyasi partiler seçimden önce kaynaklarını ilan edecek.

4- Mal bildiriminde bulunulacak. Genel merkez çalışanları, İl, ilçe başkanları, ulusal, bölge yayın yapan müdürler. Mal bildirimleri 2 yılda bire indirilecek. Mal bildirimleri de şeffaf olacak.

5- İhbarda bulunulan kamu görevlisi başka birimde görevlendirilebilecek. İhbarda bulunanlar korunacak, ödüllendirilecek.

Davutoğlu Kamuda Şeffaflık Paketi'ni açıkladı İZLE

İMAR PLANLARINDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

1- İmar Planlarının yapım süreci saydam hale getirilecek.

2- İmar planlarının her aşaması Bakanlık internet sitesinde yayınlanacak.

3- Belediyeler uygulamalarla ilgili internetten bilgilendirme yapacak.

4- Plan değişiklikleri tarihi ve kültürel doku korunarak yapılacak.

5-Türkiye'nin en sürükleyici sektörlerinden biri inşaat sektörüdür. Bu düzenlemeler sektörde kesinlikle olumsuz etki yapmayacaktır.

6-İmar planları ve değişiklikleri, taslak ve kesinleşmiş halleriyle belediyenin internet sitesinde, belediyenin herkesin rahatlıkla görebileceği bir panosunda ve muhtarlıklarda ilan edilecek. Ayrıca mahalli bir gazetede özet olarak sunulacak.

7-İmar planı yapma ve onama yetkisi olan tüm kamu idarelerinin imar planlarının her aşaması ilgili idare ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu amaçla oluşturulan internet sitesinde yayınlanacak. Herhangi bir yerde tarihi dokuya, silüete, doğal çevreye zarar verebilecek bir imar değişikliğine izin verilmeyecek.

8-Yeni getirilen değer artış payı uygulaması, bugünden itibaren geçerli olacak. Kamu değer artış payı ile ilgili düzenlemeler şu andan itibaren geçerli.

9- Milletvekillerimizin değişik kanunlara dağıtılmış değişik hak ve yetkileri var. Bu hak ve yetkiler tek kanun çatısı altında olacak.

10-Görevinden ayrılan kamu görevlileri 2 yıla kadar eski çalıştığı yerle iş yapamayacak. Üst düzey bürokratlar görevden ayrıldıktan sonra şirketlerde görev alamayacak.

İşte Davutoğlu'nun konuşmalarının satır başları;

YOLSUZLUKLA İLGİLİ BÜYÜK MÜCADELE VERDİK

"Yoksulluğa karşı büyük mücadele verdik. 2001'de Başbakanlık önünde yazar kasa atılan dönemden çok uzaktayız. Yolsuzlukla ilgili büyük mücadele verdik. Hesap verilebilir bir bütçe yaptık. Açıkladığımız paketler birbirinin bütünüdür. Hiçbir açıklamamız konjonktürel değildir.

12 yılda kamu yönetiminin şefaflığı konusunda büyük adımlar attık. 12 yıl içinde kamu kontrol kanunu çıkardık. Mali saydamlığı sağladık. Bilgi edinme hakkı sağladık. Bugün her bir vatandaşımız bunu talep etmektedir. 1990'lı yıllarda devlet sırrı denilerek saklanan bilgiler bugün açıklanmaktadır.

ÖZGÜR BİR BASIN İÇİN YASA ÇIKARDIK

Özgür bir basın için Avrupa'nın da takdir ettiği bir yasa çıkardık. Sayıştay kanununu çıkardık. Kamu görevlileri etik kurulu oluşturuldu. İhalelerde kamu ihale kanunu çıkardık. Daha önce kapalı kapılar ardında yapılan ihaleler bugün TV'lerde canlı yayınlanıyor. Kaçakçılık için kaçakçılıkla mücadele kanunu biz çıkardık. Dernekler ve vakıflarla ilgili yasayı biz çıkardık. Bankacılık kanunu çıkardık. Yolsuzlukla mücadele için şahsa verilen cezayı biz çıkardık.

HERKESİN HESAP SORMA HAKKI VAR

Elektronik ortamda sosyal sigortalar kanunu çıkarıldı. Yabancı yatırımcıların önü açıldı. Kamu denetçiliği kurumuyla dünyada sadece demokratik ülkelerde olan bir kurumu vatandaşımızın hizmetine soktuk. Her konuda vatandaşımızın hesap sorma hakkı var.


BİMER KURULDU

Bu yasal düzenlemelere ek olarak e-devlet uygulamaları, vatandaş şikayetlerini izleyen BİMER kuruldu. Her şeyin kamuoyu önünde şeffafça sorgulanabildiği bir düzen hazırladık. Türkiye'de saydamlığın arttırılması stratejisini ortaya koyduk.

ŞEFFAFLIK BİR ZİHNİYET MESELESİDİR

BM rüşveti suç sayma anlaşmasını imzaladık. Şeffaflık bir zihniyet meselesidir. G20 ülkeleri içerisinde ekonomimiz örnek gösterildi. 1990'larda dünya ülkelerinin ekonomileri büyürken Türkiye'ninki küçüldü. şimdi de ülkelerin ekonomileri küçülürken Türkiye'nin ekonomisi büyüdü. Toplumun bize verdiği emaneti koruyacağız. Bu getirdiğimiz kurallar inşaat sektörüne vurmaycak. Kurallar belli olduğu için her şey daha kolay olacak."

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER