Altın çıldırdı uzmanlar bile şaşkın SON DAKİKA

ABD Merkez Bankası FED açıklamaları sonrası yükselişe geçen altın fiyatları, ABD'nin Irak'a müdahalesinin gündeme gelmesiyle zirve yaptı.

Altın çıldırdı uzmanlar bile şaşkın SON DAKİKA
 Altının ons fiyatı Irak’ta artan kaos ve ABD Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırmayı hızlandırmayacağına dair mesajla bir günde 30 dolar birden arttı.

Yurtiçi piyasalarda ise altının gramı 90 lirayı geçti.

Altın uluslararası piyasalarda 1322 dolara yükselerek 2 ayın en yüksek seviyesini gördü. Altının böylelikle yılbaşından bu yana getirisi yüzde 10’u buldu.

Yurtiçi piyasalarda altın fiyatları da yüzde 4’e yakın yükseldi. Gram altın fiyatı da Mart sonundan bu yana en yüksek fiyat seviyesini gördü.

İKİ HAFTA YÜZDE 5.5 KAZANDIRDI

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı Irak'ta yaşanan kaosun etkisi ile 1.322 dolara yükselirken, böylece son iki haftada yatırımcısına yaklaşık yüzde 5,5 kazandırdı.

UZMANLAR BİLE ŞAŞKINA DÖNDÜ

Geçtiğimiz haftalarda 83 lira seviyelerine kadar düşen gram altının fiyatının birkaç gün içinde 90 liraya çıkması, altın sektörü temsilcilerini de şaşırttı.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, Altın fiyatlarında yükselme beklediklerini ancak bu kadar kısa sürede böyle ani bir artışın kendilerini bile şaşırttığını söyledi. Başman, şunları kaydetti:

"Sadece Irak'ta yaşananlar değil iç piyasada da doların yükselmesi dealtın fiyatlarının yükselmesini sağladı diyebiliriz. Şu an bütün piyasalarda Amerika'nın Irak'a müdahale korkusu var. Bu da altında tepki yükselmelerine neden oluyor. Biz de bu olaylardan sonra altının yükselmesini bekliyorduk. Ancak 1 günde altının gramının 3 lira birden yükselmesi bizi bile çok şaşırttı. Ancak bu ani yükselişin böyle devam etmeyeceğini tahmin ediyoruz. Birkaç gün içinde fiyatların normal seyrine döneceğine inanıyorum. Ama önümüzdeki günlerde başka gelişmeler olursa bunun altınfiyatlarına yansıyacağı kesin."

screen-shot-2014-06-20-at-12.35.18-pm.png

Irak'ta yaşanan kaosun jeopolitik riskleri artırması ve ABD başkanı Barack Obama'nın Irak'a, sayıları 300'e kadar olmak üzere ilave Amerikalı askeri danışman göndermeye ve Bağdat ile Kuzey Irak'ta ortak operasyon merkezleri oluşturmaya hazır olduklarını söylemesinin ardından petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel altın fiyatlarında da ciddi bir yükseliş görüldü.

ALTIN KAÇ LİRA OLUR?

Analistler, altının ons fiyatında jeopolitik risklerin fiyatlandığını petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi durumunda altın fiyatında 1.325 ve 1.350 dolarseviyelerinin gündeme gelebileceğini, jeopolitik risklerin azalması veya petrol fiyatlarında bir gerileme görülmesi durumunda ise kazançların geri verilebileceğini kaydediyor.

ALTINA YATIRIM UZUN VADELİ DEĞİL

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu konuya ilişkin değerlendirmesinde, altınfiyatlarındaki yükselişte petrol fiyatlarının hızlı yükselmesi ve Irak olayları etkili olduğunu belirterek, Irak'taki karışıklık sonucunda petrol fiyatlarında çok ciddi bir artış görüldüğünü söyledi.

Altında uzun vadeli kalıcı bir alım yapıldığının söylenemeyeceğini aktaran Kalyoncu, uzun vadeli kalıcı pozisyona giren yatırımcı profilinin şimdilik pek görülmediğini kaydetti.

TANSİYON DÜŞERSE FİYAT HIZLA İNER

Bunun da hemen hızlı bir geri çekilmenin olabileceğini gösterdiğini belirten Kalyoncu, Irak'ta tansiyon biraz düşerse veya petrol fiyatında geri çekilme görülürse altında da hızlı bir gerilemenin mümkün olabileceğini, petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi durumunda ise altına olan talebin de artabileceğini söyledi.

"Altında ciddi bir fiziki talep yok. Fiziki yatırımcılarında bu yükselen fiyatları satış fırsatı olarak değerlendirdiklerini görüyoruz. Petrol fiyatları yatay kalırsa ya da aşağı yönlü hareket görülürse altında da 1.300 doların altına hızlı bir geri çekilme görebiliriz."

ALTIN FİYATLARI YENİ BİR ATAĞA KALKABİLİR

Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan ise Fed'in varlık alımlarını sonlandırmasının ardından uzunca bir süre faiz artırımına gitmeme yönünde tavır ortaya koymasının piyasalar üzerindeki erken faiz artırım endişesini sonlandırırken, altında da tekrar yukarı yönlü atakların etkisini artırmasına neden olduğunu söyledi.

Altının ons fiyatında 1.320 dolar seviyelerinin görülmesinin ardından bir miktar düzeltme geldiğinin görüldüğünü ifade eden Uluhan, "Altın 1.300-1.320 dolar bandında tutunarak gelişmeleri fiyatlamaya çalışacaktır. Şimdilik çözüm sürecine dair ABD yönetiminin tutumu merakla takip edilmeye devam edilecektir. Krizin boyutlarının büyümesi durumunda altının 1.330 - 1.350 seviyelerine doğru yeni bir atağa kalkması muhtemel görünüyor" dedi.

DOLARDA SON DURUM NE? 

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 12.00 itibariyle şöyle:

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 2,1350 2,1400
Avro 2,9060 2,9110
Sterlin 3,6350  3,6560
     
ANKARA    
ABD Doları 2,1310 2,1430
Avro 2,8980 2,9160
Sterlin 3,6240 3,6770

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2014, 12:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER