AK Parti olağanüstü kongre kararı aldı!

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, AK Parti'nin olağanüstü kongre kararı aldığını yazdı. AK Parti, bu ay sonu yeni genel başkanını belirleyecek.

AK Parti olağanüstü kongre kararı aldı!
 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Recep Tayyip Erdoğan kazanırsa, AK Parti de yeni bir liderle yola devam edecek. Peki, AK Parti nasıl bir takvim izleyecek, yeni genel başkanını ne zaman seçecek?


Bu soruların yanıtlarını Yeni Şafakgazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde yanıtladı. Selvi, AK Parti'nin olağanüstü kongresinin ne zaman yapılacağını açıkladı.

"Erdoğan sadece kendisini Çankaya'ya çıkarmıyor, partisini ve Türkiye'yi de yeni sürece hazırlıyor" diyen Selvi'nin bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

ERDOĞAN BÖLÜNMEYE İZİN VERMEDİ

1-Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecini sancısız bir şekilde yönetti. Partisinde bir dağınıklığa, bölünmeye fırsat vermediği gibi tam tersine adaylığının etrafında kenetlenmeyi sağladı. Erdoğan'ın adaylığı ile bir sinerji oluştu.

2- Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili kampanyayı yürüttüğü bir sırada partisinin, Erdoğan'dan sonra kim gelecek kavgasının içine düşmesini önledi.

Bu konuda inisiyatif almak için isimler oldu. Ama Erdoğan bu tehlikeyi fark edip, engel oldu. Özal sonrası yaşanan,'8 Türk büyüğü' tartışması ANAP'ı 8 ayrı parçaya bölmüştü.

YENİ SÜREÇ 11 AĞUSTOS'TA BAŞLAYACAK 

Erdoğan 10 Ağustos günü ilk turda Cumhurbaşkanı seçildiği andan itibaren 11 Ağustos günü AK Parti'de yeni bir süreç başlayacak.

Bu Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmadan önce partisini ve hükümeti dizayn etme süreci olarak. Başbakan zaten adaylık sürecinde bu dizaynı bir ölçüde gerçekleştirdi. Ancak 11 Ağustos sabahından itibaren bu partinin yetkili kurullarında bir karara ve takvime dönüştürülecek.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE YAPILACAK 

11 Ağustos itibariyle önce MYK ardından MKYK toplanıp, 'Olağanüstü kongre' kararı alınacak.

Başbakan Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Kanal 24'te Elif Çakır'ın programında bu süreci, 'Olağanüstü kongre devir teslim töreninden önce mi olacak yoksa sonra mı MKYK'da bunun kararı alınacak' diye özetledi.

İki formül var.

1-Önce Başbakan sonra Genel Başkan.

2-Önce Genel Başkan sonra Başbakan.

Eğer önce Genel Başkan seçilip, bu kişinin Başbakanlık görevini üstlenmesi kararı alınırsa, önce kongre sonra hükümet süreci işleyecek.

Yok eğer önce Başbakan belirlenip, Başbakan'ın kongrede Genel Başkan seçilmesi tercih edilirse, o zaman önce hükümet, sonra kongre takvimi işleyecek.

Tüm bunların arasında kritik bir takvim var.

ERDOĞAN'DAN ÖNCE Mİ OLACAK, SONRA MI? 

Erdoğan Çankaya'ya çıkmadan önce mi yoksa sonra mı olacak bunlar.

Siyasi kulislerde bu sorunun cevabı aranıyor.

AK Parti kulislerinden edindiğim izlenim,

Erdoğan, 28 Ağustos'ta Çankaya'da devir teslim yapmadan önce, 24 Ağustos Pazar günü olağanüstü kongre toplanıp, Genel Başkanı belirleyecek.

Önce Genel Başkan sonra Başbakan formülü bir adım önde gözüküyor.

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 16:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER