Özel halk otobüsü şoförlerine terör eğitimi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, özel halk otobüsü şoför ve çalışanları için terör, terör saldırıları konusunda seminer düzenledi.

Özel halk otobüsü şoförlerine terör eğitimi

 Büyükşehir Belediyesi; Belediyeler, Muhtarlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları Dairesi Başkanlığı ile Ankara Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası (ÖHO) işbirliğiyle düzenlenen seminerler devam ediyor. Özel halk otobüsü personeli, geçtiğimiz günlerde düzenlenen seminerde de ilkyardım konusunda bilgilendirilmişlerdi. .

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün  uzman ekiplerince gerçekleştirilen “Kent Güvenliği” konu başlığı altındaki seminerde, "terörün tanımı, hedefleri ve unsurları, Ankara'nın genel değerlendirmesi, karşılaşılabilecek şüpheli şahıs, şüpheli paket, şüpheli araçlara yönelik neler yapılabileceği, nelerden şüphe edilmesi gerektiği" konuları anlatıldı.

         Terör örgütlerinin Türkiye’deki yapısı ile de ilgili bilgi veren terör uzmanları, terörizmle mücadelenin, tüm kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın ortak görevi olduğuna dikkat çektiler.

         Vatandaşların "güvenlik güçlerinin her yerdeki gözü” olduğunu belirten uzmanlar, “Halkımızdan duyarlılık bekliyoruz; gördüğü, duyduğu her hangi bir şeyi bildirmesini istiyoruz” dediler.

         Ankara’da yaşanan bombalı saldırılarda, hedef gözetilmeden her kesimden halkın hedef alındığına dikkat çeken uzmanlar, “Dolayısıyla terörün özel hedefleri olabildiği gibi, halkın geneli de hedef olabilmektedir” diye konuştular.

 

-“TERÖR ÖRGÜTLERİNİN HEDEFİ, KORKU ATMOSFERİ”

         Terör örgütlerinin "şiddet" ve "provokatif" olmak üzere iki tür eylem yaptıklarını kaydeden uzmanlar, terör örgütlerinin sansasyon amacıyla bombalama eylemlerini tercih edebildiklerini, bunun amacının da öldürme ve yaralamayla birlikte korku oluşturmak olduğunu kaydettiler.

 

-POLİSTEN CANLI BOMBA PROFİLİ…

         Terörle Mücadele uzmanları, ÖHO şoförlerine, şüpheli paket, canlı bomba, güvenli mesafede çevre emniyeti gibi konularda anlatımlarda bulundular.

Terör örgütü üyelerinin, dünyayı siyah ve beyaz olarak iki tonda gördüklerini kaydeden terör uzmanları, canlı bomba profili hakkında da her gün kent içi trafiğinde bulunan özel halk otobüsü personeline örnekler verdiler.  Canlı bombaların robotlaşmış kişiler olduğunu kaydeden uzmanlar, canlı bomba olarak kullanılan kişilerin genellikle gençlerden olabileceğini ifade ettiler.

Bu kişilerin kıyafetleri, fiziksel ve psikolojik görünümleri ile de bazı belirtiler verebileceklerini anlatan terör uzmanları, “Canlı bombalar sinirli ve heyecanlı olabilir. Güvenlik güçlerini gördüklerinde yönlerini değiştirebilir, sırtlarındaki çantayı ne kadar ağır olursa olsun kenara bırakmayabilirler" şeklinde tanımlamalar yaptılar.

Uzmanlar canlı bombaların genellikle yalnız olmadıklarını, vazgeçme ihtimaline karşı da yakın çevresindekilerin canlı bombayı patlatabileceğini,  terör örgütlerinin tuzaklarına karşı çocukların arkadaş ortamlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladılar.

 

-ŞÜPHELİ PAKETLERE KARŞI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

         Şüpheli paketlerle ilgili de bilgi veren uzmanlar, “Her gördüğümüz başıboş poşete, pakete, çantaya tabii ki şüpheli yaklaşalım ama bunların yüzde 95’inin boş çıktığı gerçeğini de bilmemiz lazım. Bu sebeple paniğe sebep olmadan, ama o paketin içinde de hiçbir şey yoktur diye davranmadan, duyarsız davranmadan olabileceğini düşünerek hareket etmemiz lazım” diye konuştular.

Şüpheli pakete karşı güvenli mesafede çevre emniyeti alınarak güvenlik görevlilerine haber verilmesi gerektiğini kaydeden yetkililer, kapalı alanın da boşaltılması gerektiğinin altını çizdiler.

         Şüpheli araçlara karşı dikkat edilecek hususlarla ilgili de bilgi veren uzmanlar, “Bir aracı şüpheli görüyorsanız kesinlikle elle temas etmeyin, kendi parmak izinizi bırakmayın. Bomba yüklü araç ise kapısına duyarlı hale getirilmiş olabilir. Bagajda, yakıt deposunda herhangi bir zorlama yapılmadan bunlar kontrol edilmelidir. Bu tarz bomba yüklü araçlar çalıntı ya da kiralık araçlardan oluşabilmektedir. Araç çok eski ama plakası yeni olabilir, ikiz plaka olarak kullanılabilir, çevresinde herhangi bir kablo, tel var mı kontrol edilmesi gerekiyor. En kısa zamanda da aracın durumunu polise bildirin” diye uyardılar.

 

-MOLOTOFLU VE TAŞLI SALDIRILARA KARŞI UYARILAR

         Yasadışı örgüt üyelerinin dönem dönem gündeme göre bir takım eylemleri gerçekleştirilebileceğini ifade eden terör uzmanları, halk otobüslerine yönelik motoloflu, taşlı saldırılar gerçekleşebileceğine dikkat çekerek, halk otobüsü personeline yasa dışı eylemlere karşı hangi tarzda hareket etmeleri gerektiği konusunda önerilerde bulundular.

         Terör uzmanları, ÖHO personelinden şiddet eylemlerini gördükleri anda güzergah değiştirme imkanları varsa değiştirmelerini, yok ise ve de tehlike öngörüyorlarsa yolcuların can güvenliği açısından otobüsü tahliye etmelerini önerdiler.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2016, 03:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER