Güven Anıtı'nın 15 Temmuz izleri siliniyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, vatan hainleri tarafından açılan ateş sonucu hasar gören, Güvenpark’taki bronz anıttaki kurşun izlerini, özel bir yöntemle kapatacak.

Güven Anıtı'nın 15 Temmuz izleri siliniyor

 Kültür Bakanlığı’na bağlı Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Güven Anıtı’nın zarar gören kısımlarına, o günün anısını yaşatmak amacıyla müdahale edilmemesi ve anıt heykelin zarar gördüğünü anlatır bir levhanın, anıt heykel üzerine konulması kararı almıştı.

         Büyükşehir Belediyesi de 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda bulunan Güvenpark 1. Derece Doğal Sit Alanı içinde yer alan ve “Anıt Heykel” olarak tescillenen Güven Anıtı’nın bronz heykelinde ve arka yüzündeki rölyefte zarar gören kısımları onarmayıp, hava şartlarından etkilenip çürümesinin engellenmesi amacıyla da pleksiglas levhayla kapatarak, korunmasını sağlayacak. 

Uygulanacak bu yöntemle, Anıt Heykel’in bu bölümlerinin çürümesinin engelleneceğini ifade eden Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Akarpınar Üstün, heykelin ön kısmına da 15 Temmuz akşamını anlatan bir levha konulacağını belirtti.  Üstün, “Yapılacak uygulama ve levhanın nasıl olacağına kadar her konuyu en ince ayrıntısına kadar uzmanlar hazırladı. Bunu da Koruma Kurulu’na sunduk ve onların kontrolünde uygulamayı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

 

-KORUMA KURULU: “15 TEMMUZ ANISI YAŞATILSIN”

         Koruma Bölge Kurulu, Büyükşehir Belediyesi'nin, heykelin 15 Temmuz gecesi hasar görmesinin ardından yazdığı ve konunun değerlendirilmesinin talep edildiği yazısı üzerine aldığı 3542 sayılı kararında, “Anıt’ın 15 Temmuz akşamı yaşanan olaylarda zarar gördüğü anlaşıldığından, o günün anısını yaşatmak için tescilli Anıt Heykel'e müdahale edilmemesine, zarar verenler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ve ilgili belediye tarafından 15 Temmuz akşamı yaşanan olaylı günün anlam ve önemi ile heykelin hangi kısımlarının zarar gördüğünü anlatan yazılı bir levha hazırlanarak, heykel üzerine konulacağı yeri gösterir projenin, Kurul Müdürlüğüne gönderilmesi” ifadelerine yer vermişti.

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2016, 14:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER