AKK çiçekçilik ve peyzaj sektörüne çare arıyor

Ankara Kent Konseyi (AKK), devam eden pandemi süreci nedeniyle iş yerlerini kapatmak zorunda kalan ve zor günler geçiren sektör temsilcilerini ve paydaşlarını bir araya getirerek, yaşadıkları sorunları masaya yatırmaya devam ediyor.

AKK çiçekçilik ve peyzaj sektörüne çare arıyor

ANFA Genel Müdürlüğü, AKK ve ATO yetkilileri Başkentli çiçekçi esnafı ve peyzaj sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunların giderilmesi için iş birliği yapma kararı alarak, sektörün içinde bulunduğu krizin ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerilerini de görüştü.

 

ÇİÇEKÇİLER SEVGİLİLER GÜNÜ'NDE AÇIK OLACAK

    ATO'nun ev sahipliğini yaptığı "Çiçekcilik ve Peyzaj Sektörleri İstişare Toplantısı"na ATO Başkanı Gürsel Baran'ın yanı sıra ANFA Genel Müdürü Yıldırım Özer, ANFA Genel Müdür Yardımcısı Koray Kan, ANFA Peyzaj Müdürü Büşra Dok Dağdelen, ANFA Bitki Üretim ve Özel Projeler Birimi Müdürü Sibel Altunoğlu, AKK Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ATO Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi Başkanı Zafer Kırıcı, Peyzaj, Çevre Düzenleme ve Yapısalları Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Savaş Erdoğdu, Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen ile çok sayıda çiçekçi esnafı ve sektör temsilcisi katıldı. 

    ATO çatısı altında bulunan 67 meslek komitesiyle  bir araya gelerek talep ve sorunlara çözüm aradıklarını belirten ATO Başkanı Gürsen Baran, "Pandemi önlemleri kapsamında uygulanan hafta sonu kısıtlamaları nedeniyle çiçekçilik ve peyzaj sektörleri de sıkıntıya düştü. Engelli ve kadın istihdamının en yoğun olduğu sektörlerin başında gelen bu iki alanın öneminin farkındayız. 14 Şubat Sevgililer Günü'nde Ankara Kent Konseyi, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla iş yerlerimiz 13-14 Şubat'ta açık olacak. Bunun için İl Umumi Hıfzıssıhha Kuruluna, Sayın Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Üreticilerden alım garantili ürün sözleşmesi yaparak ANFA Genel Müdürümüz de çok önemli bir misyon üstlendi. ANFA çok farklı çalışmalara başladı. ANFA'nın amacı bu sektördeki tüm çiçekçilere hizmet etmek, buradaki istihdama katkı sağlamak ve Ankara'yı bu anlamda rahatlatmak. Bu sektörlerde yaşanan sıkıntıların bir an önce bertaraf edilmesi ve pandeminin ortadan kalkması temennisinde bulunuyorum. Bu toplantıdan çıkan sonuca göre ATO olarak atılması gereken her adımı atacağız." dedi.

 

SÜS BİTKİLERİ ORGANİZE SERA BÖLGESİ KURULACAK

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın "Başkent'i yerli üreticilerin ürettiği, bitki ve ağaçlarlar donatacağız" sözünü referans kabul ederek, bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden ANFA Genel Müdürü Yıldırım Özer, şu önemli açıklamalarda bulundu:

"ANFA, Ankara'nın genelinde ortalama 30 milyon metrekare yeşil alanda, 950 mahalde hizmet veriyor. Peyzaj ve bitki üretim alanlarında Ankara'da ticari faaliyet yürüten tüm iş kollarıyla temas kurmak istiyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden beri Ankara'yı karış karış gezerek ilgili tüm sektör temsilcileriyle bir araya geldik. Üreticilerle fikir alışverişi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz."

    Ankara'da bitki üreticilerinin daha verimli üretimler yapabilmeleri için "Süs Bitkileri Organize Bölgesi, Fuar ve Rekreasyon Alanı" projesini tanıtan Özer konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu projenin altyapısını beraber düşünecek beraber tasarlayacak ve beraber yapacağız. Kooperatiflerle ortak akıl yürüterek ilerleyeceğiz. Kalkınma ajanslarının dikkatini bu alana çekeceğiz. Yüreği Ankara için atan herkesin kapısını aşındıracağız."

 

AKK BAŞKANI VE ATO BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ: "ANKARA ÜRETİMİN VE İSTİHDAMIN BAŞKENTİ OLACAK"

    Pandemi kısıtlamaları nedeniyle ağır darbe alan sektörler arasında yer alan sektörlerin başında çiçekçilik ve peyzaj sektörünün bulunduğunu ifade eden AKK Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da şöyle konuştu:

"Ülkemiz, süs bitkileri açısından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip, süs bitkileri yetiştiriciliğine uygun iklimsel ve coğrafi koşulları barındırmasıyla ihracatçı bir ülke konumuna gelmesi için gerekli tüm avantajlara sahiptir. Ancak tüm bu avantajlara rağmen ülkemiz süs bitkileri ihracatında 108 milyon Dolar ile 23. sıradadır ve pazarda ki payı sadece %0.5’dir. Biz zaten hali hazırda pazarımız olan, ticaret yaptığımız ve düzenli mal gönderdiğimiz ülkelerin çiçek alanında ki taleplerini karşılamamız gerekir. İhracat rakamlarımızı arttırmak için talep hazır yeter ki biz yerli üretimle beraber bu gerekli arzı yapabilelim."

     Dünya başkentleri arasındaki örnek uygulamaları anlatarak peyzaj sektörünün de, Ankara turizmine katkı sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, "Büyükşehir Belediyemiz, kentimizdeki kooperatiflerden alım yaparak  ve sözleşmeli üretimi hayata geçirmesiyle beraber yerli üreticiye büyük destek sağlayacak. Bu destekler,  çiçekçilik ve peyzaj sektörünün bu zor günlerin atlatılmasına yardımcı olacak dolayısıyla Ankara üretimin ve istihdamın da başkenti olacak.  " ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER