Türk doktor Utkan Demirci Bright Futures ödülüne aday

Dr. Utkan Demirci, Brigham and Women's Hastanesinin global bilimsel yarışmasında finale kaldı.

Türk doktor Utkan Demirci Bright Futures ödülüne aday
 Medikal ve akademik alanda önemli yer tutan, Harvard Tıp Fakültesi bünyesindeki Brigham and Women's Hastanesi (BWH)tarafından düzenlenen yarışmada sayısız proje içinden üç çalışmafinalist oldu. "Taking Control of Epilepsy" yani "Epilepsiyi kontrolaltına almak" çalışması ile Türk Doktor Utkan Demirci de finale kalanlar arasında. En çok oy alan çalışma büyük ödülün sahibi olacak. Herkes sadece 1 kez oy kullanabiliyor ve 21 Kasım 2013 tarihine kadar oy verilebiliyor.Finale kalan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi bölümünden Dr. Utkan Demirci, Med-Index'ten Esra Öz'ün sorularını yanıtladı:

BİZİM BULDUĞUMUZ CİHAZ HAYAT KURTARABİLİR


Araştırma projeniz nedir?

Epilepsi beyini etkileyerek kişinin nöbet geçirmesine neden olan bir durumdur. Bu durum anormal çalışan sinir hücrelerinin neden olması ve bilinç ya da hareketi etkileyen nöbet geçirme durumudur. Epilepsi dünya çapında 65 milyon insanda, Amerika'da 2.2 milyon kişide ve Massachusetts'te yaklaşık 60 bin kişi de görülüyor. Herkeste her yaşta epilepsi gelişebilir. Nöbetler hayatı tehdit edici olabiliyor. Bizim bulduğumuz cihaz hayat kurtarabilir.

BWH ülkede epilepsi için en iyi tedavi merkezlerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, mevcut tedavi prosedürü epilepsi hastaları için zor ve bu testlerin evde yapılması imkansız. İlaçların bazen her gün, bazen de günde birkaç kez alınması gerekir. Doktorlar genellikle doz olduğundan emin olmak için ilaçların düzeylerini ölçmek için kan testleri istiyor. Sadece ilaca bağlı yanetkilere neden olmadan nöbetleri önlemek mümkün. Epilepsisi olan insanların, bu kan testlerini yaptırmak için laboratuvar veya hastane ziyaret etmesi gerekiyor. Epilepsisi olan birçok kişiye sürücü izni verilmez. Ayrıca kan testleri zamanlama için çok önemlidir. Projemizle hastaların evlerinde kan testini yapabilecekleri bir cihaz tasarlıyoruz.

STAR TREK FİLMİNDEN ESİNLENDİ


Projeyi ayrıcalıklı kılan özellikler nelerdir?

Projemiz nöbet ilaçların kan düzeylerini ölçmek için ilk nokta-bakım testi olacak. Biz epilepsi olan çocuk ya da erişkin hastanın cebinde veya çantasında taşıyabileceği kadar kolay bir test cihazı tasarlıyoruz. Bu test her zaman, her yerde yapılabilir. Cihaz, "Star Trek" filmlerinde küçük el makinelerinden esinlenerek tasarlandı ve nanoplazmonik benzeri olarak adlandırılan çok küçük sensörler içeriyor. Hastalar şeker ölçüm cihazı gibi bir parmak ucundan alınacak çok küçük bir damla kan ile sağlanıyor. Cihaz, kan örneğini kontrol ederek, 10 dakikadan daha az sürede sonuç veriyor. Kolay ve güvenli bir yöntem. Cihaz, hastaların epilepsiyi yönetmek konusunda tavsiye verecek ve doktorlarına veyahemşireye çağrı gönderecek. Bu sonuçları doktora gönderildiği için hemen yardım alınabilecek. Bizim cihazımız gerektiğinde, yaşam kalitesini  artırabilir, hatta hayatlarını kurtarmada yardımcı olabilir.


En Son Haber

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2013, 16:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER