“Çerkeş Sürgün Anıtı” açıldı

Çerkeşlerin Çarlık Rusya tarafından sürgüne gönderilmesinin ardından 152 yıl geçmesine rağmen, acı ilk gündü ki gibi yerini koruyor.

“Çerkeş Sürgün Anıtı” açıldı

 Çerkeşlerin Çarlık Rusya tarafından sürgüne gönderilmesinin ardından 152 yıl geçmesine rağmen, acı ilk gündü ki gibi yerini koruyor.

152 yıllık acının simgesi olarak çoğunluğunu Çerkeşlerin oluşturduğu Hacı Muratlı mahallesinde “Çerkeş Sürgün Anıtı” açıldı. Anıt açılışına Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, AK Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Osman Karaaslan, MHP Gölbaşı İlçe Başkanı Mahmut Aksoy, CHP Gölbaşı İlçe Başkanı Nuriye Atabey, Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya, Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve Çerkeşler katıldı.

TERK ETMEK ZORUNDA KALDIK

Açılış konuşmasını Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer yaptı. Gencer konuşmasında 21 Mayıs tarihinin kendileri için önemli olduğunu ifade ederek; “21 Mayıs biz Kafkasyalı Çerkesler için önemli bir tarihtir. Çünkü bu tarihte 100 yılı aşkın bir süredir süren Kafkas Rus savaşları sona erdiğinde biz Diasporada ki Çerkeşlerin acı ve hüzün dolu yılların başlangıcı olmuştur. 21 Mayıs 1864 de savaşın kaybedilmesi ile bir gecede Rusya’nın yayınladığı bildirgelerle topraklarımızdan terk etmek zorunda bırakıldık. Sürgünde bir tohum misali dünyanın her yerine saçıldık ve saçıldığımız her yerde yeniden filizlendik. Gittiğimiz her yerde dostlarımız ellerimizden tuttu” diyerek anıtı yapmakta katkısı olan Gölbaşı Belediyesi’ne teşekkür etti.

Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya böyle bir acının bir daha yaşanmamasını dilyerek "Yolda açlıktan, sefaletten, kapasitesi fazla yüklü gemilerin üzerinden atılarak 500 bin insanımızı kaybettik. Biz Çerkes toplumu olarak yaşadığımız trajediden sonra dil travmaları yaşadık." dedi.

1864 sadece bir sürgün değil katliamdır diyen Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay; “Bir ulusun, bir devletin yok edilmesi için vesile edilen bir katliamdır. Geçmişimizi unutturmamak, çekilen eziyetleri bugünkü halimize şükretmemizi bilmek adına, geçişle hesaplaşmaktır. Kendini çağdaş olarak gören ama katliam yapanlara en büyük cevabı yaşantılarımızla onlara hatırlatarak vermeliyiz” dedi.

Hacı Muratlı Mahallesi’nde anıt açılışı esnasında çocuklar ellerinde “Karadeniz en çok Çerkeşlere Kara”, “21 Mayıs 1864 Çerkeş Soykırımı ve Büyük Sürgün Unutturmadık Unutturmayacağız, “Kafkasya Halkları Kardeştir”, “İntikam değil, adalet istiyoruz 21 Mayıs” gibi çeşitli dövizler taşıdı. 

Başkan Duruay KALPAK giydi

Gölbaşı Kafkas Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Gencer, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’a hizmetlerinden dolayı kalpak ve bıçak hediye etti.

Kuran Tilavetinin okunmasının ardından anıt açılışı gerçekleştirildi.

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016, 01:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER