Mecliste söz dalaşı

Ankara Ev’leri meclisi gerdi…

Mecliste söz dalaşı
HABER: ÇİĞDEM ŞİRİN...

 Gölbaşı Belediyesi Aralık ayı Meclis toplantısının 2. oturumu gergin dakikalara sahne oldu. Gölbaşı Belediyesi’nin kanunlar çerçevesinde, Ankara’nın yöresel mimarisini yaşatmak, kentsel dönüşüme katkı sağlamak, kaçak yapıyı önlemek amacıyla Merkez dışı mahalleler de yapılacak olan yeni binaları bu şartlara uygun olarak inşa edilmesine teşvik etmeyi sağlamak adına yapılan proje meclise tanıtıldı.

 

AMAÇ VATANDAŞI TEŞVİK ETMEK

Başkan Odabaşı proje ile ilgili yapmış olduğu konuşmasında Gölbaşı Belediyesi’nin çıkan yasadan da faydalanarak, Ankara’nın yöresel mimarisini yaşatmak, kentsel dönüşüme katkı vermek, kaçak yapılaşmayı önlemek, Sanat kurallarına uygun köyden mahalleye dönüşen alanlarda bu tür yapılaşmaya teşvik etmek için örnek projeler hazırladığını ifade ederek, “Bu projeler hazırlanırken, hem kaçak yapıyı önlemek, hem de modern mahalleler inşa etmek istedik. Hem de Ankaramıza özgü yöresel değerlerimizi korumak amaç edinildi” dedi.

 

60 DEĞİL, 70 DEĞİL, %90’a VARAN İNDİRİM

Odabaşı Gölbaşı Belediyesi tarafından hazırlanan projeleri vatandaşı teşvik etmek adına vatandaşa ücretsiz verileceğini ifade ederek, ayrıca bu projelere uygun yapı inşa edecek vatandaşlara harçlarda da %90’a varan indirim sağlanacağını söyledi. Bu konuda teşviki sağlamak adına kredi ya da karşılıksız para verilebileceğinin de söz konusu olduğunun altını çizen Odabaşı, “Bu konu önümüzdeki günlerde netleşecek. Amacımız Gölbaşı’nı daha çağdaş bir konuma getirmek ve belediye olarak da bunun öncülüğünü yapmak” dedi.

 

AKSAKAL’DAN HEM TEŞEKKÜR HEM SİTEM

 Konuyla ilgili söz alan CHP’li Meclis üyesi Yusuf Aksakal, sinevizyon eşliğine yapılan proje üzerinden sitemini dile getirerek, “Bizler bu meclis kürsüsünden defalarca meclise gelen imar kararlarının sinevizyon gösteri ile gösterilmesi gerektiği konusunda ısrarla mücadele ettik. Bugün görüyoruz ki bu anlamda bir nebzede olsa adım atılmış. Bu adımı atanlara teşekkür ediyorum. en azından kısada olsa bize izletme olanağı sundular. Böyle bir imkânımız varken bütün imar değişiklikleri gizli kapaklı yapıldı ve geçti.” dedi.

Aksakal proje ile ilgili bazı kuşkularının olduğunu belirterek, ‘kredi kullandıracağınızı söylediniz. Bu krediyi kim verecek nasıl verecek” dedi. Odabaşı Aksakal’ın bu sorusuna bununla ilgili yasa olduğunu kaydederek, ‘Biz bunu Gölbaşı Belediyesi olarak vermiyoruz. Hükümetin bununla ilgili çıkardığı yasa var” şeklinde cevap verdi.

Aksakal, bu projenin su istimallere neden olup olmayacağı konusunda endişeleri olduğunu vurgulayarak Başkan’dan bu endişelerin giderilmesi konusunda açıklama istedi.

ATAK: AKSAKAL ÖZÜR DİLESİN

MHP Meclis Üyesi Mehmet Atak’ın kürsüye çıkarak Aksakal’ın ‘Gizli kapaklı imar değişiklikleri yaptınız’ eleştirisini doğru bulmadığını belirterek, Aksakal’ın özür dilemesini istemesi mecliste gergin dakikaların da yaşanmasına neden oldu. Atak, Aksakal’a imarla ilgili gizli kapaklı iler yaptıklarına dair bir tane örnek vermesini isteyerek, “İmar ile ilgili her köye gidip imarı çarşaf gibi açıyoruz, buraya davet ediyoruz, gerekirse camiden dahi anons ettiriyoruz. Bu konuda Yusuf beyin özür dilemsini bekliyorum. Çamur atmak öyle kolay değil. 

AÇTIRMA KUTUYU, SÖYLETME KÖTÜYÜ

CHP’li Aksakal ise Atak’ın istediğine çok sert bir dille cevap verdi. Aksakal,  ‘Açtırma kutuyu, söyletme kötüyü” diyerek, “Tek tek sıralayayım isterseniz imarda yaptığınız yanlışla usulsüzleri. Örneğin Gölbaşı Belediyesi tarafından satılıp 10.000 m2 inşaat yapılacak bir alanı nasıl 30.000 m2 inşaata çevirdiniz. Taşpınar 77 ada 5 parsel nettir. Nasıl Koparan Mahallesi’nde Gölbaşı Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından satılan bir alana Koparan Güney Kent 3. Etap projesinde nasıl köylünün yerini emsal 0.30,0.60,0.90, o özel şirketin yerini de emsal 1.50 çıkardığınızı, nasıl Tulumtaş Mahallesi’nde kişilere özel nasıl çevirmeler yaptığınızı biliyoruz. Söylediğim hiçbir şey yalan değildir. Özür dileyecek bir durumum da yoktur” dedi.

MAHKEMEYE VERİN

Başkan Odabaşı ise bunun üzerine Aksakal’a ‘Bunları ispat edin’ diyerek, “Mahkemeye vermezseniz sizi suçluyorum. Böyle çamur atmak olmaz. Size hiç yakıştıramıyorum.

BOŞ BOŞ KONUŞMA

Aksakal’ın eleştirilerine cevap veren MHP’li Kadir Yanık ise, Koparan Mahallesi’nde ki 0.30 emsalin 15 sene önce mahalle olmadan evvel il özel idaresi tarafından yapılan imar olduğunu söyleyerek, “Ama Yusuf Bey o kadar boş konuşuyor ki biz Özel İdare tarafından yapılan 0.30 emsali 0.60’a çıkardık. Yeni yapılan yerler ise 0.90’a çıktı. Boş konuşmayın. Senin amacın üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. İmar komisyonunda olmamanıza rağmen size imar konusunda bilgi verildi. Özelikle imar konusunda burada çıkıp konuşmanıza şaşırıyorum. Uzayda mı yaşıyorsun sen. 5 yıldır burada sizleri oylayan CHP’li bir meclis üyesi var” dedi.

UCUZ POLİTİKA YAPIYOR

Başkan Odabaşı ise son olarak yaptığı konuşmasında mecliste bir kalite oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Eğer siyaset laf olsun diye konuşmak, çamur atmak ise bunun adı başka bir şey olur. Eğer Gölbaşı Belediyesi’nde kanunsuz bir iş yapıldı da mahkemeye gitmeyen varsa o zaman o gitmeyenler suçlu. Yusuf bey köylü, köyü, garibanı bilmediği için burada da garibanın haklarını savunan bir meclis olduğu için ucuz politika yapıyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR EDİYORUM

Yasa Büyükşehir’e yetki vermiş kendi özel proje alanında 0.30 yapmış. Biz de diyoruz ki burada köylü vatandaşımız var Yani Koparanlı olmak suç mu? Biz onlar için gayret saffettiysek suç mu işledik. 0. 30 kalsaydı daha mı iyiydi. Güney Kent girişi diyor. Gölbaşımızın ÖÇK sınırları içerisinde 0.15,0.20 emsaller var. Bunun için Gölbaşı gelişemiyor. Ama ÖÇK koymuş. Birçok yerde doğru olduğuna inanıyorum. Çünkü Gölbaşı betonlaşmamalı. Ama ÖÇK sınırını geçiyorsunuz 0.30’dan başlıyor emsaller. Doğru mu bu. Bizde de dedik ki bu doğru değil. Bu bölge gelişmelidir. Bununla ilgili de Büyükşehir’den çok doğru bir karar alındı. Ben burada tekrar teşekkür ediyorum. Bütün büyükşehir Belediye meclis üyelerine, komisyon üyelerine, büyükşehir belediye yetkililerine teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun. O bölgenin gelişmesi için 1 emsal rapor olan yerlerde 1.35 alındı. Kişiye özel bir şey var mı burada.

ALNIMIZ AÇIK YÜZÜMÜZ PAK.

Doğru olan yapıldı. bundan rahatsız olmanın, kıskanmanın anlamı ne?. Bırakın vatandaş zenginlesin, vatandaş kalkınsın. Ama siz ille de çamur atmak istiyorsanız bu çamur tutmaz, siz çamur atana bakacaksınız önce. Vatandaş kimin ne olduğunu biliyoruz. Yusuf size o sözü hiç yakıştıramadım. Biz burada 4.5 yıldır görev yapıyoruz. Alnımız açık, yüzümüz pak.

TULUMTAŞLI OLMAK SUÇSA KAYITLARIMIZI SİLDİRELİM

Hiç kimse bize çamur atamaz. Tulumtaşlı olmak suçsa kayıtlarımızı sildirelim. Rahatsız olmayın. İncekte’de, Halaçlı’da bu yapılıyor. Geçmişte çok daha büyük sıkıntılar vardı bunları aştık. Biz Subaşı’nda da Topaklı’da da emsallerin artırılması ile ilgili mücadele verdik” dedi.

MECLİS’TE SÖZ KRİZİ

Odabaşı’nın konuşmasının ardından söz almak isteyen CHP’li Ercan Şimşek’e meclis Başkanı Yakup Odabaşı söz vermeyince tansiyon yükseldi. Şimşek’e ‘Söz vermiyorum Yusuf arkadaşınız konuştu’ diyen Odabaşı’na Şimşek, “Yaklaşımınız demokratik değil” dedi. Şimşek oyladığınız konuyla ilgili söz istediğini ifade etmesi üzerine Başkan Odabaşı Şimşek’e söz hakkı verdi.

BİZ BU ŞEFAFLIĞI İSTEDİK

Şimşek, Atatürk evleri ile ilgili yapılan sinevizyon gösterimi gibi diğer konularda da mecliste açıklama yapılmasını istedikleri belirterek, “Bizim söylemek istediğimiz budur. Ama konu çok farklı yerlere gitti. Neden biraz önce yapılan sinevizyon gösterisi daha önce yapılan çok önemli imar kararlarında yapılmadı. Eğer bugünkü gibi yapılsaydı ne siz ne biz bu suçlamalara maruz kalırdık. Biz bu şeffaflığı istedik” şeklinde konuştu.

BİZİM OLDUĞUMUZ YERDE PEŞKEŞ OLMAZ

Odabaşı ‘Bizim olduğumuz yerde peşkeş çekme olmaz diyerek, Belediye olarak her zaman şeffaf olduklarını sözlerine ekledi.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Yapılan tartışmaların ardından gündem maddesi CHP’nin de kabul oyu vermesi ile ıoy birliği ile meclisten geçti.

 Video hazırlanıyor...

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2013, 21:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER