Başkan Duruay esnafla bir araya geldi

Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay,Gölbaşı sahil kenarında işletmesi bulunan esnaf ile biraraya geldi.

Başkan Duruay esnafla bir araya geldi
 Mogan Gölü’nün temizlenmesi ile ilgili toplantıya Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan,Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay,İlçe Emniyet Müdürü İmdat Gökmen,İlçe  Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Güven Alpsoy ve Gölbaşı’nda sahil kenarında işletmesi bulunan esnaf katıldı.

Toplantıyı Başkan Duruay, toplantının amacını belirterek ve gelen misafirlere teşekkür ederek başlattı. Başkan Duruay’ın ardından Gölbaşı Kaymakamı toplantının önemini belirterek Duruay’a böyle bir toplantı düzenlediği için ayrıca teşekkür etti. Esnafların kendilerini tanıtması ile devam eden toplantı,Mogan Gölü’nün temizlenmesiyle ilgili bilgi aktarımı ile sürdü.


Göl temizliğinden sorumlu İnşaat Mühendisi Mustafa Demirci’nin sunumu ile Mogan Gölü temizleme çalışmaları aşama aşama aktarıldı.Demirci,bu projenin 2014 yılından bugüne nasıl geldiğini şöyle anlattı;’’ 2014 yılındaki dörtlü protokolden sonra projelendirme yapıldı. Tuzla tershanesinde yapılan ve Gölbaşına karayolu ile parçalanarak gelen göl temizleme makinesi İmbat’ı 23 Aralık 2016 yılında göle indirdik. Ama kış ayında gölün donmasından dolayı herhangi bir işlem yapılamadı. 2017 Nisan ayında diğer tüm cihazlar da göle indirelerek İmdat ile birlikte çalışmaya başladı. 17 Temmuz 2017’de çamur basma işlemi ilk kez gerçekleştirildi.Gölün uzunluğu altı kilometre olmakla birlikte güneyden kuzeye aşağı doğru eğiliyor. Bu yüzden temizleme işlemini yüksekten alçağa doğru yapmak gerekiyor. Gölün içinde şiddetli bir akıntı olmamasına rağmen  ip akıntısından söz etmek mümkün.Bu da çamurun temizlenmesini zorlaştırıyor. Mantığını anlamak açısından şunları söyleyebilirim... En yüksek noktadan yani en dip noktadan temizleyerek aşağı doğru  inmek gerekiyor. En aşağı dediğimiz nokta ise Atatürk Sahil Parkı’nın olduğu kısım.Gölün içindeki çamur, bazı yerlerde 50 santimetre olurken bazı yerlerde 2 metreyi buluyor.Bu ölçümler sonucu gölün temizleme hızı değişiyor. 17  Temmuz 2017 yılından bugüne altı bin metreküp çamur çekildi.’’ Demirci, konuşmasının devamında çamur süzme sistemini anlatarak gölün kendi suyuyla kendini temizlediğini belirtti.Temizleme bittikten sonra çöl ovasına verilen suyun berraklığını çekmiş olduğu videoyla kanıtladı.Demirci,gölde 70 yıllık yığılmış bir kirliliğin olduğunu belirterek, gölün kirliliğinin alüvyal kirlenme,tarımsal gübreleme,evsel atıklar ve göle akan kanalların kirli olmasına bağladı.

 

VATANDAŞ SORDU BAŞKAN CEVAPLADI


Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, gölün temizliğinin öneminden bahsederek göl kenarı esnafından gölün temiz tutulması için ellerinden geleni yapmalarını istedi.Gölün temizlenmesinin bitişini 2019 yılına yetiştireceklerini belirtti ve şunları ekledi; ‘’Kano,yelken gibi su sporu yarışları yaygın hale getirilecek. Bu da Turizmimizi olumlu yönde etkileyecek. Ardından kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Sazlıklar ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı,’’sazlık ve kamışlık alanlar kuşlarımızın evi. Gölbaşı 156 kuşa ev sahipliği yapıyor ki binlerce kuşun da göç yolu üzerinde yer alıyor. Kamışlar, çamura saplı olduğu için gölün temizlenmesiyle birlikte kopacak.Elbette ki kamışların rehabilite edilmesi için çalışma yapacağız. Fakat önce kuşlarımızın yaşam alanını düzenledikten sonra yapacağız. Parka yakın alanlardaki kamışlar temizlenecek.’’


Esnafın,Haymana Yolu ve Konya Yolu’ndaki ulaşımın  hafta sonları yetmediği ve bununla ilgili bir çalışanın olup olmadığı ile ilgili soruya Başkan şöyle cevap verdi.’’Bu yollarla ilgili projelerimiz var elbette.Konya Yolu’ndan Haymana yoluna dört şeritli Dallas yolunu alternatif yol olarak yaptık. O yol  kullanıldığında Mogan Gölüne gelen ve Haymana’ya doğru giden vatandaşlarımız daha rahat yolculuk yapma imkanı buluyor. Konya Yolu için ise Konya Yolu projesini hayata geçireceğiz.Karayolları Genel Müdürlüğü’ne projeyi onaylattık. Bakanlıktan izin çıkmasını bekliyoruz.Bu proje,1200 metrelik bir yol projesi. Yakında Konya Yolu da rahat bir nefes alacak.’’

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2017, 14:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER