Ankara Büyükşehir Belediyesi Türkiye'ye örnek oluyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık alanlarında çocuklara yönelik yürüttüğü faaliyetler ve verdiği hizmetlerle, Türkiye'ye örnek teşkil ediyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Türkiye'ye örnek oluyor

 Çocukların gelişimlerini olumlu yönde desteklemek, çocukların olumsuz alışkanlıklara yönelmelerini engellemek amacıyla pek çok alanda hizmet veren Büyükşehir Belediyesi; 25 çocuk kulübü, Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi, Çocuk Meclisi ve tatil kamplarıyla da Başkent’te yaşayan çocukların, kendilerini özel hissetmelerini sağlıyor.

Büyükşehir bünyesinde çocuk hizmetleri alanında faaliyet gösteren birimlerde, sosyal-kültürel faaliyetler, eğitim desteği, sağlık, spor, psiko-sosyal destek, rehberlik- danışmanlık gibi konularda yürütülen çalışmalar sayesinde, sosyo-ekonomik düzeyi düşük mahallelerde yaşayan çocuklara ulaşılıyor, toplumdaki sosyal eşitsizliği azaltacak faaliyetlere imza atılıyor.

 

-ÇOCUKLARA, UZMAN PERSONEL EŞLİĞİNDE ÜCRETSİZ DESTEK

Büyükşehir’in çocuk hizmetleri başlığı altında gerçekleştirdiği eğitim, panel, seminer ve söyleşilere katılan çocuklar, çeşitli konularda uzman eğitmenler tarafından destekleniyor, uzman personel eşliğinde rehberlik ve danışmanlık gibi tüm hizmetlerden tamamen ücretsiz faydalanıyor.

Çocuklara ait merkezlerin kütüphanelerinde okuma - araştırma yapabilen Başkentli çocuklar, yine merkezlerde bulunan salonlarda, her türlü sosyal ve sportif etkinliğe katılarak, zamanlarını değerlendiriyor.

 

 

  

-ÇOCUK KULÜPLERİNDEN, 1 MİLYON 211 BİN ÜYE YARARLANDI

Haftanın 7 günü hizmet veren ve çocukların kaliteli zaman geçirebildiği adresler haline gelen, kentin dört bir yanındaki 25 çocuk kulübünün, 7-14 yaş grubunda 155 bin 63 üyesi bulunuyor.

Kuruldukları günden bugüne kadar toplam 1 milyon 211 bin 24 çocuğa hizmet veren 25 çocuk kulübünde, isteyen çocuklar, voleybol, basketbol, futbol, hentbol, aerobik, jimnastik, yüzme, air hokey, masa futbolu, satranç, bilardo, abalone gibi sportif faaliyetlere, isteyenler de halk oyunları, tiyatro kursları ile yetersiz oldukları düşünülen alanlarda eğitim ve dil kurslarına katılabiliyor.

 

-SOKAKTA ÇALIŞTIRILMA RİSKİNE KARŞI, SOSYAL ETKİNLİK

Büyükşehir Belediyesi Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi, yürüttüğü çalışmalar ve uyguladığı projeler sayesinde, çocukların sokakta çalıştırılmasına karşı başarılı mücadele veriyor.

Kurulduğu yıllarda, sokakta çalışan üye sayısı 5 binleri bulan merkezin gerçekleştirdiği projeler ve çalışmalar sonucunda, halen üyelerden sadece 718 çocuk üye sokakta çalışıyor.

Merkez'de, sokakta çalışan çocukların yanı sıra çocuk ihmal ve istismarını önlemek amacıyla, dar gelirli ailelerin yaşadığı bölgelerde bulunan 700 okulun öğrencilerine, ücretsiz sosyal etkinlik ve kurs desteği veriliyor. Okullarından ücretsiz servislerle merkeze getirilen çocuklar, resim, el sanatları, müzik, satranç ve drama sınıflarında kurslara katılıyor. Yemeklerini ücretsiz olarak merkezde yiyen çocuklar, burada güreş, judo, karate gibi sportif faaliyetlere katılarak, eğlenceli ve keyifli zamanlar geçiriyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin dört bir tarafına yapılan rekreasyon alanları ve parklarda çocuklar unutulmuyor. Çocuk oyun alanlarının oluşturulduğu parklarda çocuklar gönüllerince zaman geçirebiliyorlar. Ankara genelinde bulunan 279 parkın yüzde 90’nında çocuk oyun alanı bulunuyor.

 

-KENDİNE AİT BİNASI OLAN TEK ÇOCUK MECLİSİ 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından 23 Nisan 1995 yılında kurulduğu günden beri, önemli konularda etkinlikler düzenleyen ve kararlar alan Çocuk Meclisi, kendine ait binası olan tek çocuk meclisi olma özelliği taşıyor.

Eğitim, Kültür ve Sanat, Çevre ve Sağlık, Barış ve Kardeşlik, Yardımlaşma, Çocuk Hakları, Basın-Yayın, Spor olmak üzere 8 komisyonun her ay toplandığı Çocuk Meclisi’nde, bugüne kadar 2 bin 640 çocuk görev alırken, her yıl Ankara genelinde ortalama 2500 çocuğun başvurduğu seçimlerde 150 asil ve 6 yedek üye Meclis'e seçiliyor. Ayrıca Çocuk Meclisi tarafından, 2 ayda bir “Çocukça Dergisi" ve aylık olarak “Çocukların Ankara’sı” broşürü yayınlanıyor.

 

-BAŞARILI ÇOCUKLARA YAZ KAMPI

Okullarında karne dönemlerinde takdir ve teşekkür belgesi alan öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi’nin Akçay, Akçakoca ve Kesikköprü’de bulunan tatil kamplarında her yıl ücretsiz ağırlanıyor. Geçen yıl 6 bin 152 öğrencinin faydalandığı tatil kamplarından çocuklar birer hafta yararlanıyor.

‘Başarı Sizden, Tatil Bizden’ sloganıyla sürdürülen tatil kamplarında öğrenciler, taşıma, yemek, temizlik, sağlık gibi hizmetlerden ücretsiz faydalanıyor; eğitim, eğlence, sportif, gezi gibi faaliyetlere de ücretsiz katılabiliyor.

Tesislerin aktivite alanlarında hoşça vakit geçiren, havuz ve plajlarda yüzmenin tadını çıkaran öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin düzenlediği çeşitli aktivitelere de katılıyor. Öğrenciler, stresten uzak bir ortamda eğitim yılının yorgunluğunu atıyor, yeni arkadaşlıklar edinme imkânı buluyor.

Geçen yıl 5 bin 515 öğrencinin katıldığı Büyükşehir'in yaz okullarında da çocuklar, spor yapıp yeni arkadaşlıklar edinme ve boş zamanlarını değerlendirme imkanı buldu. Kamplarda ayrıca engelli çocuklar, ailesinden birer kişinin eşliğinde tatil yapma imkanı buluyor.

 

-ÖĞRENCİLERE BOT, KABAN, YEMEK DESTEĞİ...

Ankara mücavir alan sınırları içinde yaşayan ve ekonomik sıkıntı içindeki öğrencilere bot ve kaban yardımı yapan Büyükşehir, bugüne kadar 1 milyon 762 bin öğrenciye bot ve kaban; 803 bin 606 öğrenciye de çanta ve kırtasiye yardımında bulundu.

2015 yılında ise 61 bin 121 öğrenciye bot ve 60 bin 54 öğrenciye kaban; 60 bin 230 öğrenciye çanta ve kırtasiye yardımı yapan Büyükşehir Belediyesi, engelli çocuklara eğitim veren 44 okulda 3 öğün olmak üzere yaklaşık 5 bin öğrenciye ücretsiz yemek hizmeti veriyor. Ücretsiz yemek hizmetiyle ailelerin engelli çocuklarını okula göndermeleri teşvik edilirken, ekonomik anlamda engelli çocuğunu okutan ailelere destek sağlanıyor.

 

-ÇOCUKLARA SÜNNET KIYAFETLERİ VE SÜRPRİZ HEDİYELER...

Büyükşehir Belediyesi, her yıl geleneksel olarak düzenlediği “sünnet şölenleri” kapsamında o yılın rakamı kadar çocuğu sünnet ettiriyor.

Bugüne kadar 28 bin 318 çocuğun sünnet ettirildiği etkinliklerde, 6 yaş üzeri çocuklar, sıhhi ve sterilize ortamda uzman doktorlar tarafından sünnet ediliyor. Sünnet olan çocuklar daha sonra düzenlenen düğün töreninde sürpriz bir programla gönüllerince eğleniyor. Sünnet programına katılan çocuklara sünnet kıyafetleri ve sürpriz hediyeler veriliyor.

 

-1 MİLYON 200 BİN ÇOCUK, TİYATRO İLE BULUŞTU

1994 yılında kurulan Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatrolarında çocuklar için her yıl bir karagöz veya kukla oyunu ve bir de çocuk oyunu olmak üzere iki oyun sahneleniyor.

Ankaralı küçük seyircilerin karşısına çıkan Başkent Tiyatroları,1994 yılından itibaren bu güne kadar 80 ile 110 çocuk tiyatrosu ve kukla tiyatrosuyla sergilendi.

Her yıl 35 bin yakın minik seyirci ve bugüne kadar kapalı salon tiyatrolarında 800 bin minik seyirci ve açık hava tiyatrolarında ve mahalle gösterilerinde ise 400 bin minik seyirciyle buluşuldu.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2016, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER