Mert Aydın'ın katili tanıdık çıktı

Kars'ta kaçırılarak öldürülen 9 yaşındaki Ziya Gökalp İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Mert Aydın'ın katil zanlısı yakalandı.

Mert Aydın'ın katili tanıdık çıktı
 Kars Valisi Eyüp Tepe, 9 yaşındaki Mert Aydın'ın katil zanlısının isminin Aykut Bal (23) olduğunu ve zanlının "hırsızlık ve kız kaçırmadan" sabıkasının bulunduğunu açıkladı.

Kentte bulunan 25 MOBESE ve 20 güvenlik kamerası tek tek incelenerek sonuca ulaşıldı. Dün saat 20.00 sıralarında oto alım satımı yapan Aykut Bal yakalandı ve saat 03.00'de tutuklandı.

BABASIYLA FAİL ARASINDA TİCARİ İLİŞKİ VAR

Tepe, 9 yaşındaki Mert Aydın'ın katil zanlısının yakalanmasına ilişkin, "Mert'in babasıyla fail daha önceden tanışıyorlar. Aralarında alışveriş de var. Akrabalıkları yok" dedi.

PAZARDA KARŞILAŞMIŞLAR

Kars Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, 9 yaşındaki Mert Aydın'ın katil zanlısının yakalanmasına ilişkin, "Digor pazarında karşılaşıyorlar. Mert, evine bırakılmasını istiyor. Çocuğu aldıktan sonra olayın olduğu yere götürüyor. 2 saat 40 dakikada olay bitiyor. Zanlı sonra Erzurum'a kaçıyor" dedi.

YAKINLARI TESELLİ BULDU

Kars'ta kaçırılarak öldürülen 9 yaşındaki Ziya Gökalp İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi Mert Aydın'ın katil zanlısının yakalanması haberini, yakınları sevinçle karşıladı.

aykut.jpg
Güvenlik gerekçesiyle Erzurum'a sevk edilen Aykut Balk'ın fotoğrafları ortaya çıktı.

Vali Tepe, beraberindeki İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak ile Valilik makamında düzenlediği basın toplantısında, üzücü, yorucu ve stresli bir sürecin sonucunda kendilerini derinden yaralayan, başta Kars halkı olmak üzere bütün milleti derinden etkileyen, geçen pazar günü kaybolan ve sonrasında öldürüldüğünü tespit ettikleri Mert Aydın'ın failini yakaladıklarını söyledi.

Mert Aydın'ın anne ve babasına, yakınlarına, Kars halkına ve millete başsağlığı dileyen Tepe, "Failin yakalanması bizim için teselli oldu. Yoksa Mert'imizi geri getirecek değiliz ama hakikaten bu zorlu sürecin mutlu sonla neticelenmesi bizi çok mutlu etti. Failin yakalanmasından son derece mutlu olduk" diye konuştu.

FAİL SUÇLARINI İTİRAF ETTİ

Kars polisine teşekkür eden Tepe, şunları kaydetti:

"Fail, Kars nüfusuna kayıtlı 1991 doğumlu Aykut Balk. Burada bir oto galerisi var. 23 yaşında. Daha önce 'hırsızlık ve kız kaçırmadan' sabıkası var. Bu olayı da Mert'in kaçırıldığı gün 14.10 ile 16.30 arasında gerçekleştirdiği değerlendiriliyor. Dün tabii ki öğle saatlerinden itibaren aslında bütün deliller elde edilmiş, şahsa ulaşılmıştı ancak takip ve akabinde de bu işin yakalama süreci akşam saatlerine kadar sürdü. Akşam 20.00 sıralarında şahsı aldık ancak tabii ki sizinde yakından bildiğiniz üzere bir süreç var. Sorgu süreci, adlı süreç ve tutuklama... Gece 03.00'e kadar süren bir yorucu süreçten sonra bu faili il dışına, malum hassasiyet nedeniyle gönderdik. Başlangıç itibarıyla elimizde maalesef çok güçlü veriler yoktu. Elimizdeki bu az veriye rağmen ilimizdeki 25 MOBESE kamerası ve 20 civarında da iş yeri kamerası teker teker, her birisine yaklaşık 25-30 saat zaman harcanarak incelendikten sonra belli bir neticeye ulaşıldı. Bu ulaşılan neticenin diğer materyallerle güçlendirilmesi, desteklenmesi neticesinde fail bu suçlarını itiraf etti."

ALIŞVERİŞLERİ VAR

Tepe, bir gazetecinin, "Katil zanlısının Mert'in ailesi arasında geçmişe dayalı bir husumet olduğu ve cinayetin bundan kaynaklanabileceğine dair söylentiler var? Emniyetin bu yönde bir tespiti oldu mu? sorusunu, "Böyle bir şey yok. Tanışıyorlar, alışverişleri var ama onun ileri boyutu yok. En azından bizim elimizde böyle bir bilgi ve veri yok" diye yanıtladı.

Failin, Mert'in babası Yolcu Aydın'la tanışıklığı olduğuna dikkati çeken Tepe, şöyle devam etti:

PEDOFİLİ OLAYI

"Pedofili olayı. Nedeni diye bir şey olmaz. Bunun özel bir sebebi olması gerekmiyor. Bana göre bir rahatsızlık, ciddi anlamda sapkınlık. Olay Mert kaçırıldıktan hemen sonra gerçekleşiyor. 16.30 sıralarında olay bitiyor. Şu an başka bir gözaltı yok. Failin yakınlarıyla alakalı gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Onların bu konu hakkında hassas olmaları uyarıldı. Muhtemelen bazıları geçici olarak da olsa şehir dışına çıktıklarını biliyoruz. Biz bildirdik ve çıkışlarını takip ettik."

Tepe, bir gazetecinin, "Mert, nasıl gitmiş çöplüğe sorusuna da, "Arabayla. Kırmızı bir arabayla gitmiş. Bütün kamera kayıtları, maktulün üzerindeki bütün delil sayılabilecek husular teker teker bu ekip tarafından ele alındı. Bu sonuca ulaştık. Bütün adli denilebilecek delillere sahibiz. Bunların sonunda bir ikrara da sahibiz. Olayın nasıl işlendiğine dair ifadelerde dün akşam verildi" karşılığını verdi.

MOBESE GÖRÜNTÜLERİ

Vali Tepe, televizyon kanallarında yayınlanan MOBESE görüntülerine ilişkin de şunları söyledi:

"MOBESE kayıtlarındaki şu anda televizyonlarda geçen görüntü, Mert'in ailesinin teşhisi sonucunda 'çocuğumuz budur' dedikleri için bir süre biz onun üzerine emniyet olarak odaklandık ancak daha sonra ki veriler bu tespitin ve teşhisin yanlış olduğu noktasına getirince diğer bilgilere odaklanıldı. Yani o ister istemez bizi biraz meşgul etti.

İlimizde geçtiğimiz dönem itibarıyla 25 tane MOBESE var. Bunların görüntülerinden de yararlandık. Aynı zamanda iş yerlerinini kameralarının görüntülerini de an an, dakika dakika birleştirmiş arkadaşlar. O birleştirilmiş görüntüden bakıyorsunuz, dakika dakika çocuğun arabaya binişinden olay mahalline doğru dönüş anına kadar ve tekrar geriye döndüğü ana kadar her görüntü dakika dakika var. Bu sistemin aslımda ne kadar önemli olduğunu ne kadar bizi kesin sonuca ulaştırabilecek veriye sahip olma imkanını da bu olayla bizzat öğrenmiş olduk." 

Zanlının bekar olduğunu dile getiren Tepe, bir gazetecinin, "İncelenen MOBESE görüntülerinde başka bir çocuğa da tacizde bulunduğu söyleniyor" sorusuna, "Yok öyle bir şey. Bu tip söylentiler illaki çıkıyor. Şimdilik tespitimizde yok" dedi.

Çakmak, Valilik makamındaki basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu vahşeti, bu alçakça menfur olayı bütün Türk halkı gibi Kars Emniyet Müdürlüğü'nün de kınadığını belirterek, herkesin çocuğu olduğunu ve bundan en fazla üzülenin aileden sonra kendilerinin olduğunu söyledi.

Aileye başsağlığı dileyen Çakmak, şunları kaydetti:

"Mert ile bu çocuk tanışıyor. Şahıs, Mert'in babasının ve amcasının dükkanından telefon aldığı için bir tanışıklık oluyor. Amcası ve babası bundan araba alıyorlar. Böyle bir tanışıklıkları var. Bu tanışıklıktan dolayı, bu ticaretten dolayı da Mert ile de tanışıyor dükkanda. Mert o gün dükkandan çıktıktan sonra 3,5 lira alıyor, çiğköfte almak için. Bu çocukla da Digor pazarının orada karşılaşıyor. Şahsın ifadesinde, Mert'i evine bırakmak, yani Mert evine bırakılmasını istiyor. Çocuğu aldıktan sonra direkt olayın olduğu yere götürüyor. Bu aradaki geçen süre 2 saat 40 dakikada olay bitiyor, bu işi, bu menfur olayı yapıyor ve geliyor, arabasını yıkıyor. Daha sonra da çocuk Erzurum'a kaçıyor. Babası, amcası kayıp ilanı veriyor. Polise geliyor, kayıp müracaatı veriyor. Ertesi günü çocuk, Erzurum'dan geliyor. Erzurum'da çalışamayacağını anlayınca, kimliği yok. Burada tekrar karakola geliyor, 'ben geldim' diyor."

Emniyet olarak yaptıkları çalışmalara değinen Çakmak, "Saniye saniye görüntülerimiz var. Ayın 6'sında bu olay 14.30'da oluyor. Aile bize 19.30'da bilgi veriyor. Biz buna göre çalışmalarımızı başlatıyoruz. Aile, MOBESE'de kameraları inceleyince yanlış bir çocuk, yanlış bir şahıs gösteriyor. Biz buna göre araştırmalarımıza başladık. Digor pazarından, Digor TOKİ'ye doğru bütün yerleri aradık. Ekipler oluşturduk. Ertesi günü, farklı bir yerde, çöplükte Mert'in cesedini bulduk" diye konuştu.

BÜYÜK BİR ÖZVERİYLE BU OLAYI EN KISA ZAMANDA AYDINLATTIK

Kars Emniyet Müdür Ercan Çakmak, cesedin bulunmasının ardından ekipler kurduklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu ekipleri, farklı farklı gruplara ayırdık. MOBESE ekibimiz, teknik ekibimiz, DNA ve kriminal ekibimiz, görgü şahidi bulma ekibimiz diye. Tabii ki bunların hepsi zaman alıyor. Çarşamba günü DNA'yı Ankara'ya gönderdik, perşembe akşamı geldi bize DNA sonuçları. Ayrıca bir MOBESE kamerasının harddiskinin alınması bir gün sürüyor. 25 tane MOBESE kameramız var ve biz bunlarda yavaş yavaş ilerlemeye başladık. Elimizde yalnızca yanlış bir bilgi vardı ve hiçbir aileden ve çevreden de hiçbir bilgi bize gelmedi. Arkadaşlar böyle başladı konuya. Büyük bir özveriyle bu olayı en kısa zamanda aydınlattık fakat benim bu konuda bir üzüntüm var. Aslında bu da bir ders olması lazım. Biz buna çalışırken. Tabii bu olay alçakça bir olay, herkesi üzdü, Türkiye'yi üzdü, Kars'ı üzdü. Tabii ki bir tepki koyulacak ama bazıları bu tepkiyi şova dönüştürdü ve bizim arkadaşlar çalışırken, sokaklarda gösteriler olunca hem bu olayı çözmeye çalışıyoruz hem de sokaklarda bu gösterileri, bazı şovmenlerin yaptığı gösterileri engellemeye çalışıyoruz. Bu bizim çalışmalarımızı sekteye uğrattı. Çünkü MOBESE'deki arkadaşımız sokağa gitti."

Bu tür durumlarda polise yardım etmek için bilgi, belge verileceğini ya da ihbar edileceğini ifade eden Çakmak, bazı insanların kışkırtıcılığına üzüldüğünü, bunun benzer örneklerinin İstanbul'da, Kayseri'de olduğunu belirtti.

Bir gazetecinin, "Konuyla ilgili görüntü paylaşılabilecek mi" yönündeki sorusu üzerine Çakmak, "Görüntülerimiz bütün vatandaşlarımız ikna olabileceği, hiçbir tereddüt olmayacak görüntüler" şeklinde konuştu.

ZANLI İŞ YERİNDE YAKALANDI

Kars Valisi Eyüp Tepe de bir gazetecinin "Kars'ta kalan aileleri var mı? Onlarla ilgili bir tedbir alındı mı? sorusuna, "Şu aşamada biz bu kadar detaya girmiyoruz ama failin yakın ailesi, onlar şu an şehir dışına gittiler" yanıtını verdi.

Nerede bulunduğu yönündeki soru üzerine de Tepe, zanlının kendi iş yerinde yakalandığını kaydetti.

Tepe, televizyon kanallarında yer alan MOBESE görüntülerine ilişkin soruya da "Mert'in ailesi tarafından 'çocuğumuz budur' denilince o görüntüye yoğunlaşıldı ancak daha sonra arkadaşlarımızın bulgularıyla bu teşhis örtüşmeyince ondan vazgeçildi. Bir bakıma bizim de tabiri caizse işimize geldi. Özellikle bizde fail daha rahat hareket edebilsin düşüncesiyle bu değildir demedik.

OTOPSİ RAPORU: TECAVÜZE UĞRADI, BAŞINA TAŞLA VURULDU, BOĞULDU

Mert Aydın'ın Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bugün sabah başlayan otopsi işlemi yaklaşık 2.5 saat sürdü. Hazırlanan otopsi raporuna göre, önce tecavüze uğrayan Mert Aydın, ardından başına taşla vuruldu ve elle boğularak öldürüldü.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 13:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER