Unuttuysanız... Hatırlatalım...

5 yılda Odabaşı...

Unuttuysanız... Hatırlatalım...
Ziya Özkan'ın haberi....

 Son beş senedir Gölbaşı’nda direksiyonun başında olan Yakup Odabaşı’ acemice şoförlüğü ile Gölbaşı’nı ilerletemedi ama yerinde saymasını sağladı. Yakup Odabaşı ve bürokratları, Ankara’nın en gözde ilçesi konumunda olan Gölbaşı’nın önünde bulunan imkânları iyi değerlendiremeyerek yerinde ve zamanında hamleler yapmakta yetersiz kaldı.

29 Mart 2009 seçimlerinde galip olarak çıkan Yakup Odabaşı’nın ikinci kez gireceği seçimlerde kullandığı projeler ve söylemlerin bazılarını ilk seçiminde de kullanmış olması inandırıcılığını kaybetmesine neden oluyor.

Gölbaşı Net Haber olarak Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı’nın hakkında çıkan haberlerden derlediğimiz yazı dizisini siz değerli okurlarımızın takdirine sunuyor ve geçmiş 5 dönemde yerel ve ulusal basında yer alan haberlerin hatırlanmansın da fayda olacağını düşünüyoruz.

Yazı dizimizde sadece olumsuzlukları hatırlatmayacağız. Yakup Odabaşı’nın iyi işleri, Gölbaşı’nın faydasına olan durumlardan derlediğimiz haberlerde ‘Yiğidi öldür hakkını inkar etme’ başlığı altında gazetemizde yer alacaktır.

 Odabaşı’nın 5 yılda gündeme geldiği olumsuz durumlar:

‘PARTİ ROZETİMİ ÇIKARDIM’ DEDİ AMA

Yakup Odabaşı'nın Gölbaşı Belediye Başkanlığı devir teslim töreninde yaptığı konuşma, eski Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak ile Yakup Odabaşı arasında yaşanacak tartışmalarında işaretçisi oldu.  Devir teslim töreninde ‘parti rozetimi çıkardım’ diyen Yakup Odabaşı'nın iki yıl içinde yaptığı uygulamalar ise bu söyleminin yanlış olduğunu yorumunu da beraberinde getirdi.
‘Parti rozetimi çıkardım’ diyen Odabaşı, Haşlak döneminden kalan bürokratlara istifa et baskısı uygulaması ve Haşlak döneminde Özel Kalem Müdürlüğünde sekreter olarak görev yapan Pınar Çelik isimli bayanı Gölbaşı'ndan 30 km uzaklıkta bulunan Karagedik Mahallesinde görevlendirmesi ile gündeme gelirken ayrıca, Karagedik Mahallesinde Ak Parti'nin oylarının, MHP'den çok fazla olmasının faturasını Gölbaşı Belediyesi'nde çalışan biri böbrek hastası 3 Karagedikli işçiye kesildiği ve yerel seçimler sonrası Metin Körükçü, Mehmet Kütük ve Ercan Pektaş isimli Karagedikli sözleşmeli işçilerin, Gölbaşı Belediyesindeki işlerine son verildiği yönündeki haberler gazete manşetlerinde yer aldı.

 ALT GEÇİTİ SÖZ VERDİ, TOPU BÜYÜKŞEHİR’E ATTI AMA…

 Yerel seçim öncesi seçim beyannamesinde, Gölbaşı'nın ikiye bölünmüşlüğünü Kent Konseyleri kararları neticesinde çözeceğini ifade eden Odabaşı, meclis kararı ile  Haşlak döneminde güç bela Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden alınan alt geçit yapım yetkisini Büyükşehir Belediyesine tekrar iade etti. Nitekim, Odabaşı'nın meydanlarda ve seçim beyannamesinde bahsettiği alt geçit projesi Kent Konseyinde ise bir türlü sonuca ulaşılamadı. “Gölbaşını birlikte yöneteceğiz. Kent Konseyinin kararlarına saygı duyacağız” diyen Odabaşı, bugüne kadar Kent Konseyini işlevsel hale getirse de, Kent Konseyinin bugüne kadar Gölbaşı'na fayda sağlayacak bir katkısı olmadı. (Yakup Odabaşı 2009 yılında elindeki yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ne verdiğini unutmuş olmalı ki seçim propagandası olarak Konya Yolu’na alternatif proje üretmeye çalışıyor.)

 PROJELERİ VE HAYALLERİ BÜYÜKTÜ AMA…


Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, belediye başkanlığı görevini devralışının hemen ertesinde yapılan Belediye Meclis toplantısında 5 yıllık dönemde yapmayı düşündüğü işleri sıraladı. İmar, toplu konut ve kentsel dönüşüm, sanayi, ekonomi, istihdam, turizm, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık, sosyal, çevre temizlik, spor, tarım, hayvancılık ve AB projeleri konularında yapacaklarını sinevizyon gösterisi eşliğinde meclis üyelerine sunan Odabaşı, bu projelerin çoğunu yerine getiremedi. Seçim öncesi Konya Yolu’nu, Kent Konseyleri kararları doğrultusunda yapacağız diyen Odabaşı, koltuğa oturur oturmaz bu sözünü ‘Kent Konseyleri kararları doğrultusunda alt geçidin Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmasını sağlayacağız’ şeklinde değiştirdi. (Ve sonuç olarak Konya Yolu’nun şehri ikiye bölmesine çözüm bulunamadı)

İŞÇİ MAAŞLARINI ÖDEYEMEMİŞTİ AMA….

Göreve gelişinin ilk ayında Bellas Ltd. Şti bünyesinde çalışan işçilerin maaşlarını ödemeyen Odabaşı, Ak Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hakan Han Özcan'ın tepkisiyle karşı karşıya kaldı. Yaptığı açıklama ile işçilerin maaşlarının ödenmesini isteyen Hakan Han Özcan'ın dileği 1 hafta sonra yerine geldi. İşçilerin maaşları ödendi.


BAL TUTAN PARMAĞINI YALADI AMA…


‘Bal tutan parmağını yalar’ atasözü Odabaşı döneminde de, atalarımızın ileriyi ne kadar gördüğünü ve doğru sözleri söylediğini bir kez daha ispatladı. Gölbaşı Belediyesine ait Petrol Ofisi Tesisleri sessiz sedasız bir şekilde, seçimlerde Odabaşı'nı kayıtsız şartsız destekleyen Mahmut Aksoy'a ihale usulüyle verildi. Gerçekler belediye tarafından açıklanmasa da Mahmut Aksoy, MHP İlçe Başkanlığı adaylık açıklamasında ihaleyi alan firmanın kendisine ait olduğu daha sonraları kabul etti. Petrol Ofisi Tesislerinin işletmesini alan Mahmut Aksoy'un, yeri otel projesi yapılacağı bahanesiyle, Mehmet Akif Ersoy Kongre ve Kültür Merkezi'nin göle bakan kısmında kalan yeri ile takas edildi. Mahmut Aksoy bu işten zarar etti dese de, mevcut işletme hala kullanılıyor hem de aylık 1,500 civarında komik bir rakamla….


BARDAKÇI DAYANAMADI GİTTİ! BİRİ CEZAEVİNDE DİĞERİ İFADE VERDİ AMA… 

Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Gölbaşı'na hizmet etmek için kadrolarını kurmaya başladı. E. G'yi İmar İşleri Müdürlüğü'ne, İ.B'yi Yapı Kontrol Müdürlüğü'ne, çok değerli bir isim olan Emin Bardakçı'yı ise Belediye Başkan Yardımcılığına atadı. Nitekim Emin Bardakçı, Gölbaşı Belediyesi içinde yaşanan entrikalara ayak uyduramadı ve istifa etmek zorunda kaldı. Kamuoyuna ise istifa nedeni sağlık sorunları şeklinde açıklandı. O zamanların Yapı Kontrol Müdürü olan İ.B. Bardakçı'nın istifasının ardından, Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirilen E.G.'nin yerine İmar Müdürlüğüne atandı. Son dönemde İ.B. rüşvet aldığı iddiasıyla çıkarıldığı mahkemece tutuklandı, Belediye Başkan Yardımcısı E.G. ise Naylon Fatura aldığı gerekçesiyle ifade verdi. (Cezaevinden çıkan İ.B. ertesi gün Gölbaşı Belediye Başkanlığı’ndaki görevinin başına gelerek mesaisine devam etti)

 SATILMADIK ARSA KALMADI AMA… 

Yerel seçimler öncesi Haşlak yönetimini, Gölbaşı'nın arsalarını satmakla suçlayan Odabaşı, arsa satış geleneğini sürdürdü. Arsa satışını ‘değerinden satıyoruz, değerinin altından satıp peşkeş çekmiyoruz’ diyerek kamufle eden Odabaşı yönetimi arsa satışlarına hala devam ediyor. MHP'li meclis üyesi ve Bütçe Plan Komisyonu Başkanı Sami Özdemir ise mecliste bütçe görüşmeleri esnasında arsa satışları hakkında yapılan eleştiriler karşısında ‘Gerekirse şu ana kadar sattığımız arsaların 5 katını bile satabiliriz’ cevabını verdi. Sami Özdemir bu açıklaması ile Gölbaşılıları dehşete düşürdü, hem de başkan Odabaşı'nın arsa satış politikasına karşı seçim öncesi söylemleriyle ters düştü. 

HASTANE ARSASINI HALA VERMEDİ AMA… …

Hükümet tarafından Gölbaşı'na yapılacak olan  yatırımları siyasi olarak algılayan Başkan Odabaşı, daha önceden genel bütçeye konulan ancak daha sonra Başkan Odabaşı'nın uygun arsayı göstermemesi nedeniyle, Gölbaşı'na hastane yapımını engelledi. Odabaşı'nın bu tavrı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, o dönemin Ak Parti İlçe Başkanı Ramazan Şimşek'in ve Yunus Emre Hizmet Derneği Başkanı Av. Hayrullah Başer'in tepkisine neden oldu. Odabaşı'nın arsayı tahsis etmemesi nedeni ile Gölbaşı hala yeni hastanesine kavuşmuş değil. 

PAZARCILARA POSTA KOYDU AMA… 

Başkan Odabaşı, 2009 yılının Eylül ayında Seğmenler Pazarı’nda köylü kadın pazarcılara zulüm edildiği iddialarını duyunca Seğmenler Pazarına adeta baskın yaptı. Odabaşı Pazar alanına gelmeden önce alınan güvenlik önlemleri ise hem pazarcıları hem de vatandaşları şaşkına çevirdi. 50'ye yakın güvenlik personeli, 20'ye yakın zabıta, 10'a yakın belediye personeli olmayan koruma niteliğindeki insanların pazar yerine başkan Odabaşı'ndan önce gelmeleri ise pazarcılara gözdağı olarak nitelendirildi. Birçok  güvenlik görevlisinin Pazar yerinde siyah takım elbiseli olarak dolaşması ise pazarcılar ve vatandaşlar tarafından büyük tepki topladı.

BAYBURTLU BİR TANE BÜROKRAT BİLE BIRAKMADI AMA…

Odabaşı, Bayburt'lu olan Erdoğan Kurtoğlu, Erol Eraslanoğlu gibi bürokratlara istifa et baskısı ile gündeme gelmişti. Kurtoğlu ve Eraslanoğlu'nun Sincan Belediyesi'ne geçişinin ardından Gölbaşı Belediyesinde ki tek Bayburt'lu bürokrat kalan Park ve Bahçeler Müdürü İlhami Arslanoğlu'da Odabaşı tarafından görevinden alındı. Daha sonra Oyaca'da geçici olarak görevlendirilen İlhami Aslanoğlu ise şimdilerde yetkilileri elinden alınmış bir şekilde Kültür Müdürlüğü'nde çalışmaya devam ediyor. İlhami Aslanoğlu'nun Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nden ayrılmasının ardından ise Gölbaşı Merkezinde bulunan parklar ve yeşil alanlar ise perişan halde. 

ANDEZİTE ÖNEM VERİYORUZ DEMİŞTİ AMA… 

Gölbaşı Belediyesi Mezarlığı girişinde adına festivaller düzenlenen ve Gölbaşı'nın değeri olarak kabul edilen Andezit Taşı yerine, Nevşehir Taşı kullanıldı. Başkan Odabaşı o dönem Kanal B televizyonunda katıldığı canlı yayında andezit taşı için “Sadece Ankara'ya değil, tüm Türkiye'ye hatta dünyaya bu dayanıklı ve kolay işlenebilir taşın tanıtılması gerektiğine inanıyoruz. Fakat maalesef Çin furyası bu alanda da kendisini göstermiştir. Çok daha kalitesiz ve çabuk yıpranabilen ithal granit taşa rağbet, Andezit Taşı imalatçılarımızı oldukça etkilemiştir. En somut örneği, Gölbaşı belediye binamızda bile defolu ithal taşı görüyoruz. Arzu ederdim ki belediye binamız Andezit taşımız ile süslenseydi, hem güzel bir sunum hem de örnek teşkil etseydi.” demişti. Ancak Odabaşı'nın söylemlerinin aksine mezarlık girişine Gölbaşı'nın değeri yerine Nevşehir Taşı'nın kullanılması Odabaşı'nın andezite değer vermediğini gösteren bir işaretti. Tepkiler nedeniyle Odabaşı daha sonra mezarlığın arka giriş kapısında andezit taşını kullandı. 

DEFİNE AVCILARI… 

Gölbaşı 2009 yılının 10 Aralık'ında yine ulusal gazete manşetlerini süsledi. İlçe dışı definlerden Gölbaşı Belediyespor Kulübüne zoraki bağış alındığı haberi büyük yankı uyandırdı. O dönem Başkanvekili olan Ahmet Çelebi ise gazetecilere bu bağışın alındığını doğrulayan bir beyanat verdi. Basının ve kamuoyunun tepkisi o dönem zaten sıkıntılı bir şekilde oturan Ali Atsız'ı bunalttı. Gölbaşı Belediyesi tarafından maddi destek alamayan Ali Atsız ve yönetimi tepkilere dayanamayıp, olayın gazetelerde yayınlanmasından 13 gün sonra istifa etti. Ali Atsız'ı kulüp başkanlığına getiren Atak, daha sonraları başkan adayı olmayacağım beyanatına rağmen, “U dönüşü” yaparak, kulüp başkanlığına oturdu. Atak'ın kulüp başkanı olması ile birlikte Atsız ve Atak'ın arası açıldı, hatta durum yumruklaşmaya kadar gitti. Atak ve Atsız şimdilerde geçmişi unutup, geleceğe bakıyor, elele verip  ve Gölbaşı için proje üretmeye devam ediyorlar.

MAKAN SALTANATI DEVAM EDİYOR…

…

Yakup Odabaşı, öz yeğenini kendine koruma olarak görevlendirmiş ve Bellas Ltd.Şti'inde işe başlatmıştı. Korumanın kullandığı Gölbaşı Belediyesine ait 06 DRT 43 plakalı binek hizmet aracının özel işlerde kullandığı ve sanki kendi şahsi malı imiş gibi gece gündüz evinin önünde durması vatandaşların tepkisine neden olmuştu. O günden bugüne değişen pek bir şey olmadı, Gölbaşılının her kuruşunda hakkı olduğu makam araçlarından bazıları hala özel işlerde kullanılmaya devam ediyor. 

SOKAĞA ÇIKAMAZLAR DEMİŞTİ AMA… 

Odabaşı 2010 Şubat ayının meclis toplantısında kendisi hakkında yapılan eleştirilere dayanamayıp“’Ben mümkün mertebede geçmişle ilgili konuşmak istemiyorum, ancak konuşursam bazıları sokağa çıkamaz. Evlerine de haciz gelir. Ama ben bu dedikoduları sevmiyorum’ sözleri ile eski yönetimi zan altında bıraktı. Ancak göreve gelişinin ardından 2 yıl, o sözleri söylemesinin ardından 1 yıl geçmesine rağmen, Odabaşı bu söylemini hala ispatlayamadı. Eski Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak'ta bu açıklamalar karşısında basın toplantısı düzenlemiş, bu söylemlere Seni engelleyen mi var? Git konuş, savcılığa ver” diyerek cevap vermiş, hem belediyenin 1 yılını değerlendirmişti. 
 

Odabaşı’nın 5 yıllık artıları…. 

KÜLTÜRLÜ BAŞKAN

Yakup Odabaşı kuşkusuz 5 yıllık yönetiminde en çok, yaptığı kültür merkezileri ile anılacak. Merkez içi ve merkez dışında kalan mahallelerde ‘Her Mahalleye Kültür Merkezi’ kapsamında hayata geçirdiği projelerden bazıları lüzumsuz görünse de bazı Kültür Merkezleri de ihtiyaca cevap veren nitelikte oldu.

 

BETON YIĞINLARI YOK EDİLDİ

Odabaşı’nın en önemli hamlesi ise Gölbaşı’nın siluetini bozan beton yığınlarından kurtarmak oldu. Gölbaşı’nın 40 yıllık en eski yapılarından olan ve kimsenin yıkamaz dediği Avni cihangir İşhanı Yakup Odabaşı yönetimi tarafından yıkıldı. Gölbaşı Belediyesi’nin başlattığı çevre düzenliği projesi kapsamında Gölbaşı’nda tinercilerin mekânı haline gelen bir çok ucube yapı yıkılarak Gölbaşı’nın kötü imajını silmiş oldu.

 

MOGAN’IN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

Gölbaşı Belediyesi tarafından yaptırılan Atatürk Sahil Parkı'nda ki Mogan Aile Çay Bahçesi Odabaşı’nın artılarından biri. Çevre düzenlemeleri ile birlikte Gölbaşı’na renk katan Mogan Aile Çay Bahçesi Başkentlilerin nefes alabileceği bir alan haline dönüştü. Piknik alanları ile de göz dolduran çalışma sonrasında Atatürk Sahil Parkı Başkentlilerin tercihlerinden biri oldu. Her ne kadar Mogan Aile Çay Bahçesi hizmet anlamında geri kalsa da eski hali düşünüldüğünde Atatük Sahil Parkı’ndaki olumlu değişim sadece Gölbaşılıların değil, Ankaralıların da dikkatini çekti.

ÖĞRENCİLERİ UNUTMADI

Gölbaşı’nda öğrenim gören üniversite öğrencilerine yönelikte ‘Sıcak Çorba’ hizmetini sunan Odabaşı öğrencilerinde takdirini kazandı. Öğrencilere yönelik geniş kapsamlı bir çalışma yapılamasa da Üniversiteli öğrenciler belediyenin bu hizmetinden ücretsiz yararlanarak sıcak çorba içmenin keyfini yaşadı.

ENGELLİ ASANSÖRÜ

Başkan Yakup Odabaşı engellilerin en büyük sorunu olan karşıdan karşıya geçme problemine de çözüm getirdi. Alt geçitte engelli asansörünü hizmete sunan Odabaşı’nın bu projesi sayesinde Engellilerin karşıya geçme problemi sona erdi.

GEZİLERİN KAPSAMI ARTIRILDI

Haşlak yönetiminde devam eden kültür gezilerinin, Odabaşı yönetimiyle kapsamı genişletildi. Odabaşı hemen hemen her yıl Gölbaşı Belediye bünyesinde kültür gezileri düzenleyerek vatandaşların Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde görmesini sağladı.

KAPALI YÜZME HAVUZU

Odabaşı ve yönetiminin Gölbaşı’na kazandırdığı en önemli projelerden biri de Rauf Denktaş Kapalı Yüzme Havuzu. Gölbaşılıların cüzi rakamlarla yararlandığı Rauf Denktaş Kapalı Yüzme Havuzu ve Spor Merkezi Gölbaşı’nın önemli bir eksikliğini bir nebzede olsa gidermiş oldu.  

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 20:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER