Kurban derisi’ açılımı

Kurban Bayramı öncesi herkesi yakından ilgilendiren karar sessiz sedasız uygulamaya girdi. Resmi Gazete’de bugün yapılan değişiklikle, Türk Hava Kurumu’nun (THK) kurban derisi ve bağırsak toplama yetkisi elinden alındı

Kurban derisi’ açılımı
 Kurumun elinden alınan yetkileri arasında fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama da yer aldı. Kurban derilerinin kim tarafından toplanacağı her yıl tartışma konusu oluyor.

HERKESE AÇILDI

Türkiye’de uzun yıllardır bu konudaki tek yasal kurum Türk Hava Kurumu idi. Bugün yapılan düzenleme ile isedeğeri 100 milyon TL’lerle ifade edlen kurban derisi pazarı, deri toplamak isteyen herkese açılmış oldu.Resmi Gazete’de Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, kurban derisi ve bağırsağı toplama, fitre ve zekat zarfı dağıtarak yardım toplama konusunda Türk Hava Kurumu’na tanınan tüm yetki düzenlemeleri çıkarıldı. Böylece kurban pazarı derisi herkese açılmış oldu. Yeni karar ilk kez, önümüzdeki günlerdeki Kurban Bayramı’nda uygulanacak.

Kurban derisi toplamada tek yetkili kurum bugüne kadar Türk Hava Kurumu idi. Yardım Toplama Yönetmeliğine göre, Türk  Hava Kurumu Kurban Bayramı’nda toplanan deri ve bağırsaklardan elde edilen gelirleri çeşitli kurumlar arasında bölüştürmekle yükümlü. Buna göre gelirlerin, yüzde 50’sinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na, yüzde 40’ının Türk Hava Kurumu’na, yüzde 4’ünün Türkiye Kızılay Derneği’ne, yüzde 3’ünün Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na, yüzde 3’ünün Türkiye Diyanet Vakfı’na verilmesi gerekiyordu. Paylaşıma ilişkin düzenleme de, yürürlükten kaldırıldı. Türk Hava Kurumu’na tanınan kurban derisi toplama yetkisi, tartışmaları da beraberinde getiriyordu.

THK: Toplamaya devam edeceğiz

TÜRK Hava Kurumu (THK) Başkanı Osman Yıldırım “THK yasalarla verilen yetki çerçvesinde faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek” dedi. Kurban derisinde kendilerine tanınan imtiyazların kaldırıldığını belirten Yıldırım, “Biz yine kurban derisi toplamaya devam edeceğiz. Bu sene diğerlerinden farklı olarak topladığımız kurban derilerinin tamamını kendi faaliyetlerimiz için kullanacağız, diğer kurumlara verme durumu kalktı. Kendi havacılık faaliyetlerimize aktaracağız” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2013, 17:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER