Memurun yüzde 4'lük zammı yüzde 5 vergiyle gitti

Yüzde 4 zam alan memurun gelir vergisi dilimi yükseldiği için, kesintisi yüzde 5 arttı.

Memurun yüzde 4'lük zammı yüzde 5 vergiyle gitti

Artık memurun eline eskisinden daha az para geçecek. Yüzde 4+4 zam oranı sonrası yıllık geliri 10 bin liranın üzerine çıkan yüzbinlerce memurun gelir vergisi oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktı. Yani devlet 4 puanlık zammı 5 puanlık vergi artışıyla fazlasıyla geri aldı.

KAMU-SEN'DE AÇIKLAMA

Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada 2012 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almayıp, alt vergi dilimini yüzde 6.3 artıran Maliye Bakanlığı'nın, daha fazla vergi toplamak derdine düştüğü belirtildi. Açıklamada, "Düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranları da Haziran ayında yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktı. Böylece Haziran ayı itibarı ile altı aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin TL'yi geçen yaklaşık 1 milyon 900 bin memur, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldı. Haziran ayında yüzde 4 zam alan memurlar da gelir vergilerine gelen yüzde 5'lik artış dolayısıyla maaş artışından faydalanamamış oldu. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı" ifadeleri kullanıldı.

ÖĞRETMEN 89 TL ZAM ALDI; 74,5 TL FAZLADAN VERGİ ÖDEYECEK

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre; Mayıs ayında ek ders ücretleri de d'hil 223,5 TL'den gelir vergisi ödeyen bu öğretmen; yüzde 20'lik vergi dilimine girdiği Haziran ayı sonrasında 298 TL gelir vergisi ödeyecek. Buna göre 89 TL zam alan öğretmenin ödediği vergi 74,5 TL artacak. Böylece yüzde 4'lük zam bir öğretmenin maaşına yalnızca 14,5 TL olarak yansıyacak.

DURUM DOKTOR VE MÜHENDİSLER İÇİN DE AYNI

Araştırma, diğer kamu görevlileri için de durumun aynı olduğunu gösteriyor. Öyle ki; 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis de Haziran ayı itibarı ile bir üst dilim olan yüzde 20 oranıyla vergilendirilecek. Mayıs ayında 205 TL olan gelir vergisi tutarı, 69 TL'lik artışla, Haziran'da 274 TL'ye çıkacak ve 115 TL zam alan bir mühendisin eline geçen maaş, yalnızca 46 TL artacak. Aynı şartlardaki bir doktorun ödediği gelir vergisi ise Haziran ayında 281 TL'den 374 TL'ye çıkacak. Böylece bir doktorun maaşına, 147 TL zam gelmesi gerekirken, eline geçen zam 54 TL'de kalacak.

UZMANLAR DA MAĞDUR

Nisan ayında 232 TL vergi ödeyen bir uzman, yüzde 20'lik gelir vergisi dilimine Mayıs ayında giriyor. Buna göre bu uzman, Haziran ayında 310 TL vergi ödeyecek ve ödediği vergideki 78 TL'lik artış maaşına yansıtılacak. Maaşına yüzde 4 artış yapılan uzmanın ise 128 TL zam alması gerekirken, fazladan ödemek zorunda kalacağı 78 TL nedeniyle, yalnızca 50 TL maaş farkı alabilecek.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN MAAŞI ARTMADI; AZALDI

Kamu görevlileri arasında gelir vergisi bakımından en mağdur kesim, hiç şüphesiz sözleşmeli personel. Maaşı yaklaşık 2 bin 150 TL olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisi, Mayıs ayında 104 TL artarak 312 TL'den 416 TL'ye çıktı. Toplam 86 TL maaş zammı alan bu sözleşmeli personel, ödediği verginin 104 TL artması nedeniyle maaşında 18 TL'lik bir azalma yaşadı.

KONCUK: GELİR VERGİSİNİN YÜZDE 65'İNİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR ÖDÜYOR

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, asıl amacı çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almak olan vergi sisteminin, Türkiye'de yakaladığından vergi almak şeklinde işlediğini belirtti. Memurların ve sözleşmeli personelin; iş adamlarından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca TL'yi bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini vurgulayan Koncuk, bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan yüzde 4'lük zammın tamamının vergiye gittiğini belirtti.

En Son Haber

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2012, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER