Kaçak sigara yakalanmalarında yüzde 9 artış

5 sigaradan birinin yasadışı olduğu Türkiye’de, kaçak sigaradan dolayı her yıl 5.5 milyar TL vergi kaybı yaşanıyor.

Kaçak sigara yakalanmalarında yüzde 9 artış
 5 sigaradan birinin yasadışı olduğu Türkiye’de, kaçak sigaradan dolayı her yıl 5.5 milyar TL vergi kaybı yaşanıyor. Kaçak sigara ticareti vergi gelirini azaltarak Türkiye ekonomisine zara vermenin yanı sıra, toplumun sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum sigara kaçakçılığı ile mücadeleyi devlet politikaları açısından daha da önemli hale getiriyor.

Sigara kaçakçılığı ile etkin mücadeleye yönelik ilk adımı 2011’de “Tütün ve Tütün Mamülleri Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı”nı yayınlayarak atan Türkiye, özellikle son dönemlerde kritik çalışmalara imza attı. Örneğin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ALO 136 ihbar hattının geçtiğimiz yıl aktifleştirilmesi sonucunda 2013 yılında 19 milyon TL’lik kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. Cezaların caydırıcılığını artırmaya yönelik ise Kaçakçılık ile Mücadele Kanununda değişiklik yapıldı ve sigara kaçakçılığını işleyenlere nihayet hapis yolu göründü.

YAKALANLAR SADECE BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

Son olarak ise kaçak sigara yapıldığını ihbar edenlere ödül verilmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. Kaçak sigarayı satanıyla beraber yakalatanlara parasal ödül veriliyor olacak. Bunun vatandaşın duyarlılığının artmasına katkı sağlayan bir gelişme olacağı umuluyor. Kolluk güçlerinin yoğun çabaları ile ise kaçak sigara satanların yakalanmasında da önemli artışlar oldu. “Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele 2013 Raporu” verilerine göre 2013 yılında emniyet güçleri tarafından ele geçirilen kaçak sigaralarda bir önceki yıl göre %9’luk bir artış meydana geldi. Ancak yakalanan kaçak sigaralar buz dağının sadece görünen kısmı.

 

ESNAF TEDİRGİN

Günlük gelirinin yarısından fazlasını sigara satışından elde eden esnaf ise medyada tartışma konusu haline gelen “100 metre yasağı” ve sigarada “Kara paket” gibi uygulamalardan endişeli. Bu tür uygulamaların kaçağı teşvik edeceğini düşünen esnaf, iflasın eşiğine gelmekten ve kaçağa karşı alınan önlemlerin boşa gitmesinden korkuyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2014, 12:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER