"Kaderimiz Bir Türkiye-Filistin" Sempozyumu

Türkiye'nin Filistin Başkonsolosu Büyükelçi Sarnıç: "Filistin davasının başarılı olabilmesi Filistin'deki tüm siyasi grupların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesine bağlıdır" dedi.

 Türkiye 'nin Filistin Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, "Filistin davasının başarılı olabilmesi Filistin'deki tüm siyasi grupların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesine bağlıdır" dedi.

Sarnıç, Gölbaşı Belediyesi ile AK Parti Gölbaşı İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen "Kaderimiz Bir Türkiye-Filistin" sempozyumda yaptığı konuşmada, Filistin'in tarihsel geçmişi ve İsrail ilişkileri hakkında bilgi verdi.

Hamas ile El Fetih arasında 2006'dan bu yana süren uyuşmazlığın sona ermesi ve ulusal birlik hükümetin kurulmasına Türkiye'nin sevindiğini belirten Sarnıç, şöyle devam etti:

"Filistin davasının başarılı olabilmesi Filistin'deki tüm siyasi grupların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesine bağlıdır. Filistin'de kurulan ulusal birlik hükümetinden 10 gün sonra 3 Yahudi din okulu öğrencisi kaçırıldı ve öldürüldü. Bu olaydan sonra İsrail'in tutumu sertleşti, baskılar yapıldı. Baskı ve gerginlik sonucu Filistinli direniş grupları füze atmaya başladı. Bunun sonucunda İsrail operasyon yaptı. 6 yıl içerisinde yapılan 3. operasyon sonucu Filistin'de yaklaşık 2 bin 200 kişi hayatını kaybetti, bunların çoğu sivildi. İsrail tarafında da 70 kişi hayatını kaybetti. Önemli bir direniş göstergesiydi. Geçici bir antlaşmayla ateşkes mutabakatına varıldı."

Kudüs'ü tek bir dine indirgemenin mümkün olmadığını söyleyen Sarnıç "Kudüs sadece İslam dünyasının değil, Kudüs olarak tüm insanlık tarihinin özetidir. Kudüs'ü tek bir dine indirmek doğru değildir. Tüm dinlerin mensuplarının rahat edebileceği, özgürce ziyaret edebileceği açık bir şehir olmalıdır. Kudüs üzerinde her türlü kısıtlama kaldırılmalıdır. Biz Türkiye olarak bu çerçevede uluslararası arenada gerekli girişimlerde bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Mescid-i Aksa'ya sahip çıkalım"

Mescid-i Aksa konusuna da değinen Sarnıç; "Mescid-i Aksa'ya sahip çıkalım. Körfez ülkelerinin bazılarında bir fetva yayınlayarak, 'Kudüs Mescid-i Aksa'da işgal sona erinceye kadar oraya gitmek haramdır' diye, bu yüzden bu ülkelerden çok fazla ziyaretçi olmuyor. Kudüs ve Mescid-i Aksa maalesef sahipsiz. Bizden başka Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden çok fazla kişi yok. Sizden de Kudüs'ü ziyaret etmenizi istiyorum. Sizleri orada ağırlamaktan mutluluk duyarım" diye konuştu.

Sempozyumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçmişte Filistin konusundaki açıklamalarının yer aldığı 15 dakikalık sinevizyon izletildi.

Sempozyumun sonunda Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay Sarnıç'a çiçek verdi, hatıra fotoğrafı çektirildi.

Sempozyuma AK Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Osman Karaaslan ile vatandaşlar katıldı.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2015, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER